Desculță prin Austria (3). Donau-Aauen, „panglica verde” dintre Viena și Bratislava

Parcul Național Donau-Auen se întinde între Viena și Bratislava, are o suprafață de peste 9000 de hectare și oferă protecție pentru ultima zonă umedă de mari dimensiuni a Europei Centrale. Aici, Dunărea curge liber pe o distanță de peste 35 de kilometri și oferă un mediu propice vieții din acest parc național. Este asemenea unei „panglici verzi”! Un habitat perfect pentru un număr mare de animale și plante; un loc superb, din care am avut ocazia să văd doar foarte puțin.💚

donau-auen
Sursa foto: donauaen.at

Un ecosistem perfect

Bazele Parcului Național Donau-Auen au fost puse în anul 1996. De atunci, ecosistemul de aici poate înflori în mod liber, fără constrângeri comerciale, garantând astfel că și generațiile viitoare vor putea experimenta frumusețea acestui loc. Donau-Auen se întinde între Viena și râul Morava de la granița Austriei cu Slovacia, protejând insulele, pădurile, luncile și zonele umede aflate pe traseul fluviului.

donauauen

Sunt niște locuri de o mare frumusețe, unde pot fi efectuate vizite, atât pe uscat, cât și pe apă. Pentru a descoperi peisajele de aici, cel mai bine este să fii însoțit de un ghid al parcului. Cu ajutorul unuia, vizitatorii pot face vedea fascinanta lume a Dunării în cadrul unor tururi pe jos, cu bicicleta, cu canoea ș.a.m.d. Există și tot felul de evenimente și ateliere, mai ales unele dedicate copiilor, pentru că se pune mare accent pe educație.

Și fără ghid, parcul național poate fi vizitat prin intermediul unui tur pe jos sau a unuia pe bicicletă. Există numeroase trasee care pot fi parcurse. Și există și zone în care este permis înotul; la fel, sunt și luciuri de apă pe care se pot face plimbarea cu bărci nemotorizate, aceste locuri fiind semnalate ca atare.

Pentru că vorbim de un loc intact din punct de vedere ecologic, asupra căruia nu s-a intervenit aproape deloc, el este asemenea unui sanctuar. De aceea, vizitatorii sunt rugați să aibă mare grijă de mediul înconjurător, să nu se abată de la trasee, să își țină câinii în lesă, să nu facă zgomot, să nu culeagă plante protejate și așa mai departe. Parcul național este casa multor specii de animale și plante; dintre acestea, multe se află în pericol și trebuie protejate cu multă grijă.

Nu numai că impresionează prin frumusețea sa naturală, și este, astfel, o zonă de agrement foarte potrivită pentru locuitorii celor două capitale și a turiștilor de peste tot, ci reprezintă și un „plămân verde” al zonei, cu efecte forte benefice asupra climei din regiune și un rol foarte important în prevenirea inundațiilor.

Vizită în parcul național

Eu am vizitat Parcul Național Donau-Auen în mai 2016. Am descoperit un loc gestionat cu mare grijă, în care a fost o plăcere să ne plimbăm. Un loc potrivit pentru recreere, educație, știință și cercetare. O bijuterie naturală de importanță nu doar națională, ci și internațională.

Pentru a vedea parcul național trebuie mers în localitatea Orth an der Donau (la aprox. 35 de kilometri de Viena). Aici se află centrul pentru vizitatori și de aici se poate porni în diversele tururi pentru a descoperi locurile acestea. Mai exact, locul se numește schlossORTH National Park Centre. Vechiul castel din Orth este, acum, sediul administrativ al Parcului Național Donau-Auen.

Tot aici funcționează și un muzeu, museumORTH, care prezintă istoria Orth an der Donau. Bazele castelului din Orth au fost puse în secolul al XII-lea, când aici s-a aflat un castel medieval. Mai târziu, locul acesta a fost căminul de vânătoare al prințului Rudolf al Austriei. Din 1950, este un muzeu, iar din 2005 este centru de vizitare al parcului național.

Flora și fauna Dunării pot fi descoperite, aici, și de aproape: pe ceea ce se cheamă Schlossinsel există un observator unic în Austria: poți să te plimbi sub apă și să observi flora și fauna prin ferestre. Totul este organizat în binecunoscutul stil austriac: cu atenție la fiecare detaliu. Parcul Național Donau-Auen poate fi vizitat între finalul lui martie și începutul lui noiembrie; în timpul iernii este închis. Programul diferă în funcție de sezon. Informații, aici.

Parcul acesta național este dispus între două capitale europene, Viena și Bratislava, iar în apropierea sa mai puteți vizita Castelul de la Marchfeld, Parcul Arheologic de la Carnuntum și Castelul de la Eckartsau. 

Mai multe despre parcurile naționale ale Austriei, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 2 =