Austria mi-a fost casă timp de mulți ani. Și totuși, am scris atât de puțin despre țara asta. Și nu numai că am scris puțin despre Austria, dar am și văzut destul de puțin din ea… Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că în doi ani de Elveția am văzut mai multe decât am văzut în cinci (chiar șapte) ani de Austria. Ciudat, nu?
Viena, Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck
Despre Viena am publicat o serie foarte cuprinzătoare de articole, însă nu am suflat o vorbă despre celelalte orașe, deși am avut ocazia să văd câteva dintre ele. Dacă este să facem o comparație cu România, Austria nu are atât de multe orașe mari. După capitala Viena, care are peste 1,8 milioane de locuitori, următorul oraș pe listă este Graz, cu cei 300 000 de locuitori ai săi, pe locul trei situându-se Linz, cu puțin peste 200 000. Salzburg se află abia pe locul patru, cu 150 000 de locuitori, pe locul cinci fiind Innsbruck.
Dintre orașele mari eu am vizitat doar Graz și Salzburg. Am mai văzut, însă, orașe mai mici ca Eisenstadt sau Krems. Unele le-am tranzitat de nenumărate ori, cu treabă. Un exemplu este Wiener Neustadt. Altele ne-au fost destinații de SPA, de exemplu, Baden bei Wien, unde am fost de o mulțime de ori să ne înmuiem oasele în apele de la Römertherme. La Krems și la Leoben am ajuns în vizită la prieteni, la Eisenstadt am fost datorită faptului că se află într-o zonă locuită de maghiari, ceea ce m-a făcut curioasă, iar Schwechat a fost orășelul lângă care am locuit, în care a lucrat Alin și în care ne făceam cumpărăturile (când nu mergeam la Bruck an der Leitha).
Toate sunt orașe frumoase și cu farmec, sunt îngrijite și sunt foarte asemănătoare, însă de cea mai mare popularitate se bucură, desigur, Salzburg.
Salzburg, orașul lui Wolfgang Amadeus Mozart
Salzburg este, fără doar și poate, un oraș extrem de faimos. Sursa principală de venit a fost, pe vremuri, extracția de sare și comerțul cu acesta, de unde și denumirea. Acum, orașul este unul turistic, mai ales că în secolul al XVIII-lea, aici s-a născut marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.🎼
Orașul în sine este, într-adevăr, foarte frumos. Centrul său istoric este renumit pentru arhitectura barocă. Clădirile se află într-o stare foarte bună și sunt, aici, nu mai puțin de 27 de biserici. Bineînțeles, orașul vechi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, încă din 1996. Merită vizitat în principal casa natală a lui Mozart, în care puteți vedea instrumentele muzicale din copilăria sa, respectiv Domul din Salzburg.
Cetatea Hohensalzburg datează din secolul al XI-lea și este una dintre cele mai mari cetăți medievale din Europa. La acesta se poate urca pe jos sau cu funicularul. Este un must, mai ales că, dacă aveți parte de vreme bună, panorama de aici este fantastic de frumoasă. Da, se văd și Alpii, bineînțeles! Cetatea în sine oferă foarte multe lucruri de văzut, cum ar fi încăperile princiare, camera de tortură, muzeul de marionete, o orgă gotică deosebit de veche ș.a.m.d.
Despre Salzburg mai merită știut că este un oraș în care vremea este foarte capricioasă. Un prieten de-al lui Alin, care a lucrat o vreme la o companie de aici a spus că, în cele aproximativ șase luni petrecute la Salzburg, a văzut cerul de vreo două sau trei ori, poate.😆 Deseori este înnorat. Noi am avut un noroc fantastic și am prins un cer aproape complet senin! Fiți pregătiți, însă, cu umbrele sau pelerine de ploaie și să nu lăsați ca vremea urâtă să vă ia cheful de la vizitat orașul. Care, de altfel, nu este mare, deci poate fi vizitat lejer pe jos. Vă recomand ca masa să o luați la restaurantul Zwettler’s!
