ghetar

Desculță prin Elveția. Drumurile montane din Alpi: Nufenenpass (V)

Alpii elvețieni sunt împânziți de drumuri montane, care mai de care mai șerpuite și mai spectaculoase. O adevărată provocare pentru șoferii mai slabi de îngeri, dar o mare încântare pentru toți cei care iubesc adrenalina dată de parcurgerea serpentinelor. Priveliștea este pe măsura efortului depus. O experiență de neuitat pentru toți cei care iubesc muntele! Astăzi vorbim despre al patrulea astfel de drum montan.

nufenenpass
Sursa foto: Wikimedia Commons/Adrian Michael

Drumul montan care ajunge la Nufenenpass este cea mai înaltă astfel de șosea din Elveția. Leagă localitatea Ulrichen din cantonul Valais cu localitatea Airolo din cantonul Ticino. Practic merge paralel cu drumul montan care trece prin Furkapass, aflându-se mai la sud de acesta. Are 37 de kilometri lungime. Iarna și această șosea este închisă din cauza zăpezilor (detalii, aici).

harta nufenenpass harta nufenenpass

Construcția a început în 1964, drumul fiind deschis traficului de autovehicule în anul 1969. Cel mai înalt punct se află la 2478 de metri.

nufenen pass höhe

Restaurantul de la 2478 metri, iulie 2018De aici se vede ghețarul Gries (Griesgletscher), un altul care se topește: în 1973 avea o suprafață de peste 6 km2, astăzi mai are abia 5…

La fiecare popas pe care-l facem pe aceste drumuri montane, avem…  o mică problemă ? Eu trebuie să fotografiez fiecare floricică pe care o văd pe marginea drumului. Iar asta durează destul de mult! Florile alpine mă fascinează ? Cele din clipul de mai jos nu sunt toate de pe drumul acesta, ci de pe toate șoselele alpine pe care am fost până acum ?

Ulrichen din cantonul Valais, așezarea de unde începe (sau se termină, depinde din ce direcție abordăm drumul) această șosea montană, este un sătuc mic, dar cu și de poveste. Plin de case din lemn extrem de pitorești, cu numai 200 de locuitori, dar cu… propriul lui mic aerodrom.

ulrichen
Sursa foto: www.rro.ch

La celălalt capăt găsim orășelul Airolo, aflat la 1141 de metri înălțime. De aici începe numai drumul montan care duce la Nufenenpass, ci și cel care duce la Saint Gotthard Pass; pe jos, de aici se poate ajunge în Valea Formazza din Italia, pe un hiking trail.

Saint Gotthard Pass nu a fost bifat încă, dar urmează, pentru că este absolut spectaculos!

To be continued…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 17 =