dubai

Desculță prin Dubai (1). Nu, nu este doar o destinație de fițe – este mai mult de-atât!

Dubai-ul a fost una dintre cele mai mari surprize de care am avut parte în călătoriile mele. Nu mi-am dorit, niciodată, să ajung acolo, și nu m-aș fi gândit că îmi va plăcea atât de mult. Căci mi-a plăcut mult, mult de tot – atât de mult încât îmi doresc să mai revin! Pot spune, acum, că Dubai nu reprezintă doar o destinație de fițe. Nu. Este mult mai mult de-atât!❤️

dubai
În deșert

Am fost la Dubai în decembrie 2020, în plină pandemie. Am ales această destinație pentru că era unul din puținele locuri în care se putea călători în acel moment și care ni s-a părut a fi și oarecum sigur din punctul de vedere al pandemiei. Luna decembrie este, în mod normal, luna în care mergem în concediu undeva în Asia. În decembrie nu se punea problema să călătorim atât de departe (cred că nici nu erau deschise țările asiatice, anyway), plus că nu era de dorit ca dacă Doamne ferește luam virusul, să ne aflăm într-o țară civilizată.

Ne-am gândit o secundă și la Zanzibar, care era de asemenea o destinație deschisă atunci. Însă am renunțat rapid la idee – din aceleași motive. Prea departe, cu cine știe ce fel de sistem sanitar… Plus că acolo nu se testa pe atunci deloc, nu se credea în virus ș.a.m.d. Președintele (de atunci decedat) a devenit chiar celebru în urma faptului că a susținut că toată pandemia este o prostie – asta după ce a testat urina unei capre (sau ce), iar testul a ieșit pozitiv pentru coronavirus. Într-un astfel de loc, în astfel de condiții… no, thanks. Altă dată, da!

dubai
Dubai JBR

Pentru Dubai se cerea testare PCR înainte de călătorie, deci inclusiv zborul era mai sigur; regulile din țară erau foarte stricte, de ex. masca trebuia purtată inclusiv pe stradă; folosirea tracing app-ului local era obligatorie; dacă aveam o problemă, la Dubai existau clinici bune… Așa că ne-am făcut o asigurare specială, care acoperea și Covid, și duși am fost. Cel mai sigur ar fi fost să nu călătorim niciunde, dar… după ce vacanța de vară s-a dus pe apa sâmbetei… nu ne-am mai putut abține!

dubai
Dubai Marina
stație de metrou
Stație de metrou

Atunci când Alin a venit cu ideea asta, de a merge la Dubai, eu nu prea eram convinsă. Mi se pare o destinație de mega fițe și tot spuneam că ce o să facem acolo și că nu este de noi. M-am înșelat foarte tare! Dubai-ul mi-a făcut o impresie plăcută și susțin, acum, că poate fi considerată chiar și o destinație culturală. Noi, cel puțin, așa am privit-o și așa am perceput-o – tot ceea ce am vizitat ne-a plăcut mult, mult de tot. Ne-am întors încântați și vrem să mai revenim!

dubai

Ce m-a impresionat la Dubai?

Tot orașul, tot ceea ce s-a construit acolo este absolut fascinant – chiar dacă nu pare a fi ceva sustenabil. Clădirile sunt atât de spectaculoase și interesante, arhitectura mi-a plăcut mult – nu aș fi crezut că zgârie-norii aceștia mă vor impresiona în halul ăsta! A fost, de asemenea, pentru prima oară când am avut ocazia să văd o clădire Zaha Hadid, Opus Hotel. A fost wow!

zaha hadid
Opus Hotel by Zaha Hadid

Mi-a plăcut atenția la detalii, faptul că există un anumit stil păstrat peste tot. Că sunt, mai mereu, incluse și elemente arăbești, că totul se potrivește. Chiar dacă unele lucruri sunt, uneori, kitchoase. Este o curățenie fabuloasă, regulile erau respectate, m-am simțit mereu în siguranță și m-a uimit melanjul de nații care conviețuiesc acolo în chiar cea mai mare pace și cu o naturalețe de invidiat. Este o atmosferă cu adevărat multiculturală, pe care o simți la fiecare pas.

dubai
Dubai JBR
emirate
Dubai JBR

Am vizitat câteva atracții și muzee, și toate erau realizate impecabil, în baza unor concepte clare. OK, clar că sunt disponibili bani mulți acolo. Dar se și apelează la creierele potrivite pentru ca rezultatul să fie unul optim! Gastronomia – extraordinar de diversă, fiind prezentă bucătăria multor nații aici. Prețurile, foarte OK – pentru toate buzunarele: poți mânca și pentru foarte puțin bani, dar poți cheltui și o mică avere pe mese. În funcție de posibilități și de ceea ce îți dorești. Desigur, excepție de la prețurile bune face alcoolul. El lipsește, mai exact – iar în foarte puținele locuri în care alcoolul este disponibil pentru turiști, o bere sau altă băutură costă multișor.

