Dacă îți dorești o vacanță în Egipt, trebuie să ai în vedere câteva lucruri care vor face ca alegerea ta să fie una reușită. Mă gândesc aici la lucruri ca perioada aleasă, destinația exactă, excursiile opționale, dar și la câteva informații utile despre această țară din Africa. Îți împărtășesc, mai jos, câteva informații utile sau doar interesante. Egiptul este o țară în care există nu numai monumente și situri antice fără pereche, dar și una care deține un mediu natural de o rară frumusețe. Un adevărat magnet pentru turiști – și nu de ieri, de azi.
Vrei la mare sau la piramide?
În primul rând va trebui să te decizi dacă îți dorești să mergi la mare, pentru a face baie, plajă și scufundări, sau îți dorești să vezi piramidele din Egipt. Majoritatea stațiunilor de pe coastă se află departe de Giza și de piramide. Totuși, excursii pentru a vedea fascinantele edificii se fac de la orice distanță. Trebuie să știi, însă, că a ajunge, de la Marsa Alam, de exemplu, la Giza, poate însemna o excursie extrem de obositoare.
Chiar și de la Hurghada durează ceva călătoria. Unde mai pui că, în afară de drumul dus-întors de la resort la piramide, o să fie și perioade lungi de stat la coadă și apoi durata vizitării diferitelor atracții. Dacă crezi că îți dorești mai mult turism cultural, poate că ar fi mai bine să alegi să mergi direct la Cairo și să vizitezi capitala și piramidele. Totuși, de la Marsa Alam se poate ajunge repede la Luxor, în Valea Regilor. Depinde ce anume te interesează mai mult.
Tot așa, în funcție de ceea ce dorești să faci în Egipt, poți alege diferite perioade în care să mergi în vacanță. La piramide este mai bine să mergi în perioade mai puțin călduroase, iar la mare, în perioadele când nu bate vântul, pentru a putea face și baie. Nu este de mers la Cairo în perioada iunie-septembrie, când este mult, mult prea cald. Când în Europa este primăvară și toamnă (deci în perioada martie-mai, septembrie-noiembrie), în Egipt vremea este perfectă pentru plajă. În perioada decembrie-februarie poate să bată mult vântul, ceea ce va face ca steagul roșu să fie arborat foarte des. Atunci nu veți putea face baie în mare, ce să mai vorbim de snorkeling sau scufundări.
În orice caz, în Egipt soarele strălucește puternic tot anul, iar precipitațiile sunt ca și inexistente. Astfel că acolo niciodată nu este cu adevărat extrasezon.
Egiptul = vacanțe de tip all inclusive
În Egipt se merge aproape exclusiv pe conceptul all-inclusive, cu pachete care includ atât cazarea, cât și mesele, iar în resort să ai la dispoziție cam tot ceea ce ai nevoie, în așa fel încât să nici nu părăsești deloc hotelul în care ești. Totul este gândit în așa fel încât în interiorul unui resort să ai parte de tot ceea ce te-ar putea interesa și ce ți-ar putea fi necesar.
Ele sunt adevărate complexe, în care ai parte de cazare, masă, entertainment, facilități pentru sport, masaj, aquaparkuri, magazine, farmacie și așa mai departe. Dar mai ales, ai siguranță. La intrarea în resorturi există pază, inclusiv detector de metale. Iar în excursii se pleacă în cadru organizat, prin agențiile de turism. Nu aș spune chiar că este periculos să ieși pe stradă, dar nu este nici ca în țările dezvoltate. Există multă sărăcie, iar sărăcia te poate împinge, uneori, să faci lucruri necugetate. Better be safe than sorry.
Resorturile sunt construite în formă de U, în așa fel încât să vină ca o potcoavă peste o bucată de plajă privată. Toate resorturile au piscină. În interior există și magazine, astfel încât, dacă nu ești motivat să ieși, poți cumpăra chiar de acolo suveniruri și alte lucruri.
Ce să îți cumperi din Egipt?
În magazinele de parfumuri va trebui să intri chiar dacă nu vrei. Vânzătorii sunt foarte insistenți în a te invita înăuntru. Îți prezintă apoi un întreg show cu parfumurile, te vor pune să le miroși și te vor da cu o grămadă dintre ele. Într-un final te vei simți obligat să cumperi ceva. Dar nu este o problemă, merită să iei acasă o sticluță, pentru că parfumurile din Egipt sunt foarte concentrate și te vor ține o bună vreme. Atenție la preț, negociați la sânge! Din magazin vei pleca învăluit(ă) într-un nor de parfum.
