Știți că ciorba de leurdă este extrem de delicioasă? Sau că leurda se poate folosi și pentru a da un iz special unor pogăcele? Leurdei i se mai spune și usturoiul ursului (maghiară: medvehagyma, germană: Bärlauch). O găsiți primăvara, în anumite păduri – un singur buchețel mai măricel de leurdă proaspătă este suficient pentru a găti atât o ciorbă, cât și niște pogăcele. V-am pregătit și rețetele!
Cum să adunați leurdă?
Înainte de toate, iată câteva lucruri importante de știut pentru cei care vor să adune singuri leurdă din pădure. Leurda nu crește în toate pădurile – în general, o găsim în pădurile mai bătrâne, și în niciun caz sub brazi. Evitați să culegeți leurda chiar de la marginea drumului, dacă știți că în zonă sunt plimbați câini – nu ați vrea ca frunzele să fie pline de pipi de cuț 🙂 Cel mai important este, însă, să nu cumva să o confundați cu frunzele de lăcrămioare, care sunt extrem de toxice! Acestea au frunzele mai lucioase pe spate și nu miros a usturoi. Dacă nu sunteți siguri de cunoștințele voastre de botanică, mai bine renunțați să vă adunați leurdă singuri – cumpărați din piață sau din magazin, dintr-o sursă de încredere. Oricum, acasă verificați frunză cu frunză și spălați leurda bine de tot, în mai multe ape.
În fotografia din dreapta, spuma pe care o vedeți provine de la acest produs, destinat spălării fructelor și legumelor. Ajută la îndepărtarea pesticidelor, produselor chimice, metalelor grele, murdăriilor, bacteriilor etc.
Rețetă ciorbă de leurdă
Ingrediente: leurdă, ulei sau unt, morcovi, ceapă, cartofi, sare, piper, smântână de gătit, ou
Spălați bine leurda, clătiți-o de mai multe ori, tăiați-o (nu foarte) mărunt. Adăugați niște ulei sau unt într-o oală, prăjiți niște cubulețe de morcovi, până se înmoaie un pic. Adăugați ceapă tăiată mărunt (poate fi și ceapă verde, pentru un gust și mai primăvăratic). Turnați apă, adăugați cartofi tăiați cubulețe. Fierbeți până se înmoaie totul. Adăugați leurda, mai lăsați să clocotească 3 minute. Opriți focul. Într-un bol, amestecați smântâna de gătit cu gălbenușul unui ou, apoi adăugați, încet, câte un polonic de supă, la fel cum se face la orice ciorbă care are în compoziție smântână de gătit și gălbenuș de ou. Adăugați apoi acest amestec în oală, amestecând continuu. Asezonați cu sare și piper. Dacă vreți, adăugați niște orez fiert sau niște tăiței de supă. Ciorba asta are un iz foarte de primăvară, cu un gust fin de usturoi.
Rețetă pogăcele cu leurdă
Ingrediente: 550 grame de făină, 1 plic de drojdie uscată, 1 lingură de zahăr, 1-2 linguri de sare, 2 linguri de untură de porc sau unt sau ulei, 200 ml lapte, 1 ou
Rețeta care urmează este o improvizație. Practic, am luat rețeta bunicii, de la pogăcelele cu jumări. Vor rezulta un fel de pogăcele care seamănă mai degrabă cu niște chifle. Foarte delicioase!
Plicul de drojdie uscată de dizolvă într-o cantitate mică de lapte cald (nu fierbinte), împreună cu o lingură de zahăr. Se lasă la dospit.
Amestecați, apoi, făina cu sarea și untura. Încălziți laptele și adăugați oul bătut. Frământați toate acestea împreună cu drojdia dospită, cu ajutorul unui mixer de aluat. Adăugați leurda. Acoperiți și lăsați la dospit până crește frumos.
Întindeți la o grosime de aprox. 1 cm și apoi decupați aluatul cu o formă rotundă pentru pogăcele. Ungeți deasupra cu ou bătut și dați la cuptor.
Spor la cules leurdă și poftă bună!
One thought on “Deliciu de primăvară, din pădure: leurda”