În 2014 am avut ocazia să petrec nu mai puțin de 10 zile la Toulouse. A fost prima mea vizită în Franța. Dacă nu aș fi ajuns, în aceste zile, și în orașul medieval Carcassone, respectiv în satul tradițional franțuzesc Lagrasse – ambele minunate – aș fi fost un pic cam dezamăgită. Problema a fost, însă, cu așteptările mele. Când mă gândeam la Franța, vedeam în față doar câmpuri de lavandă á la Provence, vitrine superbe cu modă franțuzească, eleganță, vinuri ș.a.m.d. Ceva între Provence și Paris, probabil. Am descoperit, în schimb, un Toulouse nu chiar atât de fascinant; cam aglomerat, destul de murdar; în care nu te descurcai mai deloc fără franceză și în care cu siguranță nu aveai ce face 10 zile.
Toulouse: to lose or not to lose?
Totuși, acest oraș nu trebuie ocolit, pentru că are farmecul lui și multe locuri frumoase. Trebuie să fie clar încă de la început că nu ne-am dus la Toulouse ca turiști, ar fi fost o mică sinucidere să ne book-uim 10 zile de vacanță aici. Alin avea un curs de perfecționare la Airbus, iar eu l-am însoțit. În fiecare zi am avut cam același program. Dimineața, după ce el pleca la curs, eu mi-am băut cafeaua în camera de hotel, am lucrat câteva ore, apoi am ieșit să mănânc ceva și să fac o plimbare.
Descopeream străzi, piețe, mă uitam la vitrine și mai intram în câte un magazin, pentru că oferta de aici mi se părea destul de diferită față de ceea ce mai văzusem prin Europa. Simțeam că da, aceasta este o țară în care moda este extrem de importantă pentru femei. Am intrat și în multe magazine cu produse vintage. Ba am și intrat, pur și simplu, de pe stradă, într-un salon de coafură și acolo m-au tuns foarte, foarte bine.
Am descoperit, astfel, zi de zi, câte o nouă felie de Toulouse. După micul meu sightseeing reveneam în cameră și mai lucram puțin. Pe la ora 17-18, când se terminase deja cursul, ne întâlneam în oraș ca să luăm cina împreună, respectiv să ne mai plimbăm puțin.
Astfel că am descoperit Toulouse-ul în tihnă, cum nu ai parte când ești un turist grăbit într-un oraș în care petreci doar 1-2 zile. Din tot orașul, cel mai mult mi-au plăcut ferestrele sale cu mini-balcoane, cu balustrade metalice „dantelate”. O încântare!
Ce este de văzut în Toulouse?
În afară de plimbări plăcute pe care le poți face pe străzile străjuite de clădiri cu o arhitectură foarte frumoasă, majoritatea din cărămidă – motiv pentru care orașului se mai spune Ville Rose – sub aceste ferestre dantelate, pe care le vezi la tot pasul; în Toulouse sunt și câteva atracții turistice, bineînțeles.
Una dintre ele este Bazilica Saint Sernin. Construită tot din cărămidă, această biserică este una dintre cele mai mari clădiri romane din occident, care face parte, bien sûr, din patrimoniul mondial UNESCO. Dacă aveți timp la dispoziție, vizitați și cripta sa.
Merită vizitată și Le Capitole, o clădire emblematică a orașului, care astăzi găzduiește primăria și un teatru. Sau Biserica Iacobinilor, o capodoperă a artei gotice, în care are loc în fiecare an un festival internațional de pian. Le Canal du Midi face legătura între Toulouse și Marea Mediteraneană (aflată la 150 km) și care apare, de asemenea, în patrimoniul mondial UNESCO. Pe malul acestuia pot fi făcute plimbări pe jos sau cu bicicleta, iar pe apă, cu vapoare.
O altă apă care traversează orașul Toulouse este râul Garonne, pe malul căruia localnicii vin să se relaxeze. În apropiere sunt o mulțime de restaurante, baruri și terase, străzi pietonale pe care te poți pierde pentru a te bucura de o după-amiază plăcută.
Într-o zi am făcut o plimbare în Parc des Fleurs/Jardin Royal/Jardin des Plantes/Jardin du Grand Rond. Mai multe grădini legate între ele, dintre care una este prima grădină publică din Toulouse. A fost creată în 1754 și transformată, în secolul al XIX-lea, într-o grădină în stil englezesc. Aici veți găsi statuia lui Antoine de Saint-Exupéry și a Micului său Prinț.
Înainte de a ajunge la acest parc, se trece prin Aleea Forain-François Verdier, care este o promenadă absolut superbă, cu niște copaci seculari. La începutul acesteia se află Monumentul Combatanților de la Haute-Garonne, iar în apropierea parcului găsiți și Muzeul de Istorie Naturală și Catedrala Saint-Étienne.
Ce este de mâncat în Toulouse?
Cel mai adesea am vizitat restaurante, pub-uri și terase, bucurându-ne în fiecare seară de un pic de relaxare. Dintre toate locurile, exista un highlight: restaurantul L’Entrecote de pe Boulevard de Strasbourg.
