jbr dubai

Desculță prin Dubai (4). Una dintre cele mai drăguțe zone: Dubai Marina & vecinătatea

Una dintre cele mai drăguțe zone din Dubai mi s-a părut a fi chiar zona în care am stat noi: JBR. Am ales această zonă din mai multe motive, unul dintre ele fiind că era aproape de Dubai Marina, care este un loc de o frumusețe aparte. Toată zona aceasta JBR-Dubai Marina este o zonă foarte bine pusă la punct, curată și amenajată cu gust. Cu promenade, cu plajă, cu restaurante care mai de care. Și cu acces facil către Bluewaters Island, unul dintre cele mai noi cartiere din Dubai, locul în care se află și o roată panoramică.

JBR

JBR  – casa noastră din Dubai

JBR vine de la Jumeirah Beach Residence. Este o zonă aflată chiar de-a lungul malului Golfului Persic, având o promenadă cu o lungime de aproape 2 kilometri, de-a lungul căreia sunt ridicate zeci de turnuri. Acestea sunt fie clădiri rezidențiale, fie clădiri de birouri. Și desigur, mai sunt și o mulțime de hoteluri și restaurante. Și magazine.

Noi am locuit într-un hotel-turn aflat chiar în spatele celei mai mari clădiri din prima fotografie din articol (clădirea cu gaură în mijloc), astfel că aveam acces, la orice oră, la promenadă și la plaja cu nisip de aici.

Cum spuneam, zona este amenajată foarte, foarte drăguț. Mi-a plăcut mult, ne-am tot plimbat pe acolo atât ziua, cât și seara. Seara, cel mai mare spectacol era reprezentat de faptul că ieșeau tinerii localnici să își etaleze – la viteză foarte mică, turând uneori motoarele ca să epateze – mașinile foarte, foarte scumpe. Era plin de bolizi de lux. Toată zona și tot ceea ce vedeam arăta foarte scump.

Bucuria noastră cea mai mare legată de alegerea acestei zone ca fiind casa noastră în Dubai a fost aceea că am descoperit aici un restaurant de care ne-am îndrăgostit. S-a întâmplat încă din prima seară, când am ieșit să căutăm un loc pentru cină – de lene, ne-am așezat la cea mai apropiată terasă de hotel. Și foarte bine am făcut! Restaurantul acesta a devenit locul în care am mâncat ori de câte ori nu ne aflam în altă zonă a Dubai-ului.

Restaurantul se numește Al Bait Al Shami și este un restaurant cu specific sirian. Nu am putut cuprinde în fotografii, însă în interior amenajarea și atmosfera era deosebit de autentică. Inclusiv oamenii care veneau aici erau exact ceea ce trebuie, nu știu cum să explic. Am surprins vârstnici care jucau table, am suprins prânzuri în familie, am surprins discuții de afaceri – totul făcea parte din poveste. Mâncarea… excelentă și foarte ieftină comparativ cu ceea ce primeai. Și parcă mai simt și acum parfumul acelor prosoapele mici și albe, îmbibate cu apă de trandafiri, care ni se aduceau la masă – pentru împrospătarea mâinilor.

Totul ne-a plăcut maxim. Servirea era minunată. Cafeaua siriană cu cardamon era delicioasă. Shisha oferită bonus la prânz, binevenită pentru a ne bucura cât mai mult de autenticitatea acestui loc. Eram clienți atât de fideli, că în ultima seară a venit la masa noastră chiar patronul restaurantul pentru a ne spune la revedere. Am schimbat câteva impresii despre Siria, a fost foarte interesant. Mare, mare păcat de zbuciumul din țara aceea, cred că o călătorie acolo ar fi fascinantă!

Un alt restaurant super, care se afla la o distanță de 5 minute de mers pe jos de noi, este un mic bistro georgian, Café Khachapuri. L-am văzut pe Google Maps și am zis să mergem măcar o dată. Amenajat, de asemenea, foarte drăguț și autentic, cu fotografii din Georgia și cu tot felul de obiecte care spuneau povestea acestei țări. Părea a fi o mică afacere de familie.

Prețurile, foarte lumești. Am ales plăcinte cu brânză specific georgiene. Iar prețul lor ni s-a părut foarte decent chiar și înainte de a leșina când am văzut cât erau de mari – cât o pizza! Nu am reușit să mâncăm tot – o plăcintă ar fi fost de ajuns pentru două persoane. Dar pentru că erau delicioase și suntem împotriva risipei, am cerut la pachet ceea ce a rămas. O surpriză mare am avut când am văzut că apa minerală servită era chiar din Georgia – gustul său mi s-a părut a fi asemănătorul celui al apei minerale de la Buziaș.

Vă recomand aceste două restaurante din Dubai!

Bluewaters Island – casa roatei panoramice

Încă din prima seară, plimbarea noastră pe promenada și plaja JBR a continuat până în cartierul Bluewaters Island, un cartier nou-nouț la care se poate ajunge prin intermediului unui pod pietonal care trece peste zona în care ambarcațiunile din Golful Persic intră în Dubai Marina.

