boracay

Desculță prin Boracay (1). White Beach, o plajă de o frumusețe izbitoare

Cu cele peste 7000 de insule ale sale, arhipelagul Filipine este o destinație de top pentru cei care doresc să se relaxeze pe niște plaje tropicale de o frumusețe izbitoare. Probabil că nu aș exagera dacă aș spune că plajele de pe unele dintre insulele sale arată așa cum ne imaginăm că arată… Paradisul. Sigur, nu știm noi cum arată el sau dacă există măcar, însă cred că putem cădea de acord că Raiul pe Pământ arată astfel: o plajă cu nisip alb, apă de un cristalin perfect și niște cocotieri zvelți. Boracay este unul dintre cele mai frumoase locuri în care am fost vreodată. M-a încântat și m-a dezamăgit în egală măsură, iar în seria aceasta de articole aș vrea să povestesc cum și de ce.🌴

boracay

Insula Boracay, cea mai cunoscută destinație din Filipine

Insula Boracay se află în regiunea filipineză Visaya, la aprox. 300 de kilometri sud de capitala Filipinelor. Am ajuns acolo cu un zbor Cebu Pacific din capitala Manila. Un zbor scurt și comod. Sub o oră pentru a ajunge din nebunia de la Manila, pe o plajă superbă.

Că veni vorba de zboruri, să vă enumăr cele 10 zboruri (!) pe care le-am făcut pentru acest concediu din Filipine: Zürich-Oman, Oman-Manila, Manila-Cebu, Cebu-Manila, Manila-Marinduque, Marinduque-Manila, Manila-Boracay (Caticlan), Boracay-Manila, Manila-Oman, Oman-Zürich. 10 zboruri și 11 aterizări: o aterizare a fost bonus. 😂

Cum adică? Ei bine, pentru că una dintre aterizările din Manila le ratasem. Era un zbor de noapte, taifunul numai ce trecuse peste arhipelag, iar sus, în aer încă mai băteau vânturi ciudate. Exact când aeronava noastră a pus roțile pe pistă, am primit un vânt de coadă, ceea ce a făcut ca pilotul să trebuiască să ridice din nou avionul de la sol – nu am fi reușit să frânăm în timp util. Mi-au tremurat puțin șuncile până am aterizat cu bine, a doua oară. 😬 (De altfel, 6 dintre cele 10 zboruri pe care le-am avut a survolat vulcanul Taal, care tocmai ce erupe acum, când public acest articol.)

În altă ordine de idei, motivul pentru care au fost atât de multe zboruri, a fost că am vrut să vizităm trei insule diferite din Filipine: Cebu, Marinduque și Boracay. Iar a ajunge de pe una pe cealaltă, de fiecare dată a trebuit să zburăm la Manila, prima oară. Pentru a ajunge în paradisurile acestea exotice, efortul este pe măsură. Din toate punctele de vedere. Dar merită!

Închei paranteza și revin la Boracay. Care este o insulă cu adevărat micuță: are o lungime de numai 7 kilometri și o lățime de 1 kilometru. Are o populație de aprox. 30 000 de suflete și este deservită de aeroportul Caticlan de pe insula vecină, Panay. De acolo se organizează transferuri cu feriboturi și cu bărci; noi am ajuns de pe Panay pe Boracay, cu o barcă.

Pe insulă nu se poate intra decât dacă ai acolo o treabă concretă. De exemplu, înainte de a te îmbarca pe feribot sau alt mijloc de transport, ți se verifică documentele de călătorie și rezervarea la hotel. Insula este destul de scumpă – când spun scumpă, mă refer la prețuri ca în Austria sau ceva de genul acesta; nu sunt prețurile mici tipice Asiei.

Anii 1997 și 2018: probleme mari în Paradis

În Boracay turiștii au început să sosească de prin anii ’70 și a devenit o destinație cunoscută mai ales după ce un scriitor german a numit această insulă „paradisul pe Pământ” într-o carte a sa despre Filipine, care a apărut în 1978. În anii ’80, Boracay a devenit un loc foarte popular, iar în anii ’90 se vorbea, deja, despre faptul că aici există unele dintre cele mai frumoase plaje din lume.

În 1997 pe insulă a apărut o bacterie coliformă, ceea ce a dus la lucrări de îmbunătățire ale sistemului de apă potabilă și de canalizare. Dezvoltarea a fost, însă, în continuare atât de mare, încât în 2018 s-a ajuns în același punct, pentru că din 2012 a început o nebunie și mai mare pe insulă. Asta mai ales după ce, în 2012, o plajă din Boracay a fost desemnată ca fiind a doua cea mai frumoasă plajă din lume – după plaja Providenciales de pe Insulele Turks and Caicos. Este vorba despre White Beach, plaja pe care ne-am cazat și noi. Cu adevărat o frumusețe de plajă!

