Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin Filipine (6). Vizită de o jumătate de zi în orașul Cebu

Taifunul Tisoy ne-a cam încurcat planurile în Filipine. În săptămâna pe care am petrecut-o în regiunea Cebu, abia am prins câteva zile în care am putut face excursii. În rest, feriboturile au fost oprite în port: ne aflam la marginea taifunului și exista, și în zona noastră, o alertă de categoria 1. Într-una din zilele cu soare am trecut pe insula Cebu, unde am vizitat câteva atracții din orașul Cebu. Printre acestea, casa ancestrală Yap-Sandiego, una dintre cele mai vechi case din Filipine, respectiv Casa Gorordo, o reședință construită la 1850. 

Catedrala Metropolitană din orașul Cebu / Filipine 

Casa ancestrală Yap-Sandiego, una dintre cele mai vechi din Filipine

Această casă ancestrală a fost ridicată în secolul al XVII-lea, de comercianții chinezi care erau prezenți în zonă pentru a face afaceri. Edificiul i-a aparținut familiei formate din Don Juan Yap și Doña Maria Florido, respectiv cei trei copii ai lor: Maria, Eleuterio și Consolacion. În anii 1880, fiica cea mare a cuplului, Maria s-a căsătorit cu Don Mariano Sandiego, astfel casa a devenit Casa Yap-Sandiego. Locuința a servit familia timp de generații întregi și se află și în prezent în posesia acesteia. Din 2008 este în custodia domnului Val Sandiego – stră-strănepot al Doña Maria Florido – și al soției sale. Val Sandiego este un renumit coreograf și colecționar de artă din Cebu.

Casa aceasta este cunoscută, acum, nu numai drept una dintre cele mai vechi structuri rezidențiale din Filipine, ci și ca fiind una dintre cele mai vechi cămine chinezești din afara Chinei. Pereții săi și acoperișul său sunt, încă, cele originale în proporție de 95%. Val Sandiego are mare grijă de casă, a întreținut-o și a recondiționat-o și spune că nu o va vinde niciodată.

A fost minunat să pășesc în interiorul încărcat de istorie. Primul lucru pe care l-am observat a fost cât de lucioasă este podeaua de lemn, pe care m-am deplasat cu… mers de pinguin (mai ales la etaj). Chiar exista, la fiecare pas, pericolul să pățesc ca… Bambi pe gheață. Mobila și decorațiunile sunt absolut fantastice. Sunt lucrări de artă vechi și noi, deopotrivă, iar mobila de aici este realizată în Cebu. Statui, icoane, picturi, fotografii cu familia – la tot pasul. Masa este pusă, patul este făcut, iar într-una dintre camere răsună (încă!) un aparat radio extrem de vechi. Este incredibil că mai funcționează!

Mi-a plăcut foarte mult această casă ancestrală, o adevărată călătorie în timp a fost vizitarea ei. M-a deranjat foarte mult, însă, că cei din grupul care se mai afla acolo în același timp cu noi, au atins absolut tot: au mângâiat diversele obiecte și chiar s-au așezat în mobila veche de sute de ani, pentru a face fotografii! Nu mi-a venit să cred că poate exista lume care nu pricepe ce înseamnă mobilierul antic; că poate crede că este în regulă să își așeze fundul în exponatele unui muzeu – căci casa asta este un muzeu, nu un loc de făcut poze în fotolii și scaune antice – pentru Instagram.

Curtea și grădina casei sunt, și ele, minunate, vii chiar – prin faptul că pe acolo se plimbă nestingherite niște găini, iar într-un cocotier trăiește chiar și o maimuță. Copii din Cebu cântă pentru turiști – cu o spaniolă și engleză stâlcită, dar delicioasă – „Feliz Navidad”, în speranța unui bacșiș.

Casa Gorordo, o casă-bijuterie care a aparținut unei familii de coloniști

Nu departe de casa ancestrală Yap-Sandiego se află Casa Gorordo, o casă-muzeu care m-a lăsat cu gura căscată. Aceasta este administrată, astăzi, de Ramon Aboitiz Foundation Inc. (în continuare, RAFI). Fundația a cumpărat casa de la familia Gorordo, achiziția având loc în anul 1980. În anii care au urmat, edificiul a fost renovat și transformat într-un muzeu, care și-a deschis porțile la 1983.

Casa Gorordo a fost construită la 1850, iar la început a aparținut familiei Alejandro Reynes y Rosales. Mai târziu, în 1863, a fost cumpărată de Isidro Gorordo, un comerciant din Țara Bascilor, din provincia Vizcaya a Spaniei de nord. Nu mai puțin de patru generații ale familiei Gorordo au trăit în această casă spectaculoasă, care a supraviețuit vremurilor tulburi (două conflicte revoluționare la finalul anilor 1800, precum și al Doilea Război Mondial).

