taifun tisoy kammuri

Desculță prin Filipine (1). Cum se simte taifunul Kammuri (Tisoy) în regiunea Cebu

În primăvară, la o oră după ce am aterizat la Paris, la Notre Dame a izbucnit un incendiu teribil, pe care am avut ocazia tristă de a-l vedea live. Acum mă aflu în Filipine. A doua zi după sosirea aici, taifunul Kammuri (Tisoy) tocmai a început să își facă simțită prezența în zonă. Este interesant și totodată teribil să te afli astfel în mijlocul evenimentelor. În cele ce urmează voi încerca să vă povestesc cum se simte taifunul în regiunea Cebu. 

taifun tisoy kammuri
Sursa imaginii: http://tropic.ssec.wisc.edu

Câteva informații despre acest taifun

Taifunul Kammuri (Tisoy) a apărut după ce la data de 23 noiembrie, la sud-est de insula Guam din Micronezia, în vestul Oceanului Pacific, s-a format un sistem de presiune joasă. Acesta s-a intensificat în zilele următoare, iar la data de 28 noiembrie  a devenit ciclon tropical, adică un taifun, aceasta fiind denumirea cicloanelor tropicale care se formează în această parte de lume. A fost botezat Kammuri, însă mai târziu, după ce a intrat în aria de responsabilitate a Filipinelor (PAR – Philippine Area of Responsibility), a primit și un nume filipinez, și anume Tisoy. În continuare eu mă voi referi la el ca la taifunul Tisoy.

Când am plecat noi din Europa, era doar o furtună tropicală, aflată undeva la est de Filipine. Era acolo de câteva zile și o țineam sub observație. Nu ne-am făcut probleme însă, întrucât în prognoză era descris ca fiind un taifun de max. categoria 2, care va lovi estul Filipinelor, iar noi urma să ajungem în regiunea Cebu, mai la sud. După ce am aterizat, prognoza s-a mai modificat, taifunul a mai câștigat putere, iar în acest moment situația este de așa fel încât Tisoy poate ajunge chiar și un taifun de categoria 3.

Guvernul filipinez explică foarte plastic oamenilor ce înseamnă un taifun de o anumită categorie: un taifun de categoria 1 înseamnă unul care îți distruge culturile de orez, unul de categoria 2 îți va distruge culturile de mango, în timp ce unul de categoria 3 va scoate copacii cu rădăcini cu tot – și așa mai departe. Sunt explicate foarte bine efectele mai mult sau mai puțin devastatoare ale unui taifun de o anumită categorie. Dacă sunteți curioși, aruncați o privire aici.

Primele două zile după sosirea aici

În primele două zile de după sosirea noastră în regiunea Cebu, în orașul Lapu-Lapu City totul era bine și frumos. Știam că nu suntem afectați și că se mai poate naviga cel puțin două zi. Cum spuneam, țineam taifunul sub observație. În prima zi petrecută aici (30 noiembrie) am făcut o excursie cu feribotul pe insula Olango. A fost o zi cu soare, cu foarte puțin nori pe cer. Dar nici nu era extrem de cald, ce-i drept. Tisoy își făcea simțită, deja, prezența în zonă.

olango
Pe insula Olango, 30 noiembrie 2019 (sâmbătă)

A doua zi dimineață a fost primul moment în care am auzit ceva despre taifun, aici, live: atunci când, dimineața, am întrebat despre feribotul către insulele Camotes, tânăra de la ghișeu ne-a spus: „Sorry, no service to Camotes, sir. Because tropical storm, sir.” Am ales, astfel, să vizităm Cebu City, aflat la o aruncătură de băț, către care feribotul mai circula fără probleme. Aceasta a fost, deja, o zi cu mulți, mulți nori. (Pentru o plimbare în oraș, numai bună.)

cebu port
Apropiere de portul din Cebu (dimineața zilei de 1 decembrie 2019, duminică)

A treia zi ne-am trezit pe ploaie

A treia zi dimineață ne-am trezit pe ploaie. Ploua nu foarte tare și bătea un pic vântul, atât. Însă ploaia s-a tot repetat pe parcursul zilei. Atmosfera a devenit foarte umedă, iar noi nu mai eram chiar atât de liniștiți. Tisoy se apropia tot mai mult de Filipine și știam că va lovi curând. Vă reamintesc că noi ne aflăm la marginea ciclonului.

