descoperă timișoara

„Descoperă Timișoara”: am participat la un tur ghidat al cartierului Cetate și a fost peste așteptări!

Mai mulți ghizi care activează în Timișoara au fondat Asociația Breasla Ghizilor, iar primul eveniment pe care l-au organizat a fost un tur pentru timișoreni. Am participat și eu la un astfel de tur – a fost unul dintre cele trei tururi care au avut loc aproape simultan, în data de 10 aprilie, sâmbătă după-amiază. S-a intitulat „Descoperă Timișoara – Turul Cartierului Cetate” și a fost peste așteptările mele.❤️??

descoperă timișoara

De un an încoace ne luptăm cu pandemia aceasta. Suntem, cu toții, la capătul puterilor și ne dorim cu ardoare să ieșim din case. Nu am mai participat la evenimente și nici nu o vom putea face prea curând – cel puțin, nu la fel ca înainte. Așa că m-am bucurat foarte mult când am văzut, pe Facebook, anunțul celor de la Breasla Ghizilor. Un eveniment care are loc în aer liber, la care se poate socializa, dar la care se poate păstra distanța socială. Perfect!

Cât de bine vă cunoașteți orașul? – întrebau cei de la Breasla Ghizilor. Eu îmi cunosc orașul cât de cât… Dar întotdeauna mai este loc pentru a afla ceva nou, mi-am zis. Așa că nu am stat pe gânduri și am apăsat pe butonul „participă” și m-am înscris la eveniment. Abia am așteptat!

descoperă timișoara

muzeul banatului

ludovic satmari

Aveam așteptări mari de la tur. Auzisem de unii dintre cei care au fondat breasla și știam că sunt oameni bine pregătiți, cu  experiență. Eram sigură că voi afla multe lucruri noi despre Timișoara. Însă turul a fost peste așteptări. Mi-a plăcut tot!

Ghidul a fost o persoană plăcută și bine pregătită, traseul mi s-a părut a fi extrem de potrivit, informațiile oferite au fost interesante și suficiente. Și au existat foarte, foarte multe noutăți – pentru mulți dintre noi, deși eram (din câte am putut să îmi dau seama) cu toții timișoreni. Nu a lipsit nici umorul, nici interactivitatea. Totul a fost dozat perfect!

ludovic satmari

piața sfântu gheorghe

descoperă timișoara

descoperă timișoara

În cadrul unui asemenea tur puteți afla mai multe despre unele lucruri de care ați auzit sau poate că nici nu ați auzit deloc. Dacă ați fi citit despre ele doar în cărțile de istorie, la modul „sec”, poate că nici nu v-ar fi trezit interesul. Pentru mine, turul a rezervat multe noutăți și surprize. Am fost încântată să le aflu și sunt nerăbdătoare să le împărtășesc cu alții atunci când voi avea ocazia: de exemplu, atunci când prieteni din alte orașe sau țări mă vor vizita și voi dori să le arăt orașul.
piața libertății
Un exemplu… Timp de peste 150 de ani, Timișoara a fost un oraș turcesc. Dar știți că numărul moscheilor de aici a fost 8? Știți unde se aflau ele? Știți unde se afla hammamul, bazarul și haremul? Eu știam despre unele dintre aceste lucruri, dar despre altele nu știam nimic. Hai să recunoaștem… atunci când trecem pe străzile Timișoarei, mereu suntem grăbiți… Nici că ne uităm după aspecte turistice!
descoperă timișoara
hammam

Asociația Breasla Ghizilor a fost fondată de șapte din cei mai activi ghizi de turism din Timișoara. Urmăriți-le pagina de Facebook – aici – pentru a afla de acțiunile lor viitoare și pentru a-i ajuta la promovarea turismului de calitate! Aceste tururi au loc în fiecare sâmbătă și sunt anunțate pe pagina lor de Facebook. Foarte curând vor demara și niște tururi tematice. Va exista, de exemplu, un tur al Timișoarei evreiești.

timișoara

descoperă timișoara

bastion

Turul la care am participat l-a avut ca ghid pe Ludovic Satmari de la Timișoara City Tours, care are o experiență de peste 20 de ani în turism și care este președintele asociației nou fondate. Pe internet scrie că un tur cu Vic – așa cum i se spune – este categoric ceva de care îți vei aduce aminte. Pot confirma că așa este!

descoperă timișoara

piața unirii

descoperă timișoara

descoperă timișoara

Prima zi de tururi „Descoperă Timișoara” din acest an a stârnit speranță atât în noi, care am participat la ele, cât și în mulți dintre cei care ne-au privit și ascultat de pe margine. Încet-încet vom putea reveni la normalitate – sau cel puțin asta sperăm cu toții. Ziua de sâmbătă, cea a turului, fost o zi cu de primăvară superbă, cu soare, iar Timișoara este mai frumoasă ca niciodată! Tot mai multe clădiri sunt „despachetate” – așa spun eu momentului când sunt date jos schelele și când putem descoperi noua lor față, cea renovată. Este ca atunci când primești un cadou și îl despachetezi curios să descoperi cum arată!
descoperă timișoara
 palat renovat
timișoara
Participați și voi la unul dintre tururile organizate de Breasla Ghizilor, intitulate „Descoperă Timișoara” și destinate timișorenilor. Nu veți fi dezamăgiți!

2 thoughts on “„Descoperă Timișoara”: am participat la un tur ghidat al cartierului Cetate și a fost peste așteptări!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − seventeen =