izvorul dunării

Desculță prin Freiburg (2). Hai-hui prin împrejurimile orașului

În timpul sfârșitului de săptămână petrecut la Freiburg im Breisgau am gustat câte un pic din toate: ne-am bucurat de natură conducând prin celebra Pădure Neagră, am admirat arhitectura și atmosfera orășelului St. Blasien și ne-am plimbat prin Donaueschingen, locul din care izvorăște Dunărea. Împrejurimile orașului german Freiburg sunt foarte pitorești și merită vizitate. Bineînțeles, de preferat primăvara sau vara, când totul este verde, sau toamna, când totul este colorat, sau iarna, când totul este alb. Nu la final de iarnă, când totul este… chel. 

donaueschingen

Noi am fost la Freiburg în februarie 2022, pentru a o vizita pe verișoara mea primară Laura, stabilită acolo, și am mers atunci pentru că atunci am putut. Am revenit la Freiburg după 18 ani, însă spre deosebire de șederea din decembrie 2004, acum am ajuns să văd și câte ceva din împrejurimile orașului. Așa, la final de februarie, nu este ideal pe aici – îmi tot spunea verișoara mea, însă nouă ne-a plăcut zona, oricum. Și am promis să mai revenim într-un alt anotimp. 

Pădurea Neagră

Celebra Pădure Neagră (Schwarzwald) din Germania, despre care toată lumea știe că este locul din care izvorăște Dunărea, se afla pe wishlist-ul meu. Cum am precizat deja, perioada din an în care am ajuns noi acolo nu era ideală. Vară-mea îmi tot spunea cât de altfel arată toate acestea în alte anotimpuri. Am crezut-o pe cuvânt, dar am spus că voi reveni ca să văd cu ochii mei. 🙂 Ceva zăpadă mai era prin zonă și am văzut și schiori, însă per total, da, acum natura nu era în cea mai bună formă a sa.

 

Zona Pădurii Negre este foarte atractivă pentru turism și există mai multe localități care sunt stațiuni montane și balneare. Cel mai înalt vârf din zona muntoasă din apropiere de Freiburg este Feldberg (1493 m). Se vedea treaba că este o zonă în care merită să vii să petreci timp, să faci drumeții și toate cele, să stai pe malul unui lac, la un grătar…

 

Acum, noi am făcut doar o plimbare cu mașina pe aici și la final am mâncat la restaurantul-berăria Waldhaus, unde totul a fost delicios. Recomand din suflet, iar din parcarea din fața localului se văd până și Alpii. Laura mea ne-a propus să oprim și să vizităm localitatea St. Blasien, cea în care a locuit ea atunci când s-a mutat în Germania. Foarte pitoresc loc! Nu înainte de a-mi spune că data viitoare mă va duce undeva mai departe, în localitatea Schiltach evident că m-am uitat după niște poze pe Google și am leșinat, instant. Vreau, desigur!

St. Blasien

St. Blasien (Sankt Blasien) este un mic orășel din Baden-Württemberg, aflat la aprox. 50 de km de Freiburg, în sudul Pădurii Negre. Este un oraș pitoresc, prin care curge și o apă. Ne-am plimbat pe-acolo vreme de vreo oră.

St. Blasien este o localitate SPA. Unul dintre cei mai celebri oameni care s-au perindat pe aici a fost fostul președinte american Roosevelt, care în copilărie a venit aici în fiecare vară și a făcut drumeții și plimbări cu bicicleta, apoi a mai revenit și pentru a-și petrece aici o parte din luna de miere. În orășel se află o biserică uriașă și foarte frumoasă, Domul St. Blasius, respectiv o mănăstire benedictană. Am vizitat biserica și interiorul ei alb m-a surprins!

 

Localitatea St. Blasien din Germania este înfrățită cu localitatea Saint-Blaise din Elveția. Când vizitez astfel de locuri, mă enervez de fiecare dată – este extrem de trist că satele și orășele noastre din România nu arată așa nici pe departe. Și mă gândesc mai ales la Băile Herculane și mă iau toți dracii.

Străzi curate, totul amenajat, aranjat; clădiri întreținute, cu flori la ferestre; birou de informare turistică, muzee care chiar funcționează… ah, n-are rost.

Donaueschigen

Dacă tot am trecut la o notă mai tristă, să vă zic sincer că Donaueschingen – mai exact, locul din care cică izvorăște Dunărea – m-a cam dezamăgit. Nu știu ce mi-am imaginat eu, cum am crezut că arată celebrul loc din care izvorăște Dunărea, dar cu siguranță că m-am gândit la complet altceva, decât ceea ce am găsit. :))

Verișoara mea râdea de mine când i-am spus că eu am crezut că este vorba de vreo sursă de apă, ceva care iese de undeva, dintr-o stâncă; un izvor, ceva; sau o cascadă care apoi se umflă bine de tot și devine Dunărea. Când colo… locul din care izvorăște Dunărea este punctul de întâlnire dintre două râuri, Brigach și Breg, care de aici încolo se numesc, împreună, Dunărea. Pfff, tare dezamăgită am fost!

izvorul dunării

Ei, și undeva în apropiere de acest loc de întâlnire dintre cele două râuri este amenajat un loc, ceva – foarte drăguț, nu zic! – unde se vede un mic luciu de apă și acolo merg turiștii și fac poze, că acolo ar fi locul în care izvorăște Dunărea. Na, am făcut și noi asta, dar chiar aveam cu totul alte așteptări și se vede treaba că nu mă documentasem deloc. :)) De draci – ca să zic așa – nici nu am mers să văd confluența celor două ape.

Localitatea Donaueschingen este drăguță și este un alt exemplu pentru cum se poate face turism cu cap chiar și acolo unde abia dacă ai cu ce. Dacă este să o luăm așa, practic nu este mare lucru de văzut acolo, și totuși locul este celebru și vin cârduri de turiști. La noi… Ah, n-are rost. Am făcut, deci, o scurtă plimbare prin localitate și am intrat și în biserica de lângă acest așa-zis izvor al Dunării care este amenajat acolo.

 

Donaueschingen se află la aprox. 60 de kilometri de Freiburg și a fost ultimul loc în care am oprit în micul nostru tur al zonei. Data viitoare: Titisee, Schiltach, o drumeție, ceva… Vreau să mai mergem pe-acolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 3 =