Site icon Desculță prin Timișoara

„Descoperă Timișoara”: „Leben und leben lassen!” – tur ghidat al Timișoarei evreiești

Al doilea tur la care am participat dintre cele organizate de Asociația Breasla Ghizilor a fost cel al Timișoarei evreiești. Din cauza vremii ploioase care s-a anunțat pentru duminica în care a fost planificat, turul a fost mutat și a avut loc cu o zi mai devreme, sâmbătă. A fos un tur tematic doldora de informații, pentru care a existat un interes mare. Deși au avut loc mai multe tururi consecutive, în aceeași zi, toate locurile au fost ocupate.❤️?? 

Vă povestisem că mai mulți ghizi care activează în Timișoara au fondat Asociația Breasla Ghizilor și că primul eveniment pe care l-au organizat a fost un tur pentru timișoreni, la care am participat și eu. Acesta s-a intitulat „Descoperă Timișoara – Turul Cartierului Cetate”. Cel de-al doilea anunțat pentru această perioadă de ieșire din pandemie a fost „Descoperă Timișoara – Turul Timișoara Evreiască”.

Turul Timișoarei evreiești a pornit din fața Sinagogii din Cetate, care – bucurie mare – se află în plin proces de reabilitare. În lateral se poate vedea, deja, cât de minunat va arăta edificiul odată ce renovarea se va încheia. De aici am pornit, la pas, prin ceea ce se cheamă cvartalul evreiesc – deși numai o parte dintre timișoreni cunosc și folosesc expresia.

De data aceasta, ghid ne-a fost Alexandra Irimia, pe care o cunosc, dar la tururile căreia nu am mai participat vreodată. Este „fata cu umbrelă roșie” de la Timișoara Tour Guide. Alexandra cunoaște în detaliu Timișoara și Banatul, în plus, este pasionată de genealogie – ca mine! – și obișnuiește să facă cercetări genealogice pentru bănățenii de pretutindeni.

Putem spune despre ea și că este specializată pe tururile tematice. De-a lungul anilor a creat diverse astfel de tururi. Unele pietonale, altele din avion, tramvai sau barcă, unele dedicate Revoluției de la 1989, turul evreiesc, turul cartierelor Timișoarei, tururi corporate și așa mai departe… Acum pregătește un tur al cimitirelor orașului, ceva ce îmi stârnește interesul, pentru că cimitirele sunt pline de povești (vezi ce am scris aici).

„Leben und leben lassen” a fost cheia conviețuirii pașnice într-o Timișoară interbelică atât de bogată – din punct de vedere etnic, cultural, financiar – în care comunitatea evreiască juca un rol deosebit de important, ne-a spus Alexandra. Ne-a pregătit un tur în care ne-a vorbit cu suflet despre tot ceea ce este legat de comunitatea evreiască din oraș și de istoria sa pe aceste meleaguri.

Am oprit la diverse clădiri ridicate de evreii din Timișoara, iar prin intermediul acestora am aflat povestea familiilor care le-au deținut. Alexandra ne-a spus despre personalitățile marcante ale comunității, despre persecuțiile la care a fost supusă comunitatea și despre emanciparea care a venit, despre arhitectură și despre contribuția pe care comunitatea evreiască a avut-o în dezvoltarea urbei.

Din nou, m-am bucurat enorm să văd că o mulțime de clădiri din zona centrală a orașului au fost reabilitate și că altele se află în șantier. Construcția a două dintre edificiile mele preferate din Timișoara se leagă tot de comunitatea evreiască din oraș: cea a Palatului Bruck, reabilitată mai demult, și cea a Palatului Miksa Steiner, care acum începe să își arate noua față. Am oprit la ambele și am admirat frumusețea lor. Arată ca niște prăjituri, sunt absolut minunate, le ador!

În cadrul turului „Timișoara evreiască”, Alexandra ne-a vorbit, deseori, despre diversitate și interculturalitate. Dar și despre multe alte lucruri, pe care nu vreau să vi le împărtășesc acum: participați la tur și aflați acolo mai multe. Chiar merită!
Asociația Breasla Ghizilor a fost fondată de șapte din cei mai activi ghizi de turism din Timișoara. Urmăriți-le pagina de Facebook – aici – pentru a afla de acțiunile lor viitoare și pentru a-i ajuta la promovarea turismului de calitate! Aceste tururi au loc la fiecare sfârșit de săptămână și sunt anunțate pe pagina lor de Facebook.

Shalom!

Exit mobile version