Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță prin Austria (5). Vizită la fabrica de ciocolată organică Zotter

Când locuiam în Austria, Alin a primit cadou – de ziua sa de naștere – un voucher pentru o vizită la o fabrică de… ciocolată!😍 Cea mai tare chestie era că această vizită înseamna un tur de fabrică în cadrul căruia degustările de ciocolată erau practic FĂRĂ LIMITĂ. Cumva, nici nu mai știu de ce, a trecut foarte mult timp până am și ajuns la Zotter, să folosim voucherul. Dacă am fi știut ce experiență extraordinară ne așteaptă, ne-am fi grăbit foarte, foarte tare!😍

Zotter, ciocolată organică produsă în Stiria 

Am vizitat Zotter Schokoladen Manufaktur în vara anului 2017, atunci când compania a împlinit 30 de ani. Această fabrică de ciocolată austriacă se află la aprox. 170 de km de Viena, într-un sat mic din din regiunea Stiria a Austriei: Bergl. Într-o zonă superbă, cu dealuri și munți, departe de… orice. Compania a fost fondată în 1999, de Josef Zotter, care a moștenit terenul respectiv de la familia sa și a avut suficient curaj să viseze că poate ridica, chiar aici – cum ziceam, departe de… orice – nu numai o fabrică de ciocolată, ci un întreg paradis al iubitorilor de ciocolată. Și încă ceva în plus…

Acum, aici vin oameni de departe, pentru că experiența vizitării locului merită efortul. Compania vinde o mulțime de vouchere de tipul celuia pe care l-am primit noi cadou, iar cei care au astfel de bilete vin și petrec aici o zi de weekend minunată. Este un exemplu extraordinar pentru faptul că se poate face orice, oriunde, pentru că dacă ai o idee bună, și gândești și construiești totul așa cum trebuie, nu vei duce lipsă de vizitatori. Zotter CHIAR NU DUCE LIPSĂ: primește aprox. 270 000 de vizitatori în fiecare an!

Fabrică de ciocolată și… fermă de animale 

Zotter nu este, deci, doar o fabrică de ciocolată, ci și o mega atracție turistică și o destinație de weekend pentru austrieci, dar nu numai pentru ei. Mai ales că aici funcționează și o fermă!

Vizitele se fac în cadru organizat, în grupuri, cu audioguide (disponibil în foarte multe limbi). Un tur durează aprox. 90 de minute, timp în care ești condus prin toată fabrica. Totul începe într-o mică sală de cinema, unde ți se prezintă istoria companiei, apoi ești invitat să pășești în universul Zotter. Practic, fabrica este realizată în așa fel încât poți, efectiv, să te plimbi prin ea și să vezi culisele: în tot acest timp, de zona de producție te despart doar niște pereți de sticlă. Privești cum se face ciocolata, iar în timp ce asculți explicațiile, poți mirosi și gusta diversele materii prime și diversele produse Zotter.

Ce gust și ce parfum are bobul de cacao proaspăt prăjit? Poți simți și gusta! Ce gust au diversele tipuri de ciocolată produse aici? Poți afla! Vei face întreaga călătorie de la bobul de cacao, până la ciocolata Zotter. Vizual + cu papilele gustative! Degustările sunt nelimitate: la intrare primești o lingură măricică, pe care o poți băga sub fântânile din care curge ciocolată, și mănânci… până nu mai poți! În alte locuri ești invitat să te servești cu bucăți de ciocolată proaspătă, cu ajutorul unor clești! Oriunde te întorci, în jur este ciocolată, multă ciocolată, iar tu chiar poți să guști orice, oricât!

Stațiile de degustare sunt unele pline de creativitate. Fântâni de nougat, fântâni de ciocolată, bucăți de ciocolată de diverse tipuri –  cu multă cacao, cu mult lapte, cu fructe, ultimele noutăți, ciocolată adusă cu mini-telescaune, ciocolată de băut, cornflakes cu ciocolată… nu vă puteți imagina ce este acolo! Poate fi dificil să rezistați tentației, dar TREBUIE să vă autocontrolați – ca să nu vi se facă rău, apoi! (Și ca să mai lăsați loc și unui prânz bio la ferma de animale).

Unul dintre cei mai buni ciocolatieri ai lumii

Despre ciocolată trebuie să vă spun că este una extrem de calitativă. Zotter are o gamă foarte variată de produse și se pune mare accent pe creativitate. Desigur, ciocolata mai este și organică, fair Trade, bean-to-bar… și tot ce vreți. Se produc în peste 500 de arome diferite, din 400 de ingrediente – TOATE organice! Ciocolățile se și personalizează la cerere, adică îți poți crea propria ciocolată la ei.