Parfumurile acestea din Egipt sunt foarte puternice și calitative, respectiv unele dintre ele copiază perfect diversele parfumurile celebre. În esență, există două tipuri de parfumuri în aceste magazine. Cele care sunt replici ale marile branduri internaționale, despre care veți primi o listă exactă. Și cele mai puternice, mai dulci, mai orientale, care vor avea denumiri ca Nefertiti, Cleopatra etc.
Legat de acest subiect aș vrea să mai specific că, în orice țară arabă am fost, bărbații erau extrem de parfumați. Rareori simți miros de transpirație în locurile publice, în schimb deseori cel care trece pe lângă tine lasă după el o dâră de parfum puternic. Iar notele parfumurilor sunt foarte diferite de cele cu care suntem obișnuiți în Europa.
Din Egipt mai merită să cumperi condimente, ceaiuri, dulciuri locale, mătase, bijuterii, gablonțuri, dar informați-vă bine și negociați mereu. Stați departe de suvenirurile false – ca papirusul fabricat în China. Vă este, cumva, necesar așa ceva? Totodată să nu luați cu voi acasă niciun fel de scoici, pietre și așa mai departe – corali nu mai zic. Controalele din aeroporturi se fac la sânge, este interzis să scoți astfel de lucruri din țară!
Egiptul = o țară musulmană
Aproximativ un sfert dintre egipteni locuiesc în capitala Cairo. În rest, oamenii sunt îngrămădiți pe coastă și în apropierea Nilului dătător de viață. Doar 10% din suprafața țării este cultivabilă, Egiptul însemnând, în rest, deșert.
Egiptul este o țară musulmană. 90% dintre egipteni sunt musulmani, iar restul sunt creștini copți. Ca turist, nu trebuie să vă acoperiți capul sau ceva de genul acesta, dar pe stradă este mai bine să porți rochii sau fuste cu o lungime decentă și să ai umerii acoperiți. Bărbații din Egipt au, oricum, o opinie, cum să zic… interesantă, despre femeile din Occident. Este mai bine să fii cât mai precaut(ă).
De exemplu, egiptenii sunt în stare să facă niște glume cu tentă sexuală care în Europa în niciun caz nu sunt considerate ca fiind unele acceptabile sau normale, mai ales în relația cu un străin. Se pare, însă, că ei așa își imaginează că sunt societățile noastre. Pentru mine a fost neplăcut, ba chiar a fost dificil să tratez cu eleganță aceste glume omniprezente. Ca să vă dau un exemplu, chelnerilor li se părea nostim ca la micul dejun să facă remarci cu privire la faptul că arătăm obosiți, cu siguranță că noaptea nu am dormit, ci am făcut… altceva. Am rămas perplex când astfel de glume s-au tot repetat. Desigur, fără să le fi încurajat într-un fel.
În același timp, m-a frapat seara de dans din buric la care am participat la hotel. Un dans care nouă ni se pare – cel puțin eu așa cred – unul cu tentă sexuală, pentru ei este ceva absolut normal. Ceva la care se duc împreună cu toată familia, cu soția, cu copiii. A fost interesant să văd cum dansatoarele extrem de sexy și destul de sumar îmbrăcate se unduiau lasciv pe muzică orientală, iar familii întregi cu copii se uitau la asta ca la un program cultural.
Egiptenii nu consumă alcool – sau cel puțin, nu în mod asumat. Dar sunt toleranți față de turiștii străini care consumă băuturi alcoolice. În pachetele all inclusive sunt incluse și băuturi alcoolice, însă numai unele locale; cele de import trebuie achiziționate separat.
La ce programe merită să participi?
Entertainment-ul din resorturi este cu adevărat stupid, îmi asum această părere. Dar este amuzant să participi la ele. Sunt organizate seri de… Miss și Mister Hotel, de exemplu, concursuri în care trebuie să ghicești artistul și melodia după doar câteva acorduri ale unei piese (un fel de Shazam offline), Bingo Night cu premii și așa mai departe…
În timpul zilei există ocazii de a face sport în grup, aqua gym, yoga și altele, aceste activități sunt binevenite, mai ales după ce te îndopi cu mâncarea care este mereu la îndemână.
Merită, însă, să mergi în două sau trei excursii opționale, care se înscriu, în general, în următorul repertoriu: vizită în deșert sau excursie cu vaporul/barca – excursii la situri arheologice.
Cele mai interesante cu excursiile în deșert. De regulă includ plimbări cu ATV-urile și/sau cu cămila, vizitarea unui trib de beduini, ceai, cafea și shisha, apus de soare în deșert. Sunt programe care nu trebuie ratate, deșertul este un loc fascinant!
