bruck

„Descoperă Timișoara”: am fost să admir clădirile Art Nouveau ale orașului

Am participat și la un al treilea tur dintre cele organizate de Asociația Breasla Ghizilor. De data aceasta am aflat mai multe despre clădirile Art Nouveau (sau Secession) ale Timișoarei. Plimbarea noastră s-a concentrat pe cartierul Elisabetin, însă am ajuns și în zona Cetate. A fost un tur la care am participat foarte multe persoane, căci în sfârșit s-au mai relaxat restricțiile. Împreună am încercat să înțelegem mai bine moștenirea aceasta arhitecturală a orașului.❤️?? 

art nouveau

Turul „Timișoara Art Nouveau” a avut loc cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau, care se sărbătorește în ziua de 10 iunie. Cu această ocazie, tururi tematice au avut loc și la Timișoara, Lugoj și Jimbolia. Breasla Ghizilor s-a alăturat acestei inițiative cu un tur care a avut loc în 13 iunie, la Timișoara.

art nouveau

De ce Art Nouveau?

Ei bine, este vorba, de fapt, despre același stil cu cel căruia i se spune Secession sau Jugendstil ș.a.m.d. Și da, în Timișoara și Banat expresia „Secession” este mult mai răspândită. Însă acum a avut loc, cum spuneam, Ziua Mondială Art Nouveau, iar cum turul s-a alăturat șirului de evenimente dedicate acestei zile internaționale, în denumirea turului a apărut expresia franceză a acestui stil arhitectural. În continuare, în articol, mă voi referi și eu la el ca fiind stilul Art Nouveau.

art nouveau

timișoara

Ghidul nostru, Alexandra Irimia de la Timișoara Tour Guide ne-a explicat încă de la început asemănarea și diferența dintre diversele denumiri și de asemenea și specificitățile locale.

Ne-am întâlnit în Piața Maria, iar atunci când am intrat pe strada  General Henri Berthelot (fosta  stradă Caraiman), am fost un pic surprinsă. Cumva, nu prea aveam habar că această stradă este plină de niște clădiri de o mare frumusețe, toate în stil Art Nouveau.

Nici nu aveam cum să știu… De cele mai multe ori, am fost pe strada aceasta cu mașina, astfel că mă uitam după locuri de parcare, nicidecum la fațadele clădirilor. În plus, marea majoritate nu sunt renovate și se află într-o stare deplorabilă, așa că trebuie să le privești cu atenție pentru a le vedea frumusețea. Îți plânge sufletul, nu alta.

Aștept cu nerăbdare ca și aceste clădiri să fie reabilitate și să renască. Atunci, fosta stradă Caraiman va fi o stradă absolut spectaculoasă! Chiar mă gândeam că mi-ar plăcea mult de tot să locuiesc aici.❤️

Perioada în care acest stil a fost cel mai popular a fost între anii 1890-1910. Pe clădirile realizate în stilul acesta regăsim multe forme naturale, multe plante, flori, oameni, animale, ne-a explicat Alexandra. Le-am căutat și analizat, am vorbit despre ele și ne-am dat seama, tot mai mult, de ce valori inestimabile dispunem în oraș.

În fiecare an, Ziua Mondială Art Nouveau are o temă: anul acesta au fost animăluțele. Astfel că acum, în cadrul turului, am căutat să descoperim cât mai multe astfel de decorațiuni pe clădiri.  A fost un joc interesant. Unele chiar nu le vezi și le descoperi abia după ce studiezi bine de tot fațada unui edificiu.

De regulă, la tururile acestea avem ocazia să și pătrundem în câteva dintre interioarele clădirilor, să vedem câte un hol mai deosebit sau câte o curte interioară mai frumoasă. Așa a fost și acum, când am putut viziona ceea ce se spune că ar fi cel mai frumos interior al anilor 1900, cel al clădirii de pe fosta stradă Caraiman nr. 5: „Casa cu fete”.

Este un edificiu realizat de fostul arhitect-șef al orașului, László Székely. În semi-paragină, dar foarte frumos acest interior: cu faianță colorată, realizată manual, cu pereți decorați cu tot felul de unduiri, valuri, femei care dansează, cu un vitraliu din care o bună parte lipsește și care acum este protejat de un plexiglas – în așteptarea unor vremuri mai bune. Frumos și trist în același timp!

Cum să fi observat până acum clădirile astea superbe, dacă sunt așa de dărăpănate și neglijate?

În plus, o parte dintre oamenii care locuiesc în aceste clădiri nu par să înțeleagă în ce bijuterii au norocul să trăiască. Cum să pui ursuleți de pluș în ferestrele unor clădiri care sunt monument istoric?

Din Elisabetin către Cetate

Am parcurs toată strada aceasta din Elisabetin, apoi am continuat spre Cetate. Am oprit, pe drum, la „Palatul Apelor”, un edificiu frumos renovat, și am vorbit despre un altul, de vis-á-vis, aflat în curs de renovare. De fiecare dată când văd schele pe astfel de palate, mă bucur mult de tot – Timișoara renaște! La fel și în centrul orașului, unde mai multe palate se află în curs de reabilitare: atât în Piața Victoriei și în Piața Unirii, cât și pe străduțele pietonale din zonă. Multe dintre ele sunt gata renovate și arată fabulos.❤️

Am oprit la mai multe și am aflat o serie de informații noi despre acestea și în general despre istoria Timișoarei. Recomand tururile acestea, sunt doldora de informații interesante. Și sunt o ocazie excelentă pentru a mai face un pic de mișcare în aer liber și de a mai socializa cu oameni care au interese asemănătoare. La tururile acestea vin cu precădere localnici, oameni care iubesc Timișoara și care vor să cunoască orașul cât mai bine. Așa, ca mine!❤️

Asociația Breasla Ghizilor a fost fondată de șapte din cei mai activi ghizi de turism din Timișoara. Urmăriți-le pagina de Facebook – aici – pentru a afla de acțiunile lor viitoare și pentru a-i ajuta la promovarea turismului de calitate! Aceste tururi au loc la fiecare sfârșit de săptămână și sunt anunțate pe pagina lor de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 4 =