Pe la ora 10 am hotărât să sunăm la Ambasada României, pentru a-i notifica asupra prezenței noastre în regiune – de altfel, o recomandare care există întotdeauna, pentru turiști. Atunci când călătoriți, ar trebui să notificați ambasada de pe teritoriul țării (dacă există) că vă aflați în zonă și să le comunicați celor de acolo coordonatele voastre personale, pentru a putea fi contactați în situații de urgență. Poate părea un lucru bizar… Însă gândiți-vă puțin, cât de practic este, totuși, să faci acest lucru. Mai ales dacă te afli într-o țară în curs de dezvoltare. Este bine ca în cazul unei calamități, ambasada să știe câți cetățeni români se află pe teritoriul unui stat, respectiv unde se află aceștia exact, pentru a putea să te notifice, să te ajute, să te caute, să te… repatrieze.

Am stat și ne-am gândit… cine din familie și cine dintre prietenii noștri ar putea spune foarte exact unde ne aflăm și pentru ce perioadă? Spui, povestești celor apropiați unde urmează să pleci în concediu, dar de obicei nu lași niște date exacte despre tine, acasă. Astfel că am recuperat repede neglijența, am sunat la ambasadă. Ne-au cerut ca datele să fie transmise prin e-mail, am făcut asta, în plus am anunțat și cele două persoane pe care i-am ales drept contacte de urgență.

Desigur, niciodată nu plecăm la drum fără o asigurare de călătorie, ceea ce vă recomand și vouă!

taifun tisoy
Captură de ecran de pe Google Maps (2 decembrie 2019, luni)

O altă ideea care mi-a venit a fost aceea de a ne cumpăra, totuși, niște provizii. Provizii mult spus… Când s-a oprit ploaia, ne-am luat câte ceva de mâncare de la supermarket și un pic mai multă apă de băut. Iar pentru că o mică rafală de vânt poate pune oricând la pământ un stâlp de electricitate (mai ales într-o astfel de țară), am cumpărat un powerbank și ne-am asigurat, pe parcursul întregii zile, că telefoanele noastre și laptopul sunt mereu încărcate.

Când am ieșit de la supermarket, am observat că cerul prezintă nori tot mai închiși la culoare și am mai observat că singurii care se mai uitau îngrijorați la cer (și la telefoanele mobile) erau turiștii europeni. Localnicii sunt mai obișnuiți cu aceste lucruri.

După-masă am început să vedem pe cer norii specifici taifunului. Nori cu o formă lunguiață, exact ca cele de la marginea unui ciclon tropical. A fost spectaculos să vedem aceste lucruri pe care le cunoaștem doar din manuale.

Am stat mult pe terasă și am observat norii, care una-două se uneau, începea să plouă, se răreau, apoi se uneau din nou. Pe mobil au început să vină alerte.

taifun tisoy

Taifunul Tisoy va lovi la noapte

Acum, la momentul în care scriu acest articol, aici este ora 19 și este, deja, întuneric. Taifunul este așteptat să lovească la noapte sau dimineața devreme. În regiunea Cebu, în care ne aflăm noi, există doar o alertă de categoria 1. Însă asta înseamnă deja că traficul cu pasageri este afectat, vasele de dimensiuni mici și medii fiind oprite în porturi. Nu mai pleacă feriboturile, am văzut la știri că nici măcar în zona în care suntem noi. Oamenii sunt blocați în porturi. Ne uităm la televizor, iar emisia începe să dea rateuri deja. Mai multe companii aeriene au anulat zborurile, de exemplu, și zborul cu care am venit noi de la Manila pe Cebu, operat de Cebu Pacific, este anulat – exact pe acolo va trece taifunul.

filipine
Post local de televiziune, 2 decembrie 2019, ora 17:23

Noi suntem, teoretic, în siguranță. Tot ce este de așteptat aici: ploaie și vânt de max. 60 km/h în următoarele 36 de ore. Philippine Atmospheric, Geophysical and Astronomical Services Administration (PAGASA) emite periodic avertismente și descrieri cu ce se întâmplă și unde, totodată urmărim și pagina Tropical Storm Risk (TSR). Pe care v-o recomandăm pentru situațiile în care vă aflați în vacanță într-o zonă cu risc de furtuni tropicale – o găsiți aici.

Taifunul Tisoy va fi unul de categoria 3 mult mai la nord de noi. Cel mai puternic vor fi afectate regiunile Bicol și Visaya de Est, unde sunt așteptate vânturi de până la 170 km/h în următoarele 18 ore. Statistic, un asemenea eveniment meteo aduce, în Filipine, importante pagube materiale și pierderi de vieți omenești. Noi sperăm că autoritățile s-au pregătit – la televizor așa pare. Circa 100 000 au fost evacuați.

Urmează o noapte grea. Vă voi ține la curent, revin dimineață.