Excursiile cu vaporul sunt potrivite atât pentru cei care vor să facă scuba diving, cât și altora. Există unele cu fund transparent, care fac posibilă observarea coralilor și a peștilor chiar și de către cei care nu știu să înoate, sau înoată, dar nu știu să facă scufundări. Cei pricepuți pot face scuba diving, iar cei care nu au făcut vreodată asta, dar știu să înoate, se pot înscrie în Egipt la cursuri de una sau mai multe zile, pentru a învăța să facă scufundări. Egiptul este un loc ideal pentru a face astfel de training-uri. Mai trebuie menționat că zona Marsa Alam este mult mai bună pentru a vedea coralii, decât Hurghada.
De regulă există și excursii la piramide și alte situri arheologice, la Giza, la Luxor și altele.
Ceea ce a mai rămas pe wishlist-ul meu, este o croazieră pe Nil! Am avut ocazia să văd Nilul din avion și mi s-a părut extraordinar de frumos. Pe unde curge, totul este verde, totul este plin de viață, iar în rest nu vezi decât… un deșert nesfârșit.
Cum să îți alegi cazarea?
Atunci când îți alegi cazarea în Egipt, trebuie să ai în vedere faptul că stelele pe care le are un resort sunt acordate în baza unui sistem de clasificare diferit de al nostru. Astfel că un hotel de trei stele ar putea să vă dezamăgească crunt! La cinci stele în Egipt poate să fie ca la trei stele în România. Pot fi diferențe uriașe și între două hoteluri cu același număr de stele. Căscați bine ochii la fotografii și citiți recenzii pe bune.
În primul rând, aveți mare grijă să alegeți un resort aflat chiar pe plajă. Spre deosebire de alte locuri din lumea aceasta, aici chiar este important să fiți cazat chiar la malul mării, nu la mama naibii. Ar fi groaznic să trebuiască să faceți chiar și câteva sute de metri pe jos, în soarele dogorâtor din Egipt. În plus, dacă hotelul vostru nu are plajă privată, vorbim despre o situație tragică.
La resortul la care am fost, mâncarea a fost foarte bună, ceea ce nu este întotdeauna cazul la all inclusive, unde se merge foarte mult pe cantitate, și nu pe calitate, se știe. Eu mi-am propus să nu mă îngraș în concediul din Egipt – și am reușit! Asta pentru că oferta de salate era extrem de vastă. Tot aici am mâncat un humus excelent și am gustat pentru prima oară mierea de… curmale, din care am cumpărat și pentru acasă.
Prăjiturile însă… doar arătau bine, dar gustoase nu erau. Diferă foarte mult de cele cu care suntem obișnuiți noi, europenii. Mie nu mi-au plăcut deloc.
Informații despre bani, internet și condus
Moneda locală este lira egipteană. Bancnotele de hârtie arată toate de zici că sunt în circulație de cel puțin 100 de ani. Este bine să ai la tine cash, mai ales că se oferă bacșiș cam pentru orice. Nu te mira dacă personalul te va ruga să îi schimbi bani mărunți. Uneori, turiștii oferă bacșiș în euro, ceea ce înseamnă că se adună multe monede, pe care ei nu îi pot duce la schimb valutar. Au nevoie de bancnote. Așa că odată ce adună 5 sau 10 euro, este foarte posibil să apeleze la clienții din hotel, care le pot da la schimb o bancnotă.
În Egipt, internetul nu este chiar de mare viteză, este posibil ca WiFi-ul de la hotel să fie destul de lent, de aceea, recomand să cumpărați o cartelă PrePay. Va fi foarte utilă și pentru a suna la agențiile de turism, pentru a-ți rezerva locuri la excursii. Uneori, să cumperi excursia prin recepția hotelului ar însemna să plătești un preț dublu. Mergi direct la sursă!
Este mai bine să nu vă închiriați mașină și să nu vă încumetați să conduceți în Egipt. Șoferilor egipteni nu prea le pasă de regulile de circulație. În mare, există o singură regulă: fiecare privește în față. Și cam atât! Mașinile sunt lovite peste tot și nimeni nu se obosește să le repare caroseria. Mergeți în excursii organizate sau apelați la servicii de taxi.
*
În încheiere, vă recomand să vă treziți, cel puțin o dată, devrem: ca să urmăriți răsăritul de soare pe Marea Roșie!
*Prima parte, aici, a doua parte, aici, a treia parte, aici.
Foarte interesant, chiar daca nu am fost inca in Egipt din descrierile tale m am simtit chiar in Egipt mirosind parfumurile, multumim!!!
Mulțumesc pentru aprecieri!