În 2015, imediat după ce s-a inaugurat bucățica de autostradă de lângă Timișoara, noi am testat varianta de a ajunge cu mașina de la Timișoara în Croația, 100% pe autostradă. Drumul a durat aproximativ 8 ore. Ruta: Timișoara-Nădlac (A1), Nădlac-Szeged (M43), Szeged-Budapesta (M5, M0), Budapesta-Letenye (la granița cu Croația) (M7), Goričan-Zagreb (A4), Zagreb-Senj (A1). Ca destinație am ales, atunci, orășelul Senj, care era cea mai apropiată destinație „bună”. V-o recomand în cazul în care sunteți timișoreni și vreți să faceți drumul până în Croația cu autoturismul personal.
Senj, un orășel-port foarte vechi
Senj este un orășel-port foarte vechi și foarte simpatic, aflat la poalele munților Mala Kapela și Velebit și vis-á-vis de insula Krk. Se pare că aici s-a locuit încă din vremurile preistorice, pentru că în documente grecești din secolul al IV-lea î.Hr., aici a fost menționată deja o așezare, care s-a numit Athyinites. Este una dintre cele mai vechi orașe din această parte a Croației.
Ne-am simțit bine în acest loc. Singura noastră problemă a fost doar aceea că, pe toată durata scurtei noastre vacanțe din vara lui 2015, în Senj era cod roșu de caniculă, astfel că era foarte dificil de ieșit din casă, deși toată lumea încerca să se răcorească în apa Mării Adriaticii. Însă drumul până acolo te omora deja. A fost o căldură cu adevărat insuportabilă: ți-era rău și la umbră…
Într-una din zilele cu o temperatură ceva mai acceptabilă ne-am înscris și la o excursie cu vaporul, ocazie cu care am vizitat câteva dintre insulele din apropiere. Ne-au spus că vom vedea delfini. Bineînțeles că nu am văzut niciunul. 😂 Mi-a plăcut mult și orășelul în sine, pentru că are multe clădiri vechi, premedievale și medievale, dimineața și seara plimbările nu erau așa de chinuitoare.
În partea mai veche a orașului străzile sunt înguste și pe ici-colo continuă cu mici piețe. Este un loc foarte liniștit, potrivit pentru cei care caută liniștea în concediu. Mă topeam când vedeam perne scoase la aerisit, asta îmi aduceam aminte de bunica mea. ❤️
Fortăreața Nehaj, simbolul orașului
Fortăreața Nehaj este cel mai faimos monument din oraș și totodată simbolul localității. Străjuiește deasupra orașului, pe dealul Nehaj. De aici și numele, pe care i l-au pus pirații dalmațieni (the Uskoks), cei care au construit fortăreața în scop de apărare împotriva turcilor, în 1558. Tare mult mi-a plăcut când într-o vitrină am văzut expuse creațiile unor copii din oraș, care au primit ca temă de lucru fortăreața aceasta. M-am amuzat când am analizat desenele și picturile. Desenul meu preferat este primul de după poza cu fortăreața, în care este reprezentat și dealul. 😊
De la alți copii care vindeau – pentru a cumpăra înghețată, ziceau! – tot felul de scoici și pietricele pictate, am cumpărat o scoică pe care cei mici au lipit niște mărgele sub forma fortăreței Nehaj. Ni s-a părut așa de grozavă ideea, încât i-am oferit copilului care vindea scoica, dublul sumei cerute.
Acum, fortăreața găzduiește un muzeu și un restaurant, respectiv diverse evenimente muzicale. Iar cei care urcă – pe jos sau cu mașina – la Nehaj, se pot bucura de o panoramă superbă asupra zonei.
Senj, un oraș foarte pitoresc și liniștit
Senj este un oraș foarte pitoresc și extrem de liniștit, astfel că îl recomand acelora care caută liniște și relaxare în concediu. Pentru cei care iubesc natura, muntele Velebit este chiar acolo, iar imediat de lângă Senj începe Parcul Național Velebitul de Nord, din care face parte și acest munte (informații, aici). La excursii, înainte! Nu și pentru noi, însă – să nu uităm, era cod roșu de caniculă cât am stat acolo.
Dacă totuși sunteți interesați și de ceva mai animat, în fiecare lună august, aici are loc un carnaval și un festival de samba (informații, aici), care cred că sunt niște evenimente foarte interesante și colorate.
În încheiere fie spus, de fiecare dată când mă gândesc la Croația, mă gândesc la o relaxare totală pe malul mării și la bunătățile care se gătesc aici, la fiecare pas. Cred că am mai spus-o, rare sunt locurile în care se mănâncă atât de bine ca-n Croația! Data viitoare voi dori să explorez o insulă, pentru că nu mi-am petrecut niciodată vacanța pe o insulă croată! 😉🇭🇷
*
ARTICOLELE PRECEDENTE DESPRE CROAȚIA:
Desculță prin Croația (1). De ce să alegi această țară ca destinație de vacanță
Desculță prin Croația (2). Peninsula Istria, una dintre cele mai bune alegeri
Desculță prin Croația (3). Ce se mai poate face pe Peninsula Istria?