taifun tisoy filipine

Desculță prin Filipine (3). Taifunul Kammuri (Tisoy) a devenit unul de categoria 4

În cele două articole precedente vă povesteam despre taifunul Tisoy, care a lovit Filipinele în noaptea dinspre luni spre marți. Încheiasem postarea anterioară spunându-vă că este ora 10 dimineața și că taifunul tocmai face ravagii pe insula Marinduque. Este vorba despre insula pe care ar urma să ajungem noi peste câteva zile – după ce plecăm de pe Cebu. Între timp, taifunul a devenit unul de categoria 4, conform CNN. Detalii, mai jos. 

taifun tisoy filipine

Marți, ora 10:30: au început să vină imagini din zonele afectate

Curând după ce am postat articolul anterior, începând cu ora 10:30, jurnaliștii au intrat, în sfârșit, în zonele afectate, peste care vârful taifunului trecuse deja. Până atunci au transmis de la limita zonei de siguranță, astfel că nu existau prea multe informații sau imagini, însă după această oră au început să vină știri de la fața locului.

filipine
Sursa imaginilor: Manila Bulletin

Case distruse, acoperișuri luate de vânt, inundații și alunecări de teren, aeroporturi distruse – le-am văzut pe toate în imaginile prezentate pe canalele de televiziune și în social media. Imaginile de mai jos sunt din orașul Sorsogon, de la nord de Luzon, una dintre cele mai afectate zone:

De la ora 11 a intrat în vigoare măsura dispusă pentru aeroportul din Manila, care a fost închis pentru 12 ore. În multe locuri, școlile au fost închise atât luni, cât și marți, și nici oamenii nu au mai mers la lucru.

Până după ora 14, la noi (care ne aflăm la marginea taifunului) nu a mai plouat deloc, vântul a bătut cu vreo 20 km/h, ba chiar a mai ieșit și soarele uneori.

Marți, ora 14:30: în Mactan-Cebu a început o ploaie zdravănă

Undeva după ora 13 am ieșit pentru a lua prânzul. Am făcut-o la un restaurant de pe un rooftop, pentru că am dorit să vedem norii taifunului. Nu am fost dezamăgiți. Taifunul Tisoy arăta spectaculos de la înălțimea etajului 12 de la Scape Skydeck.

Era clar că acei nori se îndreaptă către noi și va începe curând ploaia. Ne-am grăbit către casă, dar nu am mai ajuns. Pe la ora 14:30 a început o ploaie zdravănă în orașul Lapu-Lapu de insula Mactan (regiunea Cebu), unde ne aflăm noi. Ne-am adăpostit pe terasa acoperită a unui mall, de unde am urmărit ploaia, care nu s-a mai oprit timp de peste o oră. Era o ploaie mai puternică, dar nimic ce să nu fi văzut până acum.

Canalizarea a cedat foarte curând. Astfel că ne-am întrebat: oare cum o fi în zonele în care a plouat 12 ore, încontinuu? Pe strada de lângă noi curgeau șiroaie de apă, amestecate cu deșeuri. Localnicii nu păreau tulburați, însă. Mașinile continuau să circule, cei cu motoretele, de asemenea, copiii se jucau desculți prin băltoace. Numai turiștii străini erau ascunși în baruri și restaurante, numai ei făceau poze – ușor îngrijorați. Am filmat și eu un pic pentru voi.

 

La un moment dat, ploaia a dat semne să se oprească, așa că am zis să ieșim din mall și să căutăm un taxi, ceva. Până am achitat nota și am coborât, ploaia reîncepuse, dar am ajuns cu bine acasă. După ora 16:30 ploaia s-a oprit.

Insula Marinduque: totul sub semnul întrebării

Nu prea circulă știri despre insula Marinduque, care ar fi următoarea noastră destinație. A fost puternic lovită de taifunul Tisoy, care între timp a trecut de la categoria 3 la categoria 4, conform CNN, trecând de la vânturi de 150 km/h, la unele care se apropie de 200 km/h. În Filipine se vorbește în continuare despre categoria 3, întrucât aici viteza rafalelor se ia în considerare diferit, aici s-ar constata categoria 4 doar dacă vântul ar bate în mod continuu cu această viteză.

Dimineața am sunat la hotelul la care am fi cazați acolo, însă nu a răspuns nimeni. Se află sub semnul întrebării dacă acesta mai există, întrucât se află chiar pe plajă. Pe social media nu am văzut să fi apărut poze sau informații. Probabil că sunt probeleme serioase electricitatea și comunicațiile. Nu se știe nici dacă aeroportul din Marinduque mai există, din moment ce un alt aeroport din zonă, cel de la Legazpi a fost distrus de vânt. De la cunoștințe am primit câteva filmulețe cu ploaie puternică, vânt puternic și cocotieri căzuți la pământ, dar nu avem date mai exacte.

Insula Marinduque a fost lovită în dimineața aceasta, după care a urmat ochiul taifunului (unde totul este calm) și a doua repriză a avut loc după prânz. În următoarele ore vor apărea informații cu privire la situația de acolo – pe măsură ce jurnaliștii vor putea intra, deja, în zonă.

Planul nostru B este ca, în cazul în care situația de pe Marinduque este una nasoală, să schimbăm biletele de avion de la Cebu Pacific și să mergem în Dumaguete, mai la sud. Nu știm dacă va mai exista aeroport în Marinduque; nu știm dacă mai există hotelul rezervat; nu știm care este situația drumurilor, a sistemului de electricitate… Ca să mă exprim mai direct: nu este de dorit, oricum, să ajungi într-o zonă peste care tocmai ce a trecut un taifun, căci ar putea să te trezești chiar și cu un cadavru pe lângă tine, în timp ce înoți…

Sunt așteptate pierderi de multe vieți omenești și pagube imense

În mod normal, la început de decembrie nu ar mai fi trebuit să se formeze un asemenea taifun. Este o situație excepțională, pentru că sezonul lor se încheie în luna noiembrie. În afară de faptul că ploaia puternică din timpul unui astfel de ciclon tropical poate cauza inundații masive, că valurile mari pot mătura coastele și că vântul poate pune la pământ construcții, stâlpi și copaci, există și risc crescut de alunecări de teren. Vor fi cu siguranță pierderi de multe vieți omenești și pagube imense. Taifunul Haiyan din 2013 s-a soldat cu peste 6000 de decese…

Aici este ora 17:30 acum. Voi reveni cu noutăți, mai ales că în zona de sud-est se mai dezvoltă o furtună. Se poate vedea în imaginea de mai jos:

filipine tv

***

Partea I: aici.

Partea a II-a: aici.

2 thoughts on “Desculță prin Filipine (3). Taifunul Kammuri (Tisoy) a devenit unul de categoria 4”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − five =