Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin Franța. Lagrasse: un sat francez foarte pitoresc (3)

Micile sate vechi din Franța au o frumusețe aparte. Date fiind vechimea și istoria lor, sunt atât de pitorești și de liniștite, ceva fantastic! Sunt nu doar locuri propice pentru a-ți petrece o vacanță acolo, ci după ce vizitezi unul, ar putea să îți vină chiar și alte idei. De exemplu, aceea de a te retrage într-un astfel de sătuc. Măcar la pensie!

După ce am vizitat cetatea fortificată Carcassone și ne-am plimbat prin toate cotloanele ei, am fost așa de obosită, încât nu aș fi crezut că mă va mai putea impresiona ceva. Dar satul Lagrasse m-a dat pe spate! Chiar dacă picura un pic atunci când am coborât din autobuz.

De fapt, ploaia măruntă nu a făcut decât să potențeze atmosfera stranie (în sensul bun) al acestui sătuc francez. Pozele au ieșit cu atât mai interesante. Mai târziu s-au mai spart și norii și ne-am putut plimba în voie pe străduțele sale înguste, care deseori se termină în niște mici piețe. Mi-am tot imaginat cum ar fi să locuiești aici, oare cum este viața celor care trăiesc aici.

Lagrasse, un sat medieval plin de farmec

Satul Lagrasse se află la aprox. 130 de km de Toulouse și la 35 de km de Carcassone, pe malul râului Orbieu. La început, s-a aflat pe malul stâng al acestuia, unde acum se află cimitirul local. Aici a fost și o bisericuță, care astăzi nu mai există. Mai târziu, localitatea s-a mutat pe partea dreaptă a râului și acolo a rămas. Una dintre cele mai mari atracții ale sale este vechiul pod de peste Orbieu, care datează din secolul al XII-lea.

Se pare că acestă nouă așezare există încă din secolul al XIII-lea, iar multe dintre fațadele caselor de pe străzile acestea înguste datează din perioada dintre Evul Mediu și secolul al XVIII-lea. Localitatea s-a dezvoltat în jurul unei mănăstiri, în valea râului Orbieu, numele său, Lagrasse, provenind din cuvântul occitan „grassa”, care înseamnă „fertil”. Astăzi, satul acesta medieval are câteva sute de locuitori.

În mijlocul său se află biserica Saint-Michel, construită între 1359 și 1398 în stil gotic. Multe dintre clădirile de aici, printre care și această biserică, sunt monumente istorice. Dar toate sunt nemaipomenit de frumoase, valoroase mai ales prin vechimea lor.

Un sat medieval plin de farmec, ai cărui locuitori au fost, cândva, agricultori și fermieri, iar astăzi trăiesc mai ales din turism. În Lagrasse există mai multe restaurante, magazine de suveniruri și galerii de artă. În zonă se produc și vinuri de foarte bună calitate.

În lunile de vară, în Lagrasse au loc diverse târguri dedicate turiștilor, de exemplu, târguri de carte și de ceramică. Acestea sunt organizate chiar în vechea piață a satului, acoperișul căreia este, de asemenea, un monument istoric (cumva, nu i-am făcut poză, o puteți vedea aici).

Sainte-Marie d’Orbieu, o mănăstire „ruptă” în două

Mănăstirea Sainte-Marie d’Orbieu a fost fondată cu mult înaintea satului: în anul 799. Curând a devenit una dintre cele mai importante mănăstiri din sudul Franței. Mai târziu a decăzut, iar la momentul Revoluției Franceze, la mănăstire au mai rămas doar 14 călugări. În 1792 au plecat și aceștia, iar mănăstirea a fost împărțită și vândută în 2 părți.

Astăzi, jumătate din mănăstirea aflată pe cealaltă parte a râului Orbieu se află în proprietate privată și este administrată de o comunitate religioasă; cealaltă parte este a autorităților publice din regiunea franceză Aude. Este una dintre cele mai prestigioase mănăstiri din Franța și, de asemenea, monument istoric.

O bună parte a mănăstirii este deschisă pentru vizite, astfel că poate fi văzută și pe interior. Iată, de exemplu, ceea ce a fost dormitorul călugărilor:

Pe mine m-au captat detaliile. Am făcut poze la detalii ale unor uși, ale unor ferestre, la niște clanțe… Istoria era acolo, peste tot, aproape că o puteai palpa.

Dacă ajungeți vreodată în Franța, să nu ratați vizitarea unui asemenea sat pitoresc. Sunt foarte multe astfel de așezări, ba chiar există și un fel de „catalog” al acestora: asociația „Les plus beaux villages de France” se ocupă tocmai de protejarea și promovarea acestor localități superbe. Franța rurală trebuie că este absolut fascinantă!

Exit mobile version