il spir

Daytrips din Zürich (3). Il Spir: platforma cu vedere spre Cheile Rinului

Vizita la platforma Il Spir cu vedere spre Cheile Rinului este ceva ce nu trebuie să ratați. De aici există o priveliște extraordinară, de 180 de grade, asupra unei porțiuni absolut spectaculoase a râului Rin, asupra a ceea ce se mai cheamă și… „Marele Canion al Elveției”. Locul acesta este accesibil numai dacă vă înhămați la o plimbare destul de lungă. Cu atât mai bine, încât asta înseamnă că nu este buluc de turiști!

il spir

Il Spir. Cum ajungi la platformă?

Platforma se află la 140 de kilometri de Zürich, în apropierea orașului elvețian Chur, între localitățile Trin și Flims, în cantonul elvețian Graubünden (în retoromană, Grischun). Însăși denumirea „Il Spir” (=rândunică de munte) este una în limba retoromană, cea de-a patra limbă oficială a acestei țări, vorbită de comunitățile din acest canton (de altfel, cel mai mare din țară).

Pentru a ajunge aici, din Zürich trebuie să luați trenul IC3 către orașul Chur. De la gara din Chur continuați cu autobuzul nr. 81 în direcția Trin. Coborâți la stația Trin-Mulin. De aici urmează o drumeție de aprox. 5 km spre Conn.

Se merge mai mult prin pădure și există o diferență de nivel de 200 de metri, traseul fiind unul destul de ușor chiar și pentru cineva care nu este în formă.

Mie mi s-a părut chiar fain faptul că nu aici nu se poate ajunge nici cu mașina, nici cu transportul în comun. Îmi plac locurile mai puțin accesibile!

O altă variantă este să mergeți la Flims și să vă porniți de acolo către platformă. Distanța este aproximativ aceeași și se trece tot printr-o pădure, doar că aici veți mai vedea și un lac, Caumasee.

Orice variantă ați alege, puteți continua apoi drumeția pe cealaltă, ca să nu vă întoarceți tot pe unde ați venit. Ambele trasee erau oarecum pline de turiști, cu toate acestea, datorită faptului că trebuie făcut un efort și nu se poate opri, pur și simplu, cu mașina sau cu autobuzul, la platformă nu este coadă și nici aglomerație.

Il Spir. O priveliște care îți taie respirația!

Platforma Il Spir a fost proiectată de arhitecta Corinna Menn din Chur. Inaugurată în 2006, oferă o vedere spectaculoasă peste Cheile Rinului (rom.: Ruinaulta, eng. Rhine Gorge), un canion creat, în decursul a 10.000 de ani, de partea superioară a Rinului, chiar înainte de confluența cu partea sa inferioară. Vederea spre râu se face de la o înălțime de aproximativ 400 de metri. Este o priveliște care îți taie respirația!

De sus se poate vedea și cum trece, din când în când, câte un tren al renumitului Rhaetian Railway (rom.: Viafier Retica), o cale ferată inaugurată în 1888 și pe care vom face cândva, cu siguranță, o călătorie. Traseele sale ajung în destinații turistice majore ca St. Moritz sau Davos. Ne face cu ochiul Bernina Railway, care trece peste Bernina Pass, la 2253 de metri și ajunge până la Tirano, în Italia. Și Glacier Express trece prin Rhine Gorge.

Acum, că am văzut cum arată Cheile Rinului de sus, trebuie să văd și cum arată de jos, atunci când trenul te duce chiar printre stânci, pe malul râului și chiar pe un pod deasupra acestuia. Nici nu încape îndoială cu trebuie să fie ceva fabulos!

În Elveția, trenurile acestea speciale (și destul de scumpe) te duc prin niște locuri unde peisajul este, aproape în fiecare moment, unul fantastic. Despre trenurile acestea trebuie să scriu un articol special – sau chiar mai multe. Așteptați, însă, să le încerc! Îmi imaginez că toamna și iarna ai parte de cele mai minunate vederi de la ferestrele lor.

Il Spir. Înapoi către casă, pe alt traseu

Revenind la Il Spir, vă spusesem că o altă variantă este să mergeți la Flims-Waldhaus și să porniți de acolo către platformă. Noi pe acolo ne-am întors către casă.

Am trecut pe lângă lacul Caumasee, am văzut orhideea de Flims, endemică în această pădure, am zărit o veveriță, am băut apă de izvor și… am gâfâit mult. Traseul acesta a fost un pic mai dificil (cu mai mult urcuș).

Am luat masa în Flims, la un restaurant italian, apoi am vizitat foarte pe scurt orașul Chur, despre care voi scrie cu altă ocazie, într-o serie pe care o am în minte despre orașele Elveției.

Până atunci…

Ai la dispoziție o zi liberă și te afli în Zürich? În seria aceasta de articole găsești idei pentru excursii de o zi. În prima parte am scris despre Schaffhausen & Cascada Rinului, iar în cea de-a doua, despre Engelberg, cu muntele Titlis și muntele Brunni. În Elveția, conexiunile din transportul în comun sunt atât de bune, încât este chiar foarte la îndemână să pleci din Zürich și să ajungi departe, departe, iar seara să fii deja acasă!

2 thoughts on “Daytrips din Zürich (3). Il Spir: platforma cu vedere spre Cheile Rinului”

  1. Dragă Timea, îmi face o cu totul deosebită plăcere călătoria virtuală cu voi în această vreme în care prostia omenească alimentată de mizerabila activitate a politrucilor indigeni a dus la creșterea înspăimântătoare a numărului de îmbolnăviri, condamnând pe un bătrân ca mine la arest la domiciliu. Îți mulțumesc pentru fiecare postare care îmi oferă iluzia călătoriei în locurile superbe ale lumii. Te îmbrățișez Pista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 1 =