Bluewaters Island mi-a plăcut mult, fiind amenajată super. Aici se află hoteluri, restaurante, magazine și o roată panoramică. De pe pod poți admira, seară de seară, un apus spectaculos.

Am fost pe aici atât ziua, cât și seara, experiența fiind diferită. Seara, Bluewaters Island este iluminată spectactulos, iar pe înserate, și vederea spre JBR este alta.

Roata panoramică Ain Dubai („ain” înseamnă ochi) de pe Bluewaters Island nu funcționa când am fost noi acolo. Este imensă și oferă o vedere panoramică asupra unei părți semnificative din Dubai, dinspre mare, și asupra zecilor de ambarcațiuni foarte scumpe care se perindă pe aici, pe luciul apei. Înălțimea maximă la care poți ajunge cu această roată este de 250 de metri.

Dacă mai ajung vreodată la Dubai, o să fac cu siguranță o plimbare cu această roată, mai ales că nu am fost niciodată într-una!

Dubai Marina – casa ambarcațiunilor scumpe

Dubai Marina a fost o altă zonă în care ne plimbam cu mare plăcere, mai ales pe înserate și după lăsarea serii. Este superbă și îți oferă și ocazia de a vedea nenumărate ambarcațiuni scumpe, inclusiv iahturi de milioane de euro.

Este o zonă foarte vie. Este un loc în care vin atât cei care locuiesc pe-aici, cât și turiștii. Am văzut localnici și rezidenți care făceau mișcare sau chiar alergau pe malul apei, am văzut nannies din Asia care plimbau copiii corporatiștilor sau localnicilor ocupați, am văzut turiști care pur și simplu se bucurau de un stroll.

Te poți așeza pe bănci și poți admira arhitectura, sau ambarcațiunile, sau luciul apei, sau oamenii în mișcare. Sau macaralele și oamenii care lucrează – inclusiv noaptea – la ridicarea câte unui nou turn.

*

În încheiere aș vrea să mai menționez câteva informații interesante sau utile cu privire la Emiratele Arabe Unite și Dubai. Emiratele Arabe Unite este un stat care funcționează ca monarhie federală, fiind compusă din șapte emirate: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah. 

dubai

Atenție când anume mergeți la Dubai! Dacă vreți să faceți mai ales plajă & baie, este potrivită și o lună în care este foarte cald. Dar dacă vreți să vizitați orașul, alegeți o lună mai răcoroasă, altfel veți leșina la cele 50 de grade câte pot fi pe-acolo ziua, în lunile lor de vară. Nu glumesc, poate fi crunt!!! Am experimentat asta la Doha, Qatar. Te poți simți, realmente, ca într-un cuptor încins!

Perioada în care mergeți la Dubai este importantă și dintr-un alt punct de vedere. Dacă prindeți Ramadan-ul, mâncatul poate deveni problematic. Atunci, de la răsărit și până la asfințit, musulmanii nu mănâncă deloc. Majoritatea restaurantele sunt închise, deci. Desigur că există și locuri deshise pentru turiști, dar se mănâncă exclusiv în interior (nu pe terasă, nu la vedere, deci cumva „pe ascuns”). Nu veți muri de foame, dar opțiunile vor fi foarte limitate!

Despre prețuri am mai vorbit: Dubaiul are de toate pentru toți. Poți cheltui foarte mulți bani, dar poți mânca bine și la prețuri de România. În orice caz, la Dubai veți găsi absolut orice bucătărie a lumii, oferta este deosebit de bogată și se poate mânca foarte, foarte bine. Este unul dintre motivele pentru care ne-a plăcut mult la Dubai: am avut experiențe culinare plăcute.

dubai

Cât privește îmbrăcămintea, la Dubai nu există reguli așa de stricte, precum în alte țări arabe. Este un loc open-minded, unde este acceptat să ai brațe și picioare descoperite și chiar decoltee adânci. Totuși, cel mai bine este să nu exagerezi cu nimic, iar dacă vrei să te apropii de vreo moschee, trebuie să ai o îmbrăcăminte care să acopere cam tot. De asemenea, nu vă țineți de mână în public, și mai ales nu vă îmbrățișați și nu vă pupați!

Cum am mai scris, în Dubai există și o linie de metrou, însă cu foarte puține stații deocamdată, așa că recomandabil este să vă mișcați de colo-colo cu Uber sau Careem. În Emiratele Arabe Unite, valuta locală este dirhamul (AED). 10 dirhami sunt aproape 12 RON; astfel că mi-a fost foarte ușor să calculez prețurile; practic mă gândeam că sunt afișate în lei și eram cam tot pe-acolo.

sharjah
Sharjah

Revenind la cele șapte emirate, ne-am fi dorit mult să vizităm Abu Dhabi, dar pentru a intra acolo ar fi fost nevoie de un nou test PCR. Așa că am renunțat la idee și am spus că vom mai face o vacanță și acolo, separat. Am ajuns, în schimb, în Sharjah. De impresionat nu m-a impresionat, însă am vizitat, totuși, un muzeu interesant și bine făcut, despre care voi scrie într-un articol viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + 7 =