Delicioasele paste cu trufe… iz de Croația!

Iubim Croația! ❤️ Am fost de mai multe ori în concediu la croați, și de fiecare dată am mâncat de foarte, foarte multe ori paste cu trufe! Sunt delicioase, iar anul acesta am găsit trufe la unul dintre târgurile de Crăciun din Viena – și am cumpărat imediat un borcănaș. Deși era micuț, nu a fost deloc ieftin, trufele fiind ceva destul de scump…

paste cu trufe
(sursa foto: aici)

Ce sunt trufele, de fapt?

Trufele sunt o specie de ciuperci care din cauza dificultății cu care se găsește este numită și „diamantul pământului”. Trufele cresc în păduri, în sol, la câțiva cm sub pământ, pe rădăcinile unor copaci. Au un miros și un gust puternic aromate. De altfel, sunt căutate prin păduri cu ajutorul… porcilor sau a anumitor specii de câini, dresați special – aceste animale sunt capabile să detecteze trufele de sub pământ cu ajutorul mirosului, datorită steroizilor pe care le conține această ciupercă.

Borcănașul de 50 de grame pe care l-am cumpărat la Viena a costat puțin peste 20 de euro și a fost suficient pentru a găti doar două porții de paste cu trufe. Trufele acestea au fost aduse din Croația prin intermediul unei firme de distribuție din Slovenia.

Dacă le cumpărăm direct de la producător(i), desigur că sunt mai ieftine, așa cum nici o porție de paste cu trufe nu este chiar cel mai scump fel de mâncare din Croația, costul acestui fel de mâncare fiind totuși unui acceptabil. Trufe sunt foarte răspândite în Croația, dar există și în anumite zone din România, de exemplu. Pot fi cumpărate de la Truffoir – în stare proaspătă chiar!

Când ne-am uitat la borcanul desfăcut și am mirosit trufele ni s-a făcut gura apă! Și ne-am adus imediat aminte de vacanțele din Croația❤!

Rețetă paste cu trufe

Pastele trebuie fierte ca de obicei. Noi am avut paste bune, de casă, cumpărate direct de la un mic producător. Când sunt gata pastele, trebuie păstrată o cană din apa în care au fiert. Într-o tigaie mai adâncă se pune la topit puțin unt (cât o nucă), la care se adaugă 2-3 frunze de salvie proaspătă (tăiate mărunt sau nu, cum preferați).

Se adaugă pastele în tigaie și se amestecă, apoi se stinge focul și se adaugă și trufele, cu tot cu uleiul în care au stat în borcan, și se mai amestecă încă o dată.

Dacă aveți trufe proaspete, ele trebuie feliate mărunt (să arate cam ca în poze) și mai trebuie să adăugați voi ulei de măsline. Noi avem acasă și ulei de măsline în care sunt câteva feliuțe de trufe (vezi fotografia). Dacă vi se pare că nu există destulă cremă mai puteți adăuga opțional puțină smântână lichidă sau obișnuită. Se poate servi cu puțin parmezan ras deasupra.

Pastele noastre cu trufe au avut un gust fe-no-me-nal! Am completat cu melci umpluți, făcuți la cuptor, respectiv cu vin.

La trufe înainte! Merită 🙂

*

P.S.: Am dorit neapărat să vă arăt și câteva fotografii realizate în Croația. Am o pasiune pentru fotografiatul mâncărurilor. Așa că am făcut poze la aproape fiecare farfurie de paste cu trufe pe care am mâncat-o în Croația. 

paste cu trufe

paste cu trufe paste cu trufe