singapore

Desculță prin Asia. Trei țări în trei săptămâni: Singapore (5)

După Malaezia și Indonezia, șederea noastră a continuat în Singapore. Am petrecut cinci zile în acest oraș-stat fierbinte și plin de viață, întrucât zborul nostru spre casă pleca de aici. Iar până atunci, am avut ocazia să vizităm și acest loc fermecător.

singapore

Numele țării este dat de cuvintele în limba sanscrită simha (adică leu) și  pura (adică oraș): Singapore înseamnă, așadar, orașul-leu sau orașul leilor. De la obținerea independenței din 1965, aici a început un progres fenomenal, la care și-a adus aportul și trecutul colonial. Este, astăzi, una dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii și i se mai spune și „Elveția Asiei”. Un oraș-stat foarte aglomerat, dar foarte ordonat și organizat!

Singapore, destinație turistică – da sau ba?

În ceea ce mă privește, aș spune că nu consider acest loc chiar o destinație turistică – în sensul ca cineva să planifice de acasă că dorește să își petreacă aici concediul. Deși, sigur că pot exista și persoane cărora li s-ar potrivit acest lucru: acest cineva trebuie să fie o persoană cu o situație financiară bună, pentru a putea plăti contravaloarea numeroaselor programe luxoase pe care le poate oferi Singapore. Cu toate acestea, zic că merită văzut: de exemplu, pentru o perioadă de 2-3 zile, legat de o vacanță în Indonezia sau Malaezia, într-un tranzit. Trebuie văzut!

Singapore, căldură mare, monșer!

Primele două lucruri pentru care trebuie să fim pregătiți la sosirea în Singapore sunt: unu, pe străzi este o căldură aproape insuportabilă – fiind vorba de un stat cu o climă ecuatorială, doi, prețurile se apropie de unele exorbitante – întrucât nivelul de trai de aici este extrem de ridicat.

Legat de primul subiect, trebuie să spun că a fost atât de cald pe străzi, încât ne-am retras foarte, foarte des în diverse locuri cu aer condiționat: în câte o biserică răcoroasă sau în malluri.

Noroc că – și aici, trebuie să spun: jos pălăria, Singapore! – orașul este foarte, foarte verde. Acest lucru m-a fascinat. Multe dintre străzi sunt umbrite aproape complet de niște copaci imenși. A fost cel mai verde oraș pe care mi-a fost dat să-l văd, un oraș cu niște străzi superbe, largi, învăluite de arbori. Șosele moderne, trotuare moderne, clădiri moderne – și totuși, foarte-foarte mult verde. Desigur că un aport îl are și clima de aici, dar totuși, este extraordinar că i se acordă atenție acestui aspect și că nu s-a ras tot ceea ce creștea. Dimpotrivă, se vede cu ochiul liber că planificarea urbană se face în mod conștient.

Legat de al doilea subiect, cel al prețurilor mari, pot spune: cu un pic de atenție poți să scapi și mai ieftin, dar nu mult mai ieftin. Pur și simplu, totul costă mult: cazarea, mâncarea, biletele de intrare la diversele atracții turistice.

Singapore, orașul dezvoltat și uriaș

Pe jos nu se poate ajunge departe, pentru că orașul este imens. Aici locuiesc peste cinci milioane de oameni – majoritatea tineri. În ciuda căldurii groaznice, străzile sunt doldora de oameni. Toată lumea privește în telefonul mobil sau se uită în gol – am avut, mereu, impresia că aici, oamenii nu sunt interesați de nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor, parcă sunt somnambuli. Nu că n-aș mai fi văzut oameni care merg pe stradă cu nasul în smartphone – dar aici a fost și mai și, chiar exagerat. Un puternic feeling de metropolă, mulți-mulți tineri cu câștiguri bune, îmbrăcați în haine de firmă, cu gadgeturi în dotare. Mai ales în malluri și la baza marilor clădiri de birouri, unde lumea mai iese la fumat sau așteaptă un taxi sau ceva de genul.

În Singapore este un mare mix de etnii, iar atmosfera este foarte multiculturală, un lucru de care, de altfel, statul Singapore este foarte mândru. Există patru (!) limbi oficiale: chineza, malaeziana, tamil și engleza. Pentru turiști este super că toate inscripțiile sunt și în limba engleză, respectiv că aproape toată lumea vorbește limba. Cea mai numeroasă etnie de aici este cea chineză.

