Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin Dubai (3). Ce să nu ratezi dacă ajungi la Dubai?

Ce să nu ratezi dacă ajungi la Dubai? Cu siguranță trebuie să spui DA următoarelor: un safari în deșert cu cină sub clar de Lună și de stele în deșertul Lahbab, o plimbare pe străzile din Old Dubai – orașul vechi, panorama de zi sau de seară de pe cea mai înaltă clădire a lumii – Burj Khalifa, respectiv o sesiune de cumpărături într-un mall din Dubai – care poate fi în sine o atracție turistică. Vorbim de Dubai, până la urmă, unde totul este dus la extrem, totul este spectaculos și totul are șansa să te impresioneze la maxim. Sau nu – căci se poate și asta.

Safari în deșertul Lahbab

Incursiunea în deșertul Lahbab din apropierea Dubaiului a fost mult peste așteptări! Am avut parte de un șofer absolut nebun, care a făcut foarte multe scheme cu mașina, am prins un apus absolut bestial și, în plus, am avut ocazia să încerc – pentru prima oară în viață – să mă dau cu placa pe nisip (sandboard). Seara s-a terminat, cum altfel, cu o cină în deșert, sub clar de Lună și de stele.

Am mai fost în deșert. În Egipt – lângă Hurghada și lângă Marsa Alam, respectiv în Qatar – în apropiere de Doha. Însă dunele de nisip de lângă Dubai au fost mult mai fascinante – și datorită culorii roșiatice a nisipului, de asta se și numesc aceste excursii Red Dunes Desert Safari.

Culorile și lumina au fost woooow! Am prins și apusul de soare printre dune, iar după lăsarea serii am mers într-un loc special amenajat pentru cine care să înheie aceste safari – stai pe jos, mănânci bucate arăbești, fumezi shisha și urmărești un program artistic local. Partea aceasta este destul de mainstream, dar atmosfera era foarte plăcută oricum.

Am mâncat, printre altele, un humus delicios și am purtat o conversație interesantă cu un cuplu de străini pe care i-am cunoscut acolo și care ne-au oferit o perpectivă altfel asupra Emiratelor Arabe Unite, povestindu-ne despre viața lor de zi cu zi. Ambii, IT-iști freelanceri care au venit să lucreze la Dubai pentru că aici nu trebuie să plătească taxe pentru munca lor. Pentru white collars, Dubai-ul este o opțiune deseori bună.

Plimbare pe străduțele din Old Dubai

Am ajuns în orașul vechi cu un feribot care pornea din Dubai Marina. Este vorba despre un feribot al RTA, pentru transport în comun. Călătoria a fost ieftină și comodă, deci nu trebuie neapărat să iei un feribot sau un vapor turistic scump sau să închiriezi o cursă charter și mai scumpă pentru a te bucura și de o astfel de plimbare la Dubai.

Traseul ales de noi este cel turcoaz de pe harta de mai jos (cel mai lung traseu). Astfel, am putut să mai vedem o mulțime de lucruri, am trecut și pe lângă celebrele insulițe artificial construite The Palm Jumeirah. Informații despre feribot, aici și aici.

Punctul de sosire era un port de pe Dubai Creek, în Old Dubai. Aici, o cu totul altă lume în comparație cu Dubaiul zgârie-norilor. Case vechi și străduțe înguste, Și ceva mai puțin curat pe străzi.

Drumul nostru spre atracțiile turistice de pe aici trecea printr-o zonă comercială, ca o piață pe străzi. Și aici aș vrea să menționez ceva ce mă enervează în timpul călătoriilor. Locurile acestea în care marfa se vinde fără preț afișat, în care trebuie să întrebi tu și atunci ți se spune un preț de x ori mai mare, din care trebuie să negociezi la sânge… Eu nu mă pricep și nu mă simt confortabilă cu asta, în plus, urăsc când turistul este luat de fraier și i se umflă prețul la modul cel mai nesimțit.

De aceea, aproape niciodată nu cumpăr nimic de la acest gen de tarabe sau piețe sau magazine, și mereu mă întreb dacă chiar merită ca localnicii să facă asta? Dacă ies mai în câștig prostind din când în când câte un turist, decât dacă ar vinde la un preț corect sau apropiat de corect, la mult mai multă lume… Căci cred că mulți, la fel ca mine, evită total locurile de genul, deci mulți clienți sunt pierduți din start. Chiar am văzut lucruri care m-ar fi interesat, dar așa… am preferat să mă duc la mall, unde ai prețul afișat și aia e.

Aici, în Old Dubai se află o bucată din vechiul zid al orașului, restaurat în 2001 și transformat în muzeu. Dubai-ul a avut două astfel de ziduri, unul dintre ele fiind construit în jurul anului 1800. Acesta încercuia și apăra vechiul oraș – cu Al Fahidi Fort, Marea Moschee și casele localnicilor. Cel de-al doilea zid a fost construit în următorul secol, în zona numită Deira (vezi mai târziu).

