medulin

Desculță prin Croația (3). Ce se mai poate face pe Peninsula Istria?

Peninsula Istria este un loc fascinant. De-a lungul coastei sale găsești nenumărate stațiuni, și pe oricare ai alege-o, nu prea ai cum să dai greș. Plajele din Croația sunt plăcute, apa curată, atmosfera, una relaxată, mâncarea bună, iar serviciile, de calitate și ele. Haideți să vedem ce se mai poate face prin zonă, în afară de a ne bronza și de a înota sau a face snorkeling și diving. 

medulin

Vizită la Pula, zbor cu avion mic, excursii cu vaporul

Dacă ai ales stațiunea Medulin sau Premantura, sau te afli chiar la Pula, bineînțeles că poți vizita acest oraș. Este un program de o jumătate de zi sau o zi, aș spune. Trebuie să vezi în primul rând Arena Pula, amfiteatrul roman construit în secolul I, unul dintre amfiteatrele cele mai bine conservate din lume. Dar mai sunt multe alte mărturii ale vremurilor romane, aici. Familiilor cu copii le recomand Aquarium Pula.

În al doilea rând trebuie să știi că în apropiere de Pula și Medulin există un mic aerodrom de unde poți face un zbor panoramic cu un avion mic. Compania se numește Delic Air  și oferă zboruri de 15, 30 sau 45 de minute, deasupra coastei și orașului. Merită, zic eu, este o experiență faină să zbori cu o Cessna mică deasupra rivierei croate. Nerecomandat fricoșilor!

Dacă ești este mai curajos de atât, zburați cu parapanta deasupra Mării Adriatice – cam prin toate stațiunile se oferă așa ceva. Pe mine mă cam interesează, dar mi-e și teamă… Până mă hotărăsc, rămân la a face fotografii celor care au o doză mai mare de nebunie în ei.

Dacă nu vă surâde ideea de a zbura cu un avion atât de mic și nici de a vă da cu parapanta, faceți o excursie pe apă. Sunt nenumărate opțiuni, printre care excursii pe insulele din apropiere sau excursii cu un vapor cu fund de sticlă, prin care poți vedea flora și fauna de sub apă. Astfel de excursii există și la Fažana, bineînțeles. De fapt, peste tot.

Tot cu vaporul se poate merge și la pescuit în cadrul organizat. Atenție, aveți nevoie de permis de pescuit, cu care vă poate ajuta o agenție de turism. Noi am făcut o astfel de ieșire pe mare, într-una din concediile în Croația. Și am avut un noroc fantastic: am prins o seară în care eram singurii clienți de pe vas, așa că eram doar noi doi și echipa.

Nu ne-a venit să credem ce oameni faini am nimerit: un tip pasionat de blues, muzica preferată a lui Alin; iar ajutorul său, un tânăr foarte prietenos și săritor. Ne-au dus pe mare, în larg, deasupra unei epave la care se adună mulți pești. Am pescuit și eu, atunci; acum nu aș mai face asta, din motive etice.

Seara a fost una foarte plăcută. Am povestit vrute și nevrute. Am prins apusul de soare pe mare și a fost minunat, suprafața apei s-a colorat în niște nuanțe fantastice, nu m-am putut opri din fotografiat valurile și apusul. Am văzut și niște delfini, adevărat că departe de tot, dar am văzut. ❤️

Un apus de soare pe mare, în larg, este ceva ce chiar vă recomand oriunde în lumea aceasta!

Excursie în Parcul Național Brijuni

Parcul național de pe insulele Brijuni se află la o aruncătură de băț de Fažana și este accesibil cu barca. Odată ajunși pe insula mare din grupul de insule numit Brijuni, urcați pe niște trenulețe care vă plimbă prin tot parcul, cu ghid audio în mai multe limbi. Cei în formă pot închiria biciclete și pot explora locurile pe cont propriu, există trasee bine puse la punct.

Această insulă este renumită în primul rând pentru că, după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost reședința de vară a președintele iugoslav Tito. Cât timp a locuit aici, pe Brijuni au sosit musafiri de renume mondial: mari actori și politicieni ai vremii.

De la șefii de stat care s-au perindat pe aici, Tito a primit cadou o mulțime de animale și plante exotice, cu ajutorul cărora a realizat tot ceea ce se poate vedea acum, un fel de grădină zoologică în aer liber. Pe insulă crește inclusiv bambus și multe alte plante care s-au aclimatizat aici. Practic, insula nu arată ca o insulă croată, ai impresia că te afli într-o altă parte a lumii – atât datorită florei, cât și a faunei.

După moartea lui Tito, insulele Brijuni au fost declarate parc național, iar astăzi sunt o mare atracție turistică. Cam toată lumea știe de Brijuni. Locul în sine este fascinant, iar animalele de aici, minunate. Pe insula mare există mai multe situri arheologice și culturale, o fostă cetate, respectiv rămășițele unei biserici foarte vechi, a două vile romane antice, ale unui palat bizantin, precum și o biserică mai nouă. Pe aici au fost descoperite inclusiv urme de dinozauri.

Stațiunea vă poate rezerva surprize plăcute

Bineînțeles că însăși stațiunea în care locuiți poate să fie interesantă pentru o plimbare mai scurtă sau mai lungă. Prin Medulin nu era chiar atât de interesant. Ne-am rezumat mai mult la niște strolling pe faleză, dar Fažana chiar a fost o surpriză plăcută.

Iar dacă tot sunteți în zonă…

Coasta de vest Peninsulei Istria se află foarte aproape de Italia, astfel că din zona aceasta se organizează și excursii de o zi la… Veneția! Am făcut o astfel de escapadă în 2012: peste tot prin Medulin, agențiile de turism fac reclamă la astfel de excursii, iar vaporul sau catamaranul pleacă mereu din Pula. Am scris despre asta, aici.

*

Croația, partea I și partea a II-a:

Desculță prin Croația (1). De ce să alegi această țară ca destinație de vacanță

Desculță prin Croația (2). Peninsula Istria, una dintre cele mai bune alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × two =