Site icon Desculță prin Timișoara

Desculță pe insula Andros (4). Hai-hui printre munți, dintr-o parte în alta a insulei

Concediul petrecut pe insula Andros din Grecia a fost unul la finalul căruia mi-am dat seama că ador acest tip de vacanță, în care să am la dispoziție o mașină cu care să explorez toate împrejurimile și să văd tot ceea ce zona are de oferit: peisaje, arhitectură, gastronomie, oameni, istorie. Mi-a plăcut să ajung în aproape fiecare colțișor de pe insula Andros!

V-am povestit, deja, despre plajele și orașele de pe Andros, și am publicat, deja, câteva fotografii din munți. V-am spus că a fost adrenalină pură să conduci pe serpentinele de pe acolo, mai ales că mare parte dintre drumurile de pe insulă nu sunt asfaltate, ci sunt unele de pământ. Și mai înguste decât ar trebui…

Practic, am fost mai mult off-road. Îmi imaginez că Andros poate fi o destinație de vis pentru cei cu motociclete! Pe insulă se poate face și hiking, dar nu în plină vară – în iunie cred că am fi murit de cald. Am oprit, și noi, din loc în loc, ba să admirăm peisajul, ba pentru că am descoperit câte ceva pe-acolo: un sat pitoresc, o bisericuță mică, o mănăstire, un muzeu, un restaurant, un cimitir vechi, o cascadă, un izvor, o peșteră… Sunt destul de multe de văzut.

Noi am vizitat, de exemplu, două mănăstiri. Pe ambele le-am descoperit întâmplător: pur și simplu erau în drumul nostru, așa că am oprit. Am văzut, însă, că la acestea vin foarte multe grupuri, cu excursii organizate. Știți ce înseamnă asta, nu? Că pe aceste drumuri de munte, unii se aventurează până și cu autobuzul. Crazy.

Mai sus sunt fotografii de la o mănăstire descoperită în drum spre plaja Sineti, Panachrantou. Iar mai jos, fotografii de la o mănăstirea Saint Irene de lângă Apoikia. Drumul către această mănăstire a fost unul dintre cele mai spectaculoase, iar de pe tereasa din fața mănăstirii, panorama era superbă. Plus că ambele locuri erau pline de pisici. Tipic pentru Grecia și tipic pentru mănăstirile de pe-acolo.

Pe insula Andros sunt și diverse mici muzee și ruine. Dintre acestea, noi am vizitat Muzeul de Arheologie Paleopolis, un muzeu micuț, dar bine făcut. Un alt muzeu de arheologie se regăsește în orașul Chora, unde funcționează, iar aproape de acesta funcționează și unul de artă contemporană.

Am menționat, deja, că gazdele noastre ne-au recomandat un restaurant de tip farm-to-table: Kosses. Mereu luăm în seamă astfel de recomandări venite de la localnici, așa că atunci când ne întorceam de pe plaja Zorgos, am oprit la această fermă și am cinat la restaurantul lor. Locul este foarte căutat, terasa era plină ochi. Cică se vine aici inclusiv cu elicopterul, din Atena, numai pentru a lua masa. Mâncarea a fost delicioasă, bineînțeles!

Noi apreciem genul acesta de restaurante. Pe insula Andros din Grecia am avut foarte multe experiențe gastronomice plăcute. Dar aceasta a fost de departe cea mai tare! Insulei Andros nu îi lipsește nimic, aș zice: este o destinație ideală pentru toți cei care iubesc locurile rămase, încă, autentice, și care au o atmosferă aparte. Vă recomand Andros din tot sufletul!

Dar să știți să conduceți pe serpentine! 🙂 

Exit mobile version