În Old Dubai, cel mai mult m-a impresionat clădirea de mai jos. Se afla în imediata apropiere a Al Fahidi Fort. Nu am reușit să îmi dau seama ce putea fi, nu părea o atracție turistică sau ceva, am descoperit-o întâmplător și nu scria nimic nici afară, nici pe Google Maps.

De aici, din Old Dubai am traversat Dubai Creek tot pe calea apei, dorind să ajungem pe partea cealaltă, în Deira. De data aceasta, cu ceea ce se numește „abra” – niște ambarcațiuni vechi, tot pentru transport în comun, de pe vremea lui Pazvante Chiorul. Bărcile astea care transportă până la 20 de persoane arătau atât de rablagite, încât mi-a și fost teamă un pic în timpul călătoriei.

Totuși, am ajuns în siguranță pe partea cealaltă. Iar ulterior am aflat că există un proiect de înlocuire a acestor bărci vechi cu unele noi, electrice, fiind setat și un target anume pentru anul x. Eu nu am văzut nicio abra electrică, deci cred că sunt foarte puține, deocamdată.

Pe partea cealaltă, în Deira am vizitat celebra piață de aur din Dubai, Gold Souq. Nu ne-a interesat în mod special, dar am bifat-o, dacă tot eram în zonă. Unele coliere de pe acolo arătau ca niște adevărate platoșe. Condimentele de pe la unele magazine din zonă au fost mult mai interesante pentru mine, deși nu am cumpărat nimic. Tot din cauză că urăsc să negociez…

Deira este o zonă eminamente rezidențială. Pe aici locuiesc majoritatea muncitorilor din Dubai. Altfel, în zona asta nu ai neapărat ce vedea, nu este o zonă turistică. Unele clădiri arată mai bine, altele foarte rău, este un loc foarte pestriț. Pe mine m-a șocat să văd numărul imens de aparate de aer condiționat montate pe fațadele de aici. Sunt necesare, este clar, dar arătau foarte, foarte urât.

Sus, sus de tot – la etajul 148 al Burj Khalifa 

Burj Khalifa se afla pe to do list – fiind cea mai înaltă clădire din lume, era ceva ce nu se putea rata. Are o înălțime de 829,8 metri, 164 de etaje și a fost deschis publicului în 2010. Este o clădire de uz mixt: găzduiește hoteluri, birouri, restaurante, apartamente rezidențiale ș.a.m.d.

La construirea acestui edificiu au participat peste 12 000 de oameni. Mi-a plăcut mult că turiștilor le este prezentată în detaliul echipa care a participat la construirea Burj Khalifa. Pe holurile care te duc spre punctul de belvedere sunt expuse multe imagini și informații. Pe panouri se regăsesc persoane dintre cele mai diverse, de la arhitecți la cei responsabili cu curățenia. Asta mi-a plăcut. Deși pe internet am citit că pe tot parcursul construirii Burj Khalifa au existat multe plângeri cu privire la cum au fost tratați și plătiți unii dintre cei care au făcut „munca de jos”.

Noi am cumpărat un bilet cu care puteam urca până la cel mai înalt nivel accesibil publicului: etajul 148, care se numește At The Top Sky Observatory. Panorama de pe Burj Khalifa este, într-adevăr, superbă. Totuși, am considerat că nu a meritat să cumpărăm biletul mai scump – cel cu care poți urca la etajul 148. Am oprit și la etajele 124-125, la At The Top Observatory, și experiența era aceeași.

Pe noi ne-a furat un pic faptul că în biletul de la etajul 148 erau incluse, cică, niște snacks. Plus că era un bilet 2 in 1: cu același bilet vizitai și Dubai Aquarium. Snacks însemna, însă, că te serveau, la sosire, cu dulciuri arăbești, fructe confiate și cafea arăbească. Nu prea m-am ales cu nimic… Nu numai că nu mănânc deloc zahăr, dar nici nu-mi place deloc gustul dulciurilor arăbești. Iar cafeaua arăbească este o cafea lungă și slabă, transparentă. În plus, era seară, ce cafea să mai și bei la ora aia. Nu m-a impresionat nici acvariul din mall, așa că…

Bine, hotărârea am luat-o mai mult în ideea că na, dacă tot suntem aici, hai să urcăm la cel mai înalt nivel, ce atâta tot… Măcar că biletul acesta era cu fast lane și ghid inclus. Deci hai că ne-am ales cu ceva la cei aprox. 100 de euro de persoană: nu am stat la cozi interminabile. Informații despre bilete, aici.

