Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin județul meu (3). Dealurile Silagiului din vecinătatea Buziașului

În iunie 2012, pe când însoțeam o echipă maghiară de filmare prin diverse locuri din județul Timiș, am ajuns la trei dintre cramele din apropierea Timișoarei: la Recaș, la Petrovaselo și la Crama Val d’Or de lângă Buziaș. Atunci, domeniul viticol de pe Dealurile Silagiului, din apropierea localității Buziaș, îmi era complet necunoscut. Am descoperit o zonă foarte pitorească! 🍇

Echipa de filmare era interesată de Crama Val D’Or, aflată în proprietatea unei familii de germani, care sprijinea și o casă de copii. Vizita a fost una fulger. Am tras câteva cadre cu împrejurimile și cu vinurile pe care proprietarii ni le-au pregătit în restaurantul lor. Apoi am vizitat capela catolică a vinicultorilor și am plecat spre Lugoj, următoarea noastră destinație. Cum spuneam, nu cunoșteam zona aceasta pitorească. Niciodată nu o mai luasem la dreapta înainte de a ajunge de la Timișoara la Buziaș.

Crama Aramic, elementul fantastic al Silagiului

Cum spuneam, în iunie 2012, noi am vizitat Crama Val d’Or. Acum, când scriu acest articol, nu am mai dat de absolut nicio informație despre aceasta. Bănuiesc că ea nu mai există, în schimb, aici funcționează, acum, Crama Aramic, o podgorie specializată în producerea vinurilor de masă superioare, roșii și albe. Nu am avut, încă, ocazia să gust vinurile Aramic, dar am mai auzit de brand. În Timișoara deține un magazin pe strada General Dragalina și participă, mereu, la ROVINHUD Timișoara.

Sursa foto: Crama Aramic
Crama Aramic este o cramă tânără, cu un capital 100% românesc și privat. Înfiinţată în 2010, Aramic a dorit să reînvie tradiția uitată de peste trei decenii a zonei Silagiu, una dintre cele cinci zone viticole a podgoriei Banatului. Deține 46 de hectare de viță de vie și cultivă Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Chardonnay și Sauvignon Blanc. Aici sunt organizate și evenimente de degustări de vin.

Vinurile Aramic sunt vinuri premiate. Menționez câteva dintre premiile obținute: la ediția din 2016 a Vinofest (Vârșeț, Serbia), Crama Aramic a obținut medialia de aur cu un Muscat Ottonel demisec, din 2015. La aceeași competiție i-au mai fost premiate Rose-ul, Cabernetul Sauvignon și Pinot Noir-ul. În 2019, două dintre vinurile Aramic au fost premiate la Bucureşti, la International Wine Contest Bucharest (IWCB) Vinarium.

Tradiția viticolă de pe Dealurile Silagiului, una veche

Diverse însemnări arată că tradițiile viticole de aici există încă de la începutul mileniului. Dealurile Silagiului fac parte din Podgoria Buziaș – Silagiu, situată pe piemontul dintre Timiș și Bârzava. Localitățile care sunt incluse în această podgorie sunt orașul Buziaș, satul Silagiu și satul Bacova.

Dealul Silagiu, situat în apropiere de Buziaș, are o altitudine maximă de 324 de metri și o expunere ideală la soare, cu pante în direcția sudică și vestică, pe care soarele le mângâie de-a lungul întregii zile. Există o mare varietate de tipuri de sol, de la brun roșcat de pădure, până la sol cu conținut ridicat de oxizi de fier, perfect pentru vinurile roșii. Toate pe o rocă de bază calcaroasă, perfectă pentru cultivarea excelentă a viței de vie.

Deși la Silagiu se cultivă vie din cele mai vechi timpuri, soiuri nobile, ca Riesling italian, Muscat Ottonel, Muscat Hamburg, Schiller alb și roșu, au fost aduse în regiune în 1895. În zilele noastre, productivitatea acestei zone crește, ceea ce este îmbucurător, iar vinul de Silagiu începe să devină tot mai apreciat și căutat. Aramic face cinste zonei!

Localitatea Silagiu, în care nu mai fusesem niciodată, a fost atestată documentar încă din 1406. Este un loc unde creșterea viței de vie este atât de adânc întipărită în conștiința oamenilor, încât chiar și simbolul ales să reprezinte localitatea este un ciorchine de strugure. Satul are un hotar deluros, foarte productiv, în care se cultiva viță de vie. Este supranumit și „satul așezat pe trei văi”. În iunie 2012, împreună cu echipa de filmare, am vizitat și capela catolică a vinicultorilor.

De la Timișoara la Silagiu aveți de parcurs 40 de kilometri. Este o destinație potrivită pentru ture cu bicicletele. Sau una în care să vii atunci când vizitezi Buziașul. Pentru cei care aleg mașina, mă gândesc că este o idee destul de bună următoarea: o escapadă la Buziaș, cu o plimbare lungă prin parcul din stațiunea aceasta balneoclimaterică, apoi un prânz târziu la Crama Aramic, cu vinuri la pachet, pentru acasă. Căci, nu-i așa, nu bem atunci când conducem. Nici atunci când suntem cu bicicleta. Sau să se sacrifice unul dintre participanții la ieșire. Unul, șofer, restul, degustători de vin!😉

Exit mobile version