Burg Hohenzollern din apropierea orașului german Stuttgart este castelul care – în mod, poate, curios – m-a impresionat cel mai mult dintre toate cele văzute până acum. În plus, este locul în care pe arborele genealogic pictat pe peretele uneia dintre încăperile edificiului apare și Regele Mihai al nostru, Mihai I de Hohenzollern-Sigmaringen, care se trăgea din această dinastie.
Am vizitat Burg Hohenzollern în septembrie 2022, într-o zi înnorată care nu a făcut decât ca peisajul de care te poți bucura de sus, de la castel, să fie și mai dramatic. Am sosit la castel cu mașina; după ce am ieșit de pe autostradă am trecut prin niște locuri foarte pitorești, și am și zărit deja castelul. Tronează foarte frumos, sus, pe un deal, dominând toată zona. Am lăsat mașina în parcarea de sub deal și am ales să urcăm pe jos, nu cu shuttle-ul pus la dispoziție de administrația castelului. Informații despre vizitarea castelului, aici.
Burg Hohenzollern, sediul ancestral al Casei Regale a Prusiei și al Prinților de Hohenzollern, căminul familiei Hohenzollern care a dat prinții Suabiei, regii Prusiei și împărații germani aparține în prezent lui Georg Friedrich Prinț de Prusia și Sophie Prințesă de Prusia. Pe parcursul câte unui an, acest loc strămoșesc al dinastiei atrage sute de mii de vizitatori din întreaga lume care vin aici ca să parcurgă încăperile din cadrul castelului și să vadă colecțiile de artă ale familiei, respectiv colecția de argintărie și porțelanuri.
Nu îmi pot explica foarte bine de ce acest castel m-a impresionat atât de mult! Dar mi-a plăcut tot. Aici am înțeles cel mai bine felul în care erau dispuse încăperile în cadrul unui asemenea edificiu, care erau conexiunile dintre diversele încăperi, pe unde circulau servitorii și cum se întâmplau lucrurile…
Mi-a plăcut amenajarea interioară, și am înțeles că aceasta a avut loc destul de recent, întrucât cei care au vizitat castelul cu niște ani în urmă au avut parte la vizitare de niște încăperi mai sărăcăcioase, mai mult goale. M-au impresionat catacombele de sub castel și m-a încântat colecția de bijuterii și de porțelanuri, însă acolo din păcate nu era permis să faci fotografii. Era expusă inclusiv coroana regală a prusacilor, și câte și mai câte.
Aici am avut parte de cele mai frumoase peisaje de la absolut toate ferestrele exterioare ale clădirii, mergeam roată-roată prin camere și de la fiecare geam vedeai ceva superb. Chiar și Împăratul Wilhelm al II-lea a spus:
„The panorama from the Hohenzollern Castle is truly worth a journey.”
Cum să nu mă fi impresionat pe mine, atunci.
Pe Dealul Hohenzollern, o cetate s-a aflat încă din secolul al XI-lea, însă aceasta a fost distrusă în cadrul unui război din secolul al XV-lea. La scurt timp, un alt castel a fost edificat aici, însă în secolele XVII-XVIII-lea, acesta a ajuns o ruină. Complexul de astăzi a fost construit de către familia Hohenzollern în secolul al XIX-lea, fiind proprietate privată încă de atunci și până acum. Pentru aproape o mie de ani, castelul a reprezentat o locuință temporară pentru familia Hohenzollern, adică membrii săi nu au locuit însă aici în mod permanent, niciodată. În schimb, o mulțime dintre membrii familiei sunt îngropați aici.
Castelul este destul de uriaș. Pentru parcurgerea curților sale interioare și a încăperilor superbe, pentru vizitarea catacombelor de sub castel și o incursiune în biserica aparținătoare castelului este nevoie de ceva timp. De-a lungul anului, locul acesta găzduiește numeroase evenimente: concerte, expoziții, cinema în aer liber și altele.
La restaurantul castelului am mâncat cea mai bună salată din viața mea, castelul are și brandul său propriu de bere, iar la cele două magazine de suveniruri am văzut aproape numai lucruri frumoase, de bun gust, totul la prețuri foarte lumești pentru un asemenea loc turistic. Tare mult mi-a plăcut și chiar îmi doresc să revin, ca să văd castelul și iarna, când în curtea sa interioară are loc un târg de Crăciun care probabil că este minunat. Și mai vreau să ajung și la castelui Hohenzollern de la Sigmaringen, desigur!