apus soare
Bluewaters Dubai
cafea siriana
Cafea siriană

Nu ne-am fi gândit, dar am petrecut aproape două zile pline la mall! Erau reduceri mari (mai ales că am prins ziua națională a Emiratelor Arabe Unite) și marfa era cu adevărat foarte bună. Am făcut cumpărături serioase. Am găsit, la marele fix, tot felul de lucruri de care chiar aveam nevoie!

mall

Astea sunt doar câteva aspecte pe care am vrut să le menționez aici, la modul general. Despre atracțiile pe care le-am văzut și care mi-au plăcut voi scrie, bineînțeles, separat, mai pe larg, într-un articol viitor.

dubai

Ce nu mi-a plăcut la Dubai?

La Dubai vin să lucreze oameni din toate colțurile lumii, iar uneori, calitatea serviciilor lasă de dorit – fiind furnizate de angajați care vin din… țări în dezvoltare. Asta ca să mă exprim elegant și nu așa cum a făcut-o la un moment dat Donald Trump… Este o realitate că, uneori, nu reușești să le impui un anumit standard – degeaba se află și lucrează la Dubai, durează să li se schimbe perspectiva și modul de gândire. Am avut parte de câteva astfel de situații – nu este ceva neapărat foarte deranjant, dar este sesizabilă treaba.

dubai

Nu mi-a plăcut că este foarte mult zgomot. Noi am mers la Dubai în decembrie, când vremea era numai bună pentru vizitat diverse. Nu era prea cald, nu leșinai pe stradă. Deci era perfect pentru sightseeing. Însă dacă am fi dorit să facem în primul rând plajă, cu siguranță nu ne cazam în mijlocul Dubaiului (în JBR), ci ne-am fi ales un loc mai liniștit, unde chiar te poți relaxa pe mal. Aici, era imposibil – la Dubai se construiește într-una. Oriunde te-ai afla, în orice moment al zilei (inclusiv noaptea!!!), sunt nenumărate șantiere în apropierea ta, iar asta generează mult zgomot.

clădiri

jbr dubai
Dubai JBR
JBR dubai
Dubai JBR

M-a cam dezamăgit și celebra fântână care pe fostul primar Nicolae Robu l-a impresionat. :)) Am fost să o vedem și noi, dar nu mi s-a părut o mare chestie… Am văzut-o și de jos, și de sus – din Burj Khalifa. Este drăguță, nu zic, dar nu este ceva wow. M-a surprins plăcut, însă, că era foarte organizat totul. Se reușea păstrarea distanței sociale chiar dacă la fântână veneau mulțimi serioase. Slăbuț mi s-a părut și acvariul din Dubai, aflat într-un mall – mă așteptam la mult mai mult.

dubai fountain
Vedere din Burj Khalifa asupra Dubai Fountain
dubai fountain
Dubai Fountain
distanțare socială
Distanțare socială la Dubai Fountain

Un alt aspect este că în interioare este foarte, foarte frig. Sunt nebuni cu chestia asta, aerul condiționat este dat la maxim peste tot: în hoteluri, în magazine, în restaurante, în taxi, peste tot. A trebuit să îmi cumpăr o geacă de blugi pe care s-o tot iau cu mine pentru a mă îmbrăca cu ea atuci când intram undeva. Fără mâneci lungi, se ridica părul pe tine de frig.

Una peste alta aș mai vrea să menționez că am petrecut la Dubai zece zile, care au fost suficiente pentru a vizita câteva dintre atracțiile care ne-au interesat, și nici pe departe pentru a vizita destule. Cum am spus, două zile le-am petrecut pe la mall-uri, o zi am stat la plajă, o jumătate de zi s-a dus cu întâlniri cu diverși prieteni care locuiesc acolo, iar eu am mai și lucrat printre picături.

Însă chiar dacă ai apuca să vezi multe sau aproape tot, la Dubai tot ar cam trebui să revii, pentru că pur și simplu se dezvoltă într-un ritm amețitor. Apar noi și noi atracții, noi și noi muzee. De exemplu, din metrou am observat o clădire cu o formă deosebită, aflată în șantier, despre care am aflat ulterior că va fi Museum of the Future. Între timp, muzeul a fost finalizat și deschis.

Însă cel mai pregnant motiv pentru care trebuie să revenim la Dubai – și chiar urgent – este Expo 2020 Dubai, care din cauza pandemiei a fost amânat pentru 2021, urmând să se încheie la finalul lunii martie 2022.

(va continua)

One thought on “Desculță prin Dubai (1). Nu, nu este doar o destinație de fițe – este mai mult de-atât!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + ten =