Nu este de mirare că toată lumea vrea să meargă acolo. Însă insula nu poate duce atât de mult…

Timp de 6 luni, Boracay a fost închisă pentru renovări

Bineînțeles că prezența pe locul al II-lea în acest top a adus un număr extraordinar de mare de turiști pe Boracay. În 2018 s-a ajuns, din nou, în punctul în care capacitatea insulei a cedat. Președintele Rodrigo Duterte a spus, atunci, că insula a ajuns, efectiv, „o hazna”.

În aprilie 2018, guvernul filipinez a trebuit să închidă insula. Ați mai auzit de așa ceva? A fost, efectiv, închisă pentru o perioadă de șase luni – pentru a putea efectua lucrări de renovare! Sistemul de canalizare a fost îmbunătățit, iar în octombrie 2018, insula a fost redeschisă pentru turism. Au fost introduse niște reguli drastice, menite să țină sub control ceea ce se întâmplă aici.

De aici vine încântarea și dezamăgirea mea legată de Boracay. Întreaga ședere pe insulă a fost caracterizată de acest bias. S-au făcut multe lucruri, dar mai sunt niște probleme foarte mari. Despre asta vreau să scriu, însă, un articol separat.

Top 3: White Beach, Puka Beach și Bulabag Beach

Cele mai celebre plaje ale insulei Boracay sunt White Beach, Puka Beach și Bulabog Beach. White Beach este plaja despre care am mai amintit, cea pe care ne-am petrecut și noi concediul. Se află pe partea vestică și este perfectă pentru plajă și baie. Are o lungime de patru kilometri și este împărțită în trei porțiuni, numite Station 1, Station 2 și Station 3.

Este plină de locuri de cazare și restaurante. Și arată foarte bine. Este și foarte curată, pentru că există niște reguli drastice aici. Dar este și foarte aglomerată. Este plină de lume pe tot parcursul zilei, însă mai ales dimineața devreme, când este low tide, respectiv seara, la apus – toți fac poze. Instapictures.

Am văzut adevărate ședinte foto aici – mai ales din partea chinezilor care vin cu mare drag pe Boracay. Când spun că plaja era „plină”, mă refer la standardul meu personal – mie îmi plac plajele mai sălbatice, oarecum goale, pustii; dar în comparație cu plajele pe care se stă prosop lângă prosop, pe White Beach nu este chiar așa de grav.

Dacă te învârți puțin, poți găsi un loc mai liniștit sau mai gol, însă trebuie să te îndepărtezi de zona din mijloc, Station 2. La Station 1 și Station 3 e altă viață – mai ales în capăt de tot, spre Diniwig Beach (în nord) și Cagban Beach (în sud). Zona dinspre Cagban Beach era preferata noastră. Era foarte liniștită, iar în capăt de tot se găseau și niște formațiuni de rocă vulcanică.

Pe partea opusă a insulei, pe malul estic se află Bulabog Beach, locul pe care îl aleg windsurferii și kitesurferii. Aici bate vântul atât de tare, ai impresia că ești în total altă lume. Începi să simți adierea deja pe măsură ce te apropii de plaja aceasta – aflată la doar un kilometru distanță de cealaltă, White Beach. Când ai ajuns pe plajă, freza nu mai are nicio șansă. Șuieră vântul, efectiv. Paradisul celor care au nevoie de vânt pentru sporturile lor!

Altfel, partea aceasta a insulei este foarte calmă și liniștită, deloc aglomerată. Fun fact, Bulabog Beach funcționează o unitate de cazare deținută de un român: Levantin. Am mâncat de foarte multe ori la restaurantul lui Bogdan: totul a fost delicios, iar atmosfera, foarte relaxată. Aveau și mici românești! 😂

O altă plajă faimoasă din Boracay – dar care nu m-a dat pe spate – este Puka Beach. Pentru că se spune că este un shell beach, mă așteptam la una cu un nisip de un alb orbitor. Nu a fost cazul… Este o plajă oarecum obișnuită. Frumoasă, nu zic, dar nu prea a meritat drumul până acolo. White Beach este mult peste!

Boracay este o insulă superbă, fără tăgadă. Nu întâmplător a ajuns una dintre cele mai cunoscute și vizitate din Filipine! Foarte important de știut, însă, pentru cei care planifică un concediu aici: nu are o stație meteo a sa! Astfel că atunci când verificați vremea de pe Boracay, veți vedea, de fapt, prognoza meteo de pe insula vecină, de la aeroportul din Caticlan. Care este total diferită de cea de pe Boracay! Dacă vă uitați bine la poze, deasupra Pasay-ului se vede, întotdeauna, un nor imens (și foarte frumos), însă rareori norii aceștia ajung peste Boracay. Este încă un motiv pentru care insula înregistrează un asemenea succes: aici, vremea este foarte bună, în cea mai mare parte a timpului!

6 thoughts on “Desculță prin Boracay (1). White Beach, o plajă de o frumusețe izbitoare”

  1. Multumim mult, Timea, pentru acest minunat jurnal de calatorie! Sigur ne va ajuta mult in planificarea viitoarelor concedii! Superbe poze si informatii ne oferi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 18 =