Desculță pe Aeroportul Internațional de la Zürich. Cleared for take off!

La peste un secol de la primul zbor comercial, oamenii sunt, încă, extraordinar de fascinați de zbor și de avioane. De aceea, pe marile aeroporturi ale lumii funcționează centre de vizitare pentru pasionați, pentru ca oricine să poată avea acces la lumea extraordinară a aviației.

Cei care iubesc marile păsări metalice au ocazia să facă tururi ghidate prin culisele unui aeroport, de regulă, cu autobuze în care sunt însoțiți de un ghid. Sau să urmărească, pur și simplu, mișcarea aeronavelor dintr-un aeroport, pe terasele panoramice, care sunt locuri bune pentru a observa de aproape decolările și aterizările (take offs and landings), precum și deservirea la sol a avioanelor (handling).

edelweiss

Primul astfel de centru de vizitare pe care l-am văzut a fost cel de la Viena, numit VisitAir. Al doilea, recent: cel de la Zürich. Care m-a impresionat, bineînțeles! 🛬 🛫

Aeroportul Zürich este cel mai mare din țară

Orașul Zürich NU este capitala Elveției (aceasta fiind la Berna), dar este cel mai mare oraș din țara cantoanelor. Iar aeroportul care îl deservește și care funcționează, de fapt, în orășelul învecinat Kloten. Este cel mai mare aeroport internațional din acest stat, reprezentând totodată și principalul hub al Swiss International Airlines. Are trei piste, pe care/de pe care aterizează și decolează, zilnic, sute de curse dinspre/spre aproape 200 de destinații din peste 60 de țări ale lumii.

decolare avión

Pentru curioși, aeroportul din Zürich/Kloten oferă o serie de programe. În primul rând tururi ghidate prin culisele aeroportului, pe diverse tematici: tur general individual sau de grup, tur de noapte pentru grupuri, tur de vizitare a serviciilor de urgență, tururi prin departamentul tehnic din hangare ș.a.m.d. Copiii își pot ține ziua de naștere aici, iar cei mari pot sărbători o ocazie specială luând cina cu un pilot.

aeroport zurich

Scopul centrelor de vizitare care funcționează în aeroporturi nu este numai acela de a distra oamenii și de a satisface curiozitatea lor. Să vezi mai din interior câte un domeniu este întotdeauna educativ. Iar pentru un copil sau pentru un tânăr poate fi o ocazie bună de a-și descoperi interesul și atracția pentru un anumit domeniu. Poate fi chiar locul în care va lua o decizie privind cariera pe care i-ar plăcea să o urmeze!

observation deck B

Câteva ore pe observation deck B, într-o duminică răcoroasă

Există două terase deschise pentru vizitatori: B și E. Dintre acestea două, observation deck E este folosit mai ales de zborurile long range și reprezintă locul ideal pentru a observa cel mai mare avion comercial care vine pe aeroportul din Zürich: Airbus 380. Această terasă nu este deshisă, însă, decât vara. La ea se poate ajunge numai cu un shuttle bus special care pleacă de la observation deck B. Eu am fost pe aceasta din urmă, într-o zi de duminică, în noiembrie. A fost frig, dar am fost încântată ♥️

aeroport zurich observation deck B

În primul rând, este foarte mare. În al doilea rând, este extraordinar de bine gândită și organizată și amenajată. Ceea ce nu mai este o surpriză pentru Elveția. Te afli foarte aproape de avioane, la doar 100 de metri de pistă! Am văzut atât pregătiri pentru plecare, parcări, cât și rulaje (taxiing) și debarcări de avioane sosite recent. Dar mai ales, decolări.

Program potrivit atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici

Vin o mulțime de plane spotter-i, ca să facă fotografii aeronavelor. Vizitează terasa și pasageri aflați în tranzit lung sau care au sosit prea devreme pentru zborul lor. Familii cu copii sunt prezente mereu, cei mici sunt, poate, cei mai fascinați de avioane, urmăresc mișcările avioanelor și țipă după câte o decolare. Despre importanța vizitării unei aerogări de către copii am scris mai sus. Este un domeniu aflat în plină dezvoltare și de mare viitor.

copil avion

Copiii nu se plictisesc nici când trebuie să aștepte să se mai întâmple ceva suficient de interesant pentru ei. Pe terasă a fost amenajat un loc de joacă tematic. Imaginația și atenția pentru detalii cu care a fost amenajat spațiul destinat copiilor m-a dat pe spate.

Pentru adulți, cei care au realizat conceptul au pregătit o serie de materiale informative care să fie cât mai atractive și mai ușor de înțeles. Astfel, sunt oferite o mulțime de date interesante despre aeoportul în sine, despre avioane în general, despre cursele care tocmai vin sau pleacă, curiozități despre meteo etc. Există până și o stație la care se pot asculta comunicațiile din turnul de control. Și lista nu se termină aici. Terasa în sine primește 300 000 de vizitatori pe an și este o mare atracție turistică a Elveției.

Ce trebuie să știi dacă vrei să vizitezi observation deck B

Vara terasa este deschisă între orele 9 și 19, iar iarna, între orele 10 și 17. Intrarea costă 5 franci pentru adulți, iar în funcție de vârsta lor, copiii beneficiază de reduceri sau gratuități. Pentru cei care au un boarding pass valabil în aceeași zi, vizitarea terasei este fără costuri. Ceea ce înseamnă că dacă vrei, poți vizita terasa înainte de a te îmbarca spre destinația ta – vii mai repede la aeoport și „problema” este rezolvată.

Apropo de sositul mai devreme, este important de știut că înainte de a intra pe aceste tipuri de terase, peste tot în lume se trece printr-un control similar celui care se face pentru îmbarcarea pe o cursă. Rezervați-vă timp și pentru asta și veniți pregătiți la fel cum o faceți atunci când zburați.

Accesul spre observation deck B se face din zona check-in 2, iar spre observation deck E se ajunge cu un shuttle bus special (numai vara). Cel mai bine este consultați lista decolărilor și aterizărilor din ziua pe care ați ales-o și să mergeți în perioada din zi în care pleacă/sosesc avioanele mari. De exemplu, Airbus380 al lui Emirates decolează pe la 14:30. Mai multe informații găsiți aici.

Atenție pentru absolut fiecare detaliu

Ceea ce mie mi-a mai făcut cu ochiul în mod deosebit (fiind atât de pasionată de aceste lucruri) a fost designul pe care l-au gândit pentru perioada de iarnă și cea a sărbătorilor. Pur și simplu mi s-a umplut inima de bucurie la vederea omuleților de zăpadă care se încadrau perfect în peisajul terasei. Doi făceau cu mâna avioanelor și pasagerilor care tocmai decolau, unul se uita cu un binoclu după avioanele care se duceau spre pistă, altul se afla la intrarea în cafeneaua și restaurantul care funcționează în mijlocul terasei – și desigur, sorbea dintr-o cană. La caseria de bilete și magazinul cu diverse produse dedicate un alt om de zăpadă împingea un cărucior.

Însă cel mai adorabil dintre toți a fost marshaller-ul (dispecerul de sol), echipat complet pentru jobul său… Avea chiar și ecuson cu fotografie cu tot. Bineînțeles, îl chema Snow 😂

Multă creativitate, inspirație, atenție pentru detalii. Recomand, dacă ajungeți vreodată pe meleagurile astea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + twelve =