În Singapore se conduce pe partea stângă, iar un autoturism își permit numai cei foarte bogați, numărul mașinilor fiind, de altfel, puternic limitat prin lege – și totuși, traficul este destul de mare. Transportul în comun funcționează foarte bine și nu costă foarte mult. Noi am folosit foarte mult trenurile intraurbane MRT, care sunt ca niște metrouri. Rețeaua se află în curs de extindere.

MRT singapore

Singapore, ce ai să ne arăți?

Sunt foarte multe parcuri și grădini botanice; unele realizate special pentru a încânta turiștii, altele dezvoltate în baza vechilor păduri tropicale care acum mai ocupă doar 5% din suprața orașului. Noi nu am ajuns în preferatul tuturor, Gardens by The Bay, dar îndrăznesc să v-o recomand chiar și așa, fără s-o fi văzut. Aici există 500.000 de exemplare din 2200 de specii de plate, bineînțeles, într-o prezentare care vă lasă cu gura căscată. O altă grădină botanică superbă este Singapore Botanic Gardens. Atracție turistică de mare succes mai este și Singapore Zoo, unde se pot vedea 315 de specii de animale, printre care și unele care se află, în zilele noastre, pe cale de dispariție.

În Singapore nu puteți rata Marina Bay Sands, unde se află una dintre cele mai renumite piscine ale lumii. Se află în cartierul zgârie-norilor, care se numește Marina Bay.

marina bay

Dacă sunteți fani ai locurilor cu panoramă, la etajul 55 al mallului ION Orchard există un astfel de loc, deschis turiștilor. O altă opțiune este Singapore Flyer: cu înălțimea sa de 165 de metri a fost, nu demult, cea mai înaltă roată uriașă a lumii.

Cine vrea să vadă delfini, să își seteze ca destinație  Sisters’s Island Marine Park, care înseamnă, deja, o mini-excursie pe o insulă aflată foarte aproape.

În Singapore mai găsiți: Universal Studios, Madame Tussauds, acvariu, parc de păsări și de fluturi, cable car, diverse muzee,  biserici vechi și noi, aparținând celor mai diverse religii. Și în general găsiți cam tot ceea ce vă poate interesa.

Noi am fost atrași de următoarele trei lucruri: cartierele Arab StreetLittle India și Chinatown + câteva programe random. Despre acestea, în articolul următor.

Singapore, speranța unei vieți mai bune 

Singapore este un oraș-stat curat și organizat. Are reguli stricte, iar cei care nu le respectă, sunt penalizați aspru. (De exemplu, guma de mestecat este complet interzisă, deci ilegală în Singapore!) De aceea, totul este la locul lui, nu vezi mizerie, nu vezi dezordine. Este ordine și siguranță. Și se contruiește constant, peste tot vezi cum orașul se tot dezvoltă.

Într-una din dimineți am fost martorii unei scene interesante. Ne aflam pe terasa hotelului și am văzut cum trei inși – care păreau a fi oameni fără adăpost – tocmai ce s-au trezit. Au dormit pe o bancă aflată pe malul râului. Primul care s-a trezit și-a despachetat metodic lucrurile, s-a spălat pe dinți, apoi s-a pieptănat. Curând s-a trezit și al doilea tip, care a făcut același lucru. Aparent, nu se cunoșteau, pentru că nu și-au adresat niciun cuvânt. Doar că au petrecut noaptea pe aceeași bancă. După ce au terminat cu pregătirile, au luat-o în direcții diferite. Cel de-al treilea a dormit în continuare (vedeți poza de mai jos).

râu

 

Am privit cu atenție întreaga scenă. Și ne-am gândit că o fi vorba despre oameni care au venit acolo pentru un interviu de angajare și au fost nevoiți să doarmă pe stradă, înainte de a încerca să își găsească de lucru în Singapore, unul dintre cele mai bogate state din lume, unde din țările vecine, mai sărace și mai puțin dezvoltate, lumea vine aici să își încerce norocul, în speranța unei vieți mai bune.

*

(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2017. Articolele sunt traducerea și adaptarea celor pe care le-am scris pentru ei, în limba maghiară.)

Prima, a doua, a treia și a patra parte a seriei Malaezia/Indonezia/Singapore: aici și aici și aici și aici.

One thought on “Desculță prin Asia. Trei țări în trei săptămâni: Singapore (5)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =