lünersee

Desculță prin Austria (1). Lünersee, un lac de un albastru izbitor

Austria mi-a fost casă timp de mai mulți ani, și totuși, am scris atât de puțin despre țara asta. Despre Viena am publicat o serie foarte cuprinzătoare de articole, însă nu am suflat o vorbă despre celelalte orașe, cum ar fi Graz sau Salzburg; nu am scris nimic despre Alpii austrieci sau lacurile din Austria… Încerc, acum, să vă prezint câteva dintre locurile pe care le-am văzut cât timp am stat acolo. Însă voi începe cu un lac pe care l-am vizitat după ce ne-am mutat, deja, în Elveția: Lünersee. 

lünersee

Lünersee, alintat și „Perla Alpilor”

Lacul acesta este alintat, de către austrieci, „Perla Alpilor”. Cândva a fost cel mai mare lac montan natural al Alpilor Estici și se află la o înălțime de 1970 de metri peste nivelul mării, super aproape de granița cu Elveția. Din punct de vedere administrativ aparține de localitatea austriacă Vandans și se află în regiunea Vorarlberg.

Apa sa este de un albastru infinit, ceea ce face ca vizitarea sa să fie deosebit de atractivă. Noi am ajuns la acest lac în august 2018, după ce ne mutasem deja în Elveția. Cu plecare din Zürich, am vizitat, într-o singură zi, și Liechtenstein-ul, și Lünersee.

Lünersee este foarte popular în rândul austriecilor care iubesc excursiile. Dar dată fiind proximitatea de Elveția, de Liechtenstein și chiar și de Germania, este o destinație potrivită pentru un daytrip și pentru cei din aceste trei țări vecine. Pentru a ajunge la Lünersee, se parcurg niște peisaje de vis și destul de multe serpentine.

Odată sosiți la poalele munților după care stă ascunsă această perlă de culoare albastră, trebuie luat Lünerseebahn pentru a urca la lac. Telefericul acesta a fost inaugurat în urmă cu multe decenii, în timpul construcției unei centrale hidroelectrice, când adâncimea lacului a fost crescută cu nu mai puțin de 27 de metri. După finalizarea lucrărilor realizate, atunci, de Vorarlberg Illwerke, telefericul a fost adaptat pentru transport public de pasageri. Mai târziu, a tot fost modificat și dezvoltat, s-a cumpărat o cabină nouă și așa mai departe, căci turismul în zonă s-a dezvoltat tot mai mult.

La lac se poate urca între orele 8 și 16:55, ultima coborâre făcându-se la ora 17:00. Sus, nu doar lacul vă va lăsa cu gura căscată, ci și vederea asupra munților din jur. Există și un restaurant, puteți lua masa aici sau puteți să faceți un picnic cu mâncare adusă de acasă; există și o mulțime de băncuțe prin zonă.

De la acest lac se poate porni în tot felul de ture de hiking, cu diverse grade de dificultate. Inclusiv pe Schesaplana (2965 m), cel mai înalt vârf al lanțului muntos Rätikon, la poalele căruia se află acest lac. Este o zonă superbă, cum altfel. Se pot face cățărări și se și poate pescui în zonă. Numai baie nu poate face aici, acest lucru este complet interzis!

Pentru a ajunge la acest lac de un turcoaz fenomenal, se iese de pe autostrada austriacă A14 (ieșirea Bludenz sau Brandnertal) și se continuă cu mașina pe traseul Bürs-Brand-Schattenlagant. Există și un autobuz care pleacă de la gara din Bludenz (linia L81 de la Postbus).

Mai multe informații despre Lünersee și activitățile din zonă, aici. Imagini transmise de un webcam: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + 8 =