Bineînțeles, la Dubai se pregătește, deja, o clădire care va fi și mai înaltă de atât: Dubai Creek Tower. Macheta sa este expusă la The Dubai Mall.

The Dubai Mall și Mall of the Emirates

Mall-urile din Dubai pot fi o atracție în sine – sunt fascinante prin mărime și prin ceea ce oferă. În plus, includ câteva lucruri care merită văzute. În decembrie 2020, când am fost noi la Dubai, mall-urile erau decorate pentru Crăciun – din nou, cu bugete mari și cu mult bun gust. The Dubai Mall și Mall of the Emirates sunt cele două în care am fost noi, dintre care pentru cumpărături nouă ne-a plăcut cel din urmă.

Ca suprafață, The Dubai Mall este cel mai mare mall din lume. Are 1 115 000 de metri pătrați și 1200 de magazine. Acest mall se află în imediata vecinătate a Burj Khalifa, de fapt, intrarea în turn se poate face chiar din mall. Aici se află și Dubai Aquarium & Underwater Zoo, pe care noi l-am vizitat numai pentru că era inclus în biletul pe care îl cumpărasem pentru a urca în Burj Khalifa – dar acvariul nu ne-a impresionat deloc. Probabil că este, totuși, un program bun pentru cei cu copii mici.

Aici am văzut ceva ce numai la Zürich am mai avut ocazia să observ. Cozi în fața unor magazine de lux! În The Dubai Mall se află și un patinoar, un VR room, ceva cu dinozauri și alte astfel de atracții. Și, desigur, cinematografe, hoteluri, restaurante etc. Ah, și mai este un mini-simulator de Airbus 380, branduit Emirates.

Tot aici se află și o zonă amenajată în stil arăbesc, care vrea să fie ca o piață tradițională arăbească, dar în prezentare elegantă, o „piață-n mall”, cum ar veni: The Souq (ultimele două poze din galeria de mai jos). În The Souq se vând, desigur, în primul rând produse locale.

Deși ai fi tentat să crezi că este invers, Mall of the Emirates este mai mic decât The Dubai Mall – iar nouă ne-a și plăcut mai mult. Aici se află „doar” puțin peste 600 de magazine, suprafața mall-ului fiind de 250 000 de metri pătrați. Acesta este mall-ul în care se află celebrul Ski Dubai, un resort de schi în interior – cu adevărat spectaculos.

Noi am luat prânzul la un restaurant libanez din interiorul mall-ului și am avut vedere spre Ski Dubai. Chiar arăta de zici că ne uitam la un peisaj din Elveția! De altfel, resortul ăsta este gândit, oricum, în așa fel încât cei care vin la mall să se poată uita, de afară, la ceea ce se întâmplă acolo. Înăuntru poți schia, poți lua lecții de schi, te poți da cu sania… Și poți lua micul dejun cu pinguinii. Tot în Mall of the Emirates se află și Magic Planet, un centru de distracții dedicat familiilor.

La mall-uri noi am ajuns cu metroul din Dubai, care este destul de nou și absolut fascinant. Este un metrou care circulă suspendat, și fără șofer. Stațiile sunt realizate cu mare artă, totul arată lux. Doar că deocamdată este o linie foarte scurtă pentru un oraș atât de mare. Este un început, însă.

Noi ne-am cumpărat un abonament general pentru câteva zile, însă am optat pentru ceea ce se numește Gold Card – pentru Gold Class Cabin. Este un fel de clasa I, unde nu neapărat că erau condiții mai bune, dar era muuuult mai puți aglomerat. (De altfel, mai exista și Women & Children Cabin.) Achiziționarea Gold Card s-a dovedit a fi o idee foarte bună: vagoanele „obișnuite” erau pline ochi. Iar pe timp de pandemie – și chiar și altminteri – ultimul lucru pe care ți-l dorești este să te îngrămădești.

Inițiativa metroului este, oricum, excelentă și există planuri de dezvoltare a rețelei, ceea ce ar fi foarte important pentru o asemenea metropolă, unde se circulă pe câte 6-8 benzi pe sens și unde în lunile mai călduroase mori oricum de cald – chiar nu mai este nevoie și de atât de multe noxe. Deși trebuie să menționez că am văzut extrem de multe mașini electrice și hibride la Dubai.

Una peste alta, că tot este vorba de transport. Știați că la Dubai nu există… adrese așa cum le cunoaștem noi? Clădirile au, în schimb, denumiri, iar livrările se fac printr-un sistem de PostBox. Atunci când vrei să ajungi undeva, te iei după denumirea clădirii și cea a zonei, de exemplu, Sparkle Towers din Dubai Marina.

Mie Sparkle Towers mi-au plăcut mult, seara/noaptea clipoceau niște luminițe pe ele. Arătau spectaculos!✨✨

(va continua)

Exit mobile version