Mont Saint-Michel
Saint Malo
Orășelul Saint Malo din Bretania este un oraș-port istoric înconjurat cu niște ziduri spectaculoase; nu am mai văzut ceva similar, a fost ceva cu totul nou pentru mine. Este un loc turistic foarte popular, din care pleacă feriboturi către o serie de destinații din zona Canalului Englez, printre care și spre câteva insule aparținând Angliei. Interesantă mi s-a părut destinația Guernsey, pe care am avut ocazia să o văd într-un film foarte fain – The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018). Dacă nu l-ați văzut, vi-l recomand.
În Saint Malo este fain să te plimbi nu numai pe străzile orașului, ci și prin port, ca să admiri de mai aproape diferitele ambarcațiuni. Noi am avut norocul să prindem și două galioane staționate aici, adică nave cu pânze folosite în trecut de spanioli în război și pentru transportul mărfurilor, care se și puteau vizita contra cost. Eu am intrat, desigur, în magazine de pălării și am plecat din Saint Malo cu două pălării supeeerbe. Franța mereu mă uimește cu oferta sa de pălării – efectiv nu poți rezista! Din gașca noastră, Mădălina, prietena mea vorbitoare de franceză și-a cumpărat dintr-o librărie locală o ediție în limba bretonă a Micului Prinț!
În Saint Malo vă recomand parcarea de tip park & ride P14 (Paul Féval): biletul de parcare de aici include și călătoria cu autobuzul care pleacă din fața parcării spre orașul vechi, pentru toate persoanele din mașină. La finalul vizitei, din Saint Malo am luat un feribot către satul de vis-á-vis, Dinard. Toată treaba durează 20 de minute, merită: este super spectaculos să vezi mai de la distanță atât Saint Malo, cât și Dinard. Am călătorit atât încolo, cât și înapoi cu compania Corsaire, vezi informații aici.
Dinard
Localitatea Dinard din Bretania mi s-a părut a fi destul de diferită față de ceea ce am mai văzut până acum. Foarte plăcută plimbare am făcut pe malul apei, apoi ne-am pierdut pe străduțele pline de vile luxoase construite în Belle Époque, cea mai înfloritoare perioadă a așezării, când familiile bogate își petreceau veacul pe aici. De-a lungul vremurilor, o serie de mari nume s-au aflat aici pentru perioade mai scurte sau mai lungi; printre care și Winston Churchill, Picasso sau Debussy.
Galeriile de artă, magazinele, restaurantele și cafenelele emanau și astăzi lux, dar parcă nu și fițe. În orice caz, Dinard este considerată și acum una dintre cele mai prestigioase stațiuni de pe litoralul francez. În ciuda vremii un pic ploioase, străzile și plajele erau destul de pline.
Din păcate, noi am avut puțin timp la dispoziție în Dinard, așa că am cam fușerit vizitarea acestei stațiuni, nu ne-am așezat deloc și nu am putut analiza nimic așa, mai de aproape. Mă bucur oricum că am ajuns și aici, mai ales că și plimbarea cu feribotul a fost o experiență în sine. Atenție de unde vă ia feribotul la întors; la noi a fost un loc diferit față de cel în care am sosit, întrebați clar înainte, de la staff!
Cancale
Localitatea Cancale din Bretania s-a aflat pe lista noastră datorită faptului că este un loc celebru pentru mâncat stridii absolut proaspete: în apele sale funcționează ferme imense de stridii. Se află la numai 15 km de Saint-Malo, iar noi am ajuns acolo pentru a cina la un restaurant local, sâmbătă seara. Am prins momentul refluxului, așa că plimbarea noastră pe mal nu a fost prea frumoasă, în schimb am avut ocazia să vedem mai bine fermele de stridii.
În apropierea farului exista o piață în care se vindeau grămezi de stridii locale, proaspete de tot, de savurat pe loc. Vânzătorii de la tarabe desfăceau stridiile în fața ta și îți explicau: doar cu un strop de lămâie peste, iar când ați terminat, farfuria înapoi, la tarabă, lămâia în coșul de gunoi special, cu o lămâie mare pe el, iar cochiliile… aruncate direct pe plajă! Oamenii cumpărau câte o duzină de stridii, se așezau pe mal cu farfuria și mâncau stridiile chiar acolo; unii aveau și câte un pahar de vin alb sau de șampanie. Prețuri foarte bune, atmosferă foarte plăcută!
De cinat am cinat, apoi, la restaurantul La Belle Mer, pe care vi-l recomand – dar atenție, este nevoie de rezervare, a fost plin non-stop!
Fougères
În localitatea Fougères din Bretania am ajuns aproape din întâmplare – casa închiriată (în apropiere de Mont Saint-Michel) trebuia eliberată la ora 10, iar noi aveam zborul la ora 18, așa că am căutat un loc care să se afle pe drumul nostru către aeroportul din Rennes, cam pe la jumătatea distanței, în care să facem o plimbare de una-două pre și să luăm și prânzul. Locul acesta a fost Fougères. S-a dovedit a fi o alegere excelentă!
Istoria locului începe în Evul Mediu, existența unui castel aici fiind menționată pentru prima oară în secolul X. Am vizitat și noi Castelul Fougères actual: tocmai au loc niște lucrări de renovare și amenajare extinse. Din câte am apucat să vedem din ceea ce s-a făcut deja, totul va arăta foarte, foarte fain! Am făcut și turul localității și ne-a plăcut tot, tot, străduțele, casele, terasele! Pentru prânz am ales terasa clătităriei La Duchesse Anne, unde am gustat celebrele clătite bretone din făină de hrișcă (galette în franceză). Incredibil, dar adevărat, în acest loc atât de superb un espresso costa numai 1,60 de euro, iar o cafea cu lapte, puțin peste 2 euro.
Franța nu ne-a dezamăgit nici de data aceasta, ai ce vedea la tot pasul. Voi dacă vreți să descoperiți zona, puteți alege liniștit să vedeți fix locurile astea, dar mai căutați și altele, pentru că regiunea asta chiar are ce să vă ofere! Din Timișoara sau din București puteți ajunge în Bretania, de exemplu, cu un zbor Lufthansa cu escală: Timișoara-Frankfurt-Rennes, urmând ca din aeroportul de la Rennes să închiriați o mașină pentru a vă continua călătoria în diferitele locuri pe care vi le treceți pe listă.
*
Mai multe articole despre Franța, aici.