Muzeul acesta prezintă stilul de viață al unei familii care a trăit transformarea Filipinelor dintr-o societate colonială într-o societate modernă. Printre zidurile sale, prin intermediul obiectelor expuse sunt spuse povești vechi de secole. Recent, muzeul a fost transformat și îmbunătățit în așa fel încât experiența vizitatorului să fie una cât mai cuprinzătoare – am fost surprinsă să descopăr un muzeu foarte, foarte bine făcut, cu un ghid extrem de bine pregătit și de plăcut, care au făcut ca vizita să fie cu adevărat o plăcere. Experiența este completă prin faptul că în prezentare au fost incorporate elemente interactive și digitale. Nu pot reda prin text și prin poze experiența – trebuie trăită!

Nu este doar o plimbare prin camere, printre piesele de mobilier – de altfel, de mare frumusețe și valoare. Ci o incursiune în felul în care au trăit, în acele vremuri, membrii unei familii de coloniști bogați. Am aflat povestea familiei, iar pe măsură ce înaintam printre încăperi, ne-au fost prezentate aspecte din cotidianul lor. Am văzut camera lor de zi și salonul, amenajate inclusiv cu mobilă stil adusă de la Viena; bucătăria foarte modern echipată; baia în care au avut, deja, gresie și faianță – o noutate absolută în perioada aceea, în această zonă a lumii; dormitoarele lor (inclusiv fotoliul pentru… naștere). În casă există până și o capelă – capela proprie a familiei; o terasă imensă, superbă, care a fost folosită pentru reuniunile mai mari; și un loc special pentru urmărit… serenadele dedicate fetelor familiei! Casa în ansamblul ei este una uimitoare; detaliile, luate unul câte unul, sunt uluitoare de asemenea.

Casa Gorordo se află în cartierul Parian al orașului Cebu, un cartier istoric, format în 1614 de autoritățile spaniole și destinat imigranților din China. Este un exemplu foarte bun de casă colonială spaniolă, care în Filipine era cunoscută sub denumirea de „balay nga tisa”. Arhitectura acesteia reprezintă o combinație între influențele native, spaniole și chinezești, și este unică în Filipine, ni s-a explicat în cadrul materialului video cu care începe vizitarea muzeului. În Filipine, acest melanj cultural între est și vest se numește „mestizo” și are un caracter definitoriu în identitatea filipineză. Din 1991 încoace, Casa Gorordo este un „reper istoric național” recunoscut de National Historical Commission of the Philippines și este un must pentru cei care își petrec concediul în această regiune.

 

Casa ancestrală Yap-Sandiego și Casa Gorordo sunt foarte asemănătoare și foarte diferite – în același timp. Ambele case au aparținut unor familii înstărite. Una a fost păstrată în forma sa absolut originală și este administrată de familie. Și este bine că este așa. Cealaltă casă a fost vândută unei instituții care a transformat-o într-un muzeu de înaltă calitate. Și este bine că este așa. Cele două case îți oferă o emoție diferită, iar dacă le vezi pe ambele – împreună, experiența este completă.

Cebu, cel mai vechi oraș al Filipinelor

Orașul Cebu se află în provincia Cebu și este cel mai vechi oraș al Filipinelor, ba chiar a fost și capitala țării la un moment dat. A fost primul loc în care au sosit spaniolii și este considerat locul de naștere al creștinității din Orientul Îndepărtat. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, orașul a fost devastat – așa cum menționasem anterior, unul dintre clădirile care a supraviețuit a fost Casa Gorordo.

Nu este un oraș tocmai turistic. Chiar dimpotrivă, aș îndrăzni să spun. Dacă vă petreceți vacanța în zonă însă, merită să îi acordați o jumătate de zi de atenție. În afară de cele două case-muzeu despre care v-am vorbit, mai merită văzută Catedrala Metropolitană din Cebu; dar mai există multe alte biserici și bisericuțe frumoase prin oraș. Fortul San Pedro este o altă atracție principală a așezării, iar în imediata vecinătate a casei ancestrale se află Monumentul Moștenirea Cebu.

Pentru cumpărături recomand unul dintre mall-urile din oraș; noi am fost la SM Mall. Este unul măricel, cu prețuri bune și foarte bune și cu marfă bună. Cel mai interesant loc din mall: colțul în care se vând barong-uri filipineze (echivalentul cămășii populare pentru bărbați de la noi) și alte produse realizate în Filipine: îmbrăcăminte, genți, accesorii, decorațiuni.

Am cumpărat? Da! Ce anume? Păi, de toate: și barong, și alte haine, și genți, și accesorii, și decorațiuni. Nu le poți rezista, este marfă foarte bună, locală!

Stați pe aproape – în cele ce urmează vă voi povesti despre insula Marinduque din inima Filipinelor!🦋

Exit mobile version