Cacao se cumpără dintr-o mulțime de țări: Peru, Bolivia, Nicaragua, Panama, Ecuador, Guatemala, Brazilia, Belize, Republica Dominicană, Madagascar, Togo, Ghana, Tanzania și Uganda. Volumul producției de aici este unul imens, Zotter angajând 200 de oameni din zona aceasta a Austriei. Un alt lucru excelent: prin ridicarea acolo a acestei fabrici, oamenii din zonă au acces la locuri de muncă. NU trebuie ca totul să se întâmple doar în orașele mari, nu trebuie să ne îngrămădim cu toții în aceleași centre – în chestia asta cred și eu!

Ciocolata Zotter se vinde în toată lumea, dar mai ales în Austria, Germania și Elveția. Despre Josef Zotter se spune că este unul dintre cei mai buni ciocolatieri ai lumii. Fabrica sa de ciocolată (de fapt, manufactura) este considerată a fi una dintre cele mai sustenabile companii din Austria. Calitate, creativitate și sustenabilitate = un trio de succes, căruia Josef Zotter îi mai adaugă și multă artă și mult umor. De exemplu, ambalajele sunt realizate în colaborare cu un artist. Cât despre umor, o să vedeți la final…

Filosofia bean-to-bar înseamnă că, începând de bobul de cacao, totul se întâmplă respectând calitatea bio și fair trade. Și, așa cum se întâmplă de obicei, Zotter este o companie de familie. Dintre cei trei copii ai lui Josef Zotter, doi sunt adulți și sunt, deja, 100% implicați în afacere, la fel ca soția sa, Ulrike.

„Edible Zoo”, 27 de hectare de fermă deschisă vizitatorilor

Practic, Josef Zotter a reinventat ferma moștenită de la părinții săi și a pus fabrica de ciocolată în mijlocul acesteia. Acum să vă spun despre fermă… (Vegetarienii să treacă peste următoarele paragrafe.)

Ferma din jurul fabricii are 80 de hectare, dar numai 27 de hectare pot fi vizitate. După ce ați terminat de urmărit procesul de fabricație și ați gustat câtă ciocolată ați putut, este chiar foarte plăcut să faci o plimbare prin ferma Zotter. Veți afla o mulțime de lucruri despre ce înseamnă o fermă bio. Vizitarea este o adevărată aventură – pentru cei mari și cei mici.

Toate animalele care cresc aici sunt unele indigene și toate legumele și fructele cultivate aici sunt unele regionale. În plus, se pune mare accent pe energia solară și cea geotermală: fabrica este deservită în proporție de 60% de acestea, iar ferma, în proporție de 100%! M-a amuzat să văd animalele odihnindu-se la umbra numeroaselor panouri solare.

În restaurantul din vecinătatea fabricii Zotter se servește exclusiv mâncare bio, gătită din ceea ce se produce aici. Și pe care o poți consuma în mijlocul fermei. Deși aveam stomacul plin cu ciocolată, nu am rezistat tentației de a mânca și un prânz. Ne-am plimbat ce ne-am plimbat, apoi ne-am așezat la masă și am mâncat bine. Totul a fost delicios și, mai ales, produs local, bio!

Ai posibilitatea să vezi animalele de aproape, ba chiar să le și mângâi. Iar asta nu este tot. Oferta de activități și atracții este, însă, atât de mare, că nu pot nici măcar să le enumăr pe toate. Câteva exemple: bucătărie interactivă pentru cei mici; „sală” de concerte pe malul pârâului, unde poți asculta muzică în compania rațelor sau gâștelor; relaxare în hamac; plimbare pe Aleea Soarelui, printre pomii fructiferi de Stiria.

Și apropo de umor… Josef Zotter este o mare figură!

Imaginați-vă că în cadrul fermei există o așa-numită „Grădină a Soacrei”, care prezintă o serie de plante otrăvitoare (bine, și unele medicinale!), respectiv un cimitir de… ciocolăți: tot ceea ce nu a avut succes a ajuns aici. Fiecărui tip de ciocolată care nu s-a păstrat în oferta Zotter pentru prea mult timp, are un „mormânt” în apropierea fabricii.😆

Dacă vreți să vizitați Zotter, așteptați-vă la un program de mai multe ore. Turul fabricii durează aprox. 90 de minute, iar o plimbare prin fermă, cel puțin două ore. Este doar o recomandare, însă, pentru că nu există o limită pentru timpul petrecut în cadrul fermei: dacă vă face plăcere, puteți rămâne acolo toată ziua, bucurându-vă de diversele activități.

*Important. Pentru vizită trebuie să vă faceți o rezervare aici.

Exit mobile version