În fața acestuia, seara era mereu coadă. Deschidea pentru cină la ora 19 și deja cu o jumătate de oră mai devreme în fața clădirii oamenii așteptau la rând ca să intre. Oricât de incredibil ar suna, chiar așa era! Mai mult decât atât, coada nu se termina nici apoi. Lumea aștepta ca cei din interior să termine de mâncat, să se ridice de la masă și să plece, pentru ca o nouă tură de clienți să fie invitată să intre și să se așeze la mese. O nebunie!
Restaurantul acesta servea un singur fel de mâncare: steak de vită cu cartofi pai. Dar cel mai bun steak de vită posibil, de asta stăteau oamenii la coadă. Am făcut-o și noi, bineînțeles. Și nu ne-a părut rău! Restaurante L’Entrecote se găsesc în Toulouse, Lyon, Montpellier, Nantes și Bordeaux.
În restul locurilor de mâncat, unde nu serveau steak de vită, cu siguranță serveau rață. Foarte bun totul, dar după câteva zile eram așa de sătui de vită și de rață, că am dat iama într-un restaurant italian 😂
În legătură cu mâncatul, ne-a șocat obiceiul francezilor de a deschide restaurantele numai la ora prânzului și a cinei. Nu știam despre acest lucru, așa că ne-a luat prin suprindere atunci când, după ce am aterizat și am ajuns în oraș, cam pe la ora 15, pur și simplu nu aveam unde mânca. Totul era închis până la ora 19. Noroc cu șaormeriile și kebaberiile arabilor și turcilor, care erau deschise mereu 😂
Un alt lucru destul de surprinzător a fost că meniurile nu sunt traduse în limba engleză sau ceva – dacă nu am fi știut un pic de franceză, nu știu ce făceam. Nu vorbea nimeni engleza, ceea ce a fost cam șocant pentru un oraș în care își are sediul ditamai compania Airbus, la care vin non-stop delegați pentru diverse cursuri, simulări, perfecționări și schimburi de experiențe. Practic, o mare parte dintre turiștii Toulouse-ului sunt, de fapt, delegați sosiți la Airbus. Pur și simplu am avut, aproape constant, impresia că francezii se așteptau efectiv ca toți cei care vin acolo să vorbească franceza.
Un oraș puțin cam murdar
Din păcate, Toulouse nu este un oraș prea curat. Am văzut până și un șobolan (într-o stație de autobuz), lucru care până atunci nu ni se întâmplase nici măcar prin Asia. Șocant a mai fost când, într-una din diminețile în care am coborât de la hotel și am vrut să scot niște numerar de la un bancomat, nu am putut face asta: în noaptea care a trecut, cam toate bancomatele din zonă au fost vandalizate.
Let’s visit Airbus!
Cândva capitala vizigoților, astăzi capitala industriei aviatice: aici își are sediul principal compania europeană constructoare de avioane Airbus, care are zeci de mii de angajați. A fost fondată în 1970, printr-o înțelegere între Franța, Germania și Marea Britanie, pentru a face concurență companiei americane Boeing.
Într-una din zilele petrecute la Toulouse m-am înscris și eu pentru a vizita linia de asamblare a celui mai mare avion comercial din lume, Airbus A380. A fost o experiență minunată, chiar dacă rezervasem, din greșeală, un tur în limba franceză 🇫🇷😂
Dacă ajungeți cumva în zonă, vă recomand să mergeți și să vizitați fabrica. Merită: veți descoperi o lume fascinantă! Există mai multe tipuri de vizite: puteți vedea cum se asamblează Airbus A380, într-un hangar absolut imens; puteți face un circuit panoramic, în care vă vor duce cu autobuzul prin cele 700 de hectare ale fabricii; puteți face o vizită „verde”, în care vi se va explica ce face compania pentru dezvoltarea durabilă ș.a.m.d. Atenție, rezervările trebuie făcute în avans, prin www.manatour.fr. Programul se numește Let’s visit Airbus! Din păcate, fotografierea nu este permisă în cadrul vizitei.
În schimb, un aspect interesant a fost că noul model de avion Airbus A320 NEO a avut loc tocmai în timpul șederii noastre la Toulouse. Aeronava a făcut un zbor inaugural în jurul orașului, evenimentul fiind transmis live și pe Youtube.
Pentru fanii subiectelor legate de spațiu mai recomand Cité de l’espace, un parc tematic dedicat explorării spațiului.
*
În concluzie, don’t lose Toulouse: dar nu vă așteptați la ceva fenomenal și participați, neapărat, la două dintre excursiile de o jumătate de zi disponibile cu plecare de aici. Descoperiți orașul medieval Carcassone și satul tradițional franțuzesc Lagrasse, despre care voi scrie în curând. În opinia mea, doar așa este completă experiența vizitării acestui oraș franțuzesc, pentru că cele două locuri sunt absolut fabuloase.
+BONUS: Ascultați această formație locală super, care combină blues-ul cu hip-hop. Videoclipul de mai jos este filmat pe străzile din Toulouse, așa că vă puteți face și o idee dacă acest loc este ceva ce ar putea să vă placă sau nu 😉
One thought on “Desculță prin Franța. Toulouse: to lose or not to lose (1)”