*
Cel mai bun lucru din Salzburg: ceva… dulce! Mozartkugeln, bilele de ciocolată umplute cu cremă de nougat și cu marțipan cu gust de fistic, învelite într-un staniol pe care se regăsește Mozart, inventate în 1890 de către localnicul Paul Fürst, premiate în 1905 cu medalia de aur la expoziția mondială de la Paris. De aceea vă recomand să vizitați Fürst Konditorei, o cofetărie renumită a Salzburgului. Mai ales că – și sigur nu știați asta – tot ceea ce cumpărăm prin Europa drept Mozartkugeln (de exemplu, de la Mirabell), este, ca să zic așa, doar o imitație. Motivul: denumirea nu a fost protejată… Originalele se găsesc doar la Salzburg, la cofetăria de care am amintit și în cele trei magazine Fürst din oraș.
Graz, orașul bluesman-ului meu preferat
Când mă gândesc la Graz, îmi vin în minte trei lucruri. 1: Că pe vremea când exista mIRC-ul, mereu mă conectam la un server din Graz, care mergea foarte bine. 2. Că aici locuiește bluesman-ul meu preferat, Oliver Mally. 3. Că din acest oraș ne-am cumpărat ultima mașină. De altfel, aceasta a și fost ocazia cu care am ajuns să vizitez Graz. După ce am rezolvat cu formalitățile de la casa auto, am luat la pas orașul și am mâncat un prânz delicios în centrul său. Am ales restaurantul Dionysos, pe care vi-l recomand, precum vă recomand și un mic magazin cu haine din in, din vecinătatea sa, de unde eu am plecat cu o rochie pe care am purtat-o enorm de mult.
Graz este capitala regiunii Stiria a Austriei, un oraș cu o îndelungată tradiție în ceea ce privește studiile universitare, ceea ce îl face un oraș foarte dinamic. Se află la aprox. 200 de kilometri de Viena, pe malul râului Mur. Nu mai puțin de 10 000 de români locuiesc aici.
Centrul său vechi este unul foarte bine păstrat și face parte, din 1999, din Patrimoniul Mondial UNESCO. Mereu amintesc de această listă. Pentru mine, aceasta înseamnă destul de mult: atunci când aud că un loc face parte din acest patrimoniu, știu că este unul frumos, care merită văzut. În 2010, pe listă a fost inclus și Palatul Eggenberg din vestul orașului, un palat superb, la care eu nu am ajuns, pentru că ne-am plimbat doar prin centrul vechi.
Am urcat, totuși, la Schlossberg, pentru a ne bucura de panorama asupra împrejurimilor. Accesul pe acest deal, aflat la o înălțime de aproape 500 de metri, se face din imediata apropiere a centrului orașului. Rămășițele fortăreței de aici, înconjurată de o zonă verde, reprezintă una dintre atracțiile turistice ale orașului.
Locul acesta găzduiește numeroase dintre evenimentele din Graz. Datează din secolul X, dar mare parte a fost distrusă, ceea ce se mai poate vedea astăzi fiind turnul cu ceas și clopotnița.
În 2003, Graz a fost Capitală Europeană a Culturii. Pentru această ocazie au fost construite numeroase edificii noi. Printre acestea se află Muzeul de Artă Contemportană din Graz, o construcție modernă, foarte pe gustul meu, respectiv Island in the Mur, o platformă metalică plutitoare care găzduiește un teatru în aer liber și o cafenea. Primul dintre cele două edificii, muzeul se poate vedea în prima dintre pozele următoare:
Nu este un secret că, deși îmi place, de mor, arhitectura organică, ador și arhitectura modernă, foarte curajoasă. Și nu mă deranjează deloc atunci când construcții futuristice sunt ridicate în orașe istorice, cu arhitectură clasică. Desigur, NUMAI ȘI NUMAI atunci când totul se face așa cum trebuie, ca la carte. Eu aștept să apară și la Timișoara astfel de construcții curajoase! Ele devin, de regulă, atracții turistice de mare, mare interes. Vezi piramida de sticlă de la Louvre, față de care s-a protestat pe vremuri, dar fără de care nu ne mai putem imagina, acum, Parisul.
Revenind la cele două orașe din Austria, în ambele am făcut doar o plimbare de o jumătate de zi. Celor care doresc și pot să petreacă un weekend întreg în Salzburg sau Graz, le recomand să viziteze și câteva dintre muzeele pe care aceste orașe le oferă. Cât și să descopere împrejurimile: ambele orașe se află foarte aproape de Alpi.❤️
Wiederschauen!