rapperswil

Daytrips din Zürich (4). Rapperswil, orașul medieval cu pod peste Zürichsee

Rapperswil (de fapt, Rapperswil-Jona) este un mic și pitoresc oraș elvețian, aflat pe malul estic al lacului Zürich. Dacă pornești din acest loc, poți traversa lacul… pe jos. Aici, un pod pietonal din lemn s-a aflat încă din cele mai vechi timpuri. Iar unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poți face aici este o plimbare peste acesta: din orașul Rapperswil către așezarea Hurden, peste Zürichsee, în cel mai îngust punct al luciului de apă. Mă rog, peste Obersee, pentru că de la pod încolo, vorbim deja de Obersee.

rapperswil

Ai la dispoziție o zi liberă și te afli în Zürich? În seria aceasta de articole găsești idei pentru excursii de o zi, cu punct de plecare de aici. Rapperswil-Jona se află la numai 35 de km: aici se poate ajunge cu mașina sau cu trenul, dar și cu vaporul – direct peste Zürichsee!

*

Orașul Rapperswil-Jona (în continuare, doar Rapperswil) face parte din cantonul St. Gallen al Elveției și are o populație de aproximativ 25 000 de locuitori. Unul dintre rezidenții săi este chiar marele jucător de tenis al țării: Roger Federer s-a mutat aici în 2019.

Centrul istoric este dominat de Castelul Rapperswil, aflat pe o peninsulă și înconjurat de aleile medievale ale orașului. Castelul datează din secolul al XIII-lea. Vorbim despre un oraș medieval, cu o atmosferă superbă, mediteraneană – dată fiind așezarea sa pe malul lacului.

I se mai spune și „orașul trandafirilor”, pentru că în trei dintre parcurile sale este plin de trandafiri – din iunie până în octombrie. În plus, grădina de trandafiri din centrul orașului este una accesibilă și persoanelor cu dizabilități și nevăzătorilor. În total, în Rapperswil se regăsesc 15 000 de astfel de plante, din 600 de soiuri diferite. Trandafirii apar și pe stema orașului.

O altă atracție fabuloasă este podul de peste lac. Acesta pornește din apropierea portului orașului și ajunge în localitatea de pe celălalt mal, Hurden (în cantonul Schwyz). Podul Rapperswil-Hurden este un pod pietonal, construit din lemn – într-un loc în care un pod din lemn s-ar fi aflat încă de prin 1500 î.Hr. (!) – dovadă stau pilonii de lemn care au fost descoperiți aici. De-a lungul secolelor, podul a tot fost reconstruit, ultima oară în anul 2001, în scop mai mult turistic. Este cel mai lung pod de lemn din Elveția, iar eu l-am parcurs în octombrie 2018. În același loc există și un pod rutier.

Cum spuneam, la Rapperswil se poate ajunge și cu vaporul: o astfel de plimbare pe Zürichsee este unul dintre cele mai faine lucruri care pot fi făcute în Zürich. Plecarea se face din Bürkliplatz, iar de pe lac – și chiar din oraș – se poate vedea până la Alpi. Sus, de la Castelul Rapperswil, munții se văd și mai bine! În cealaltă direcție, panorama care ni se așterne în fața ochilor este cea a orașului Zürich și a dealurilor din apropiere.

rapperswil

rapperswil

rapperswil

rapperswil

lac

Orașul Rapperswil-Jona s-a format în 2007, atunci când orașul Rapperswil s-a unit cu localitatea Jona. De obicei, lumea spune, totuși, doar Rapperswil. Sau chiar Rappi. În cadrul cantonului de care aparține, este al doilea oraș ca mărime – după St. Gallen, capitala cantonului.

elveția

medieval

rapperswil

De-a lungul anului, la Rapperswil au loc numeroase evenimente. Printre acestea, un festival de jazz și blues, un carnaval foarte colorat, un festival al lacului – cu multe artificii, un târg de Crăciun și așa mai departe. Este un oraș foarte viu: oferta culturală și sportivă este bogată. Și familiile cu copii găsesc o mulțime de lucruri de făcut aici: există circ, un tobogan uriaș, un zoo special pentru copii etc. Este un bun punct de plecare și pentru diverse drumeții. De exemplu, până la spectaculoasa și uriașa Mănăstire Einsiedeln, aflată de cealaltă parte a podului pietonal din lemn.

Despre acest loc, în următorul articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + five =