Daytrips din Zürich (18). Luzern, cel mai frumos oraș al Elveției

Da, așa se spune, că Luzern ar fi cel mai frumos oraș al Elveției. Acesta este, într-adevăr, foarte pitoresc, cu niște străzi și piețe medievale picture perfect, cu lac și cu râu, cu vedere spre munți… Pe scurt, nu îi lipsește nimic! Iar unul dintre cele mai celebre atracții turistice ale sale este un pod construit în 1333, Kapellbrücke, care trece peste Reuss. Pentru mine este și orașul în care m-am infectat cu coronavirus – acolo sau în tren, nu se știe, dar nici nu contează. 

Orașul Luzern (sau Lucerne) se află în cantonul cu același nume și are aproximativ 80 000 de locuitori, ceea ce îl face orașul cu cea mai mare populație din Elveția Centrală. Se află pe malul lacului Vierwaldstättersee, căruia toată lumea îi zice doar „lacul Luzern”, iar prin oraș trece și râul Reuss. Din oraș se văd Alpii, mai exact, munții Pilatus și Rigi.

Am vizitat orașul Luzern în iulie 2022, după ce timp de patru ani am tot trecut pe lângă el, dar niciodată nu am ajuns să mă și plimb pe străzile sale. Atunci, exact asta am făcut: am coborât din tren și l-am luat la pas. Ne-a plăcut!

Este un oraș cu un centru vechi medieval extrem de frumos, cu edificii care sunt bine întreținute și renovate; o plăcere să tot ridici privirea pentru a admira fațadele și ferestrele. Foarte multe clădiri cu picturi și cu ceasuri pe fațade, magazine cochete, cu vitrine decorate cu pricepere, restaurante și cafenele cu terase drăguțe… Chiar nu am ce să comentez; într-adevăr, un oraș-bijuterie!

Toate ca toate, dar cel mai deosebit loc din oraș chiar că este podul pietonal construit în secolul al XIV-lea, în 1333. Este un pod din lemn, acoperit, care în interior are (avea) picturi. În 1993, podul a fost grav afectat de un incendiu, însă acesta a fost reparat și redeschis peste câteva luni. Lucrările au costat 3,5 milioane de franci, pentru că flăcările au afectat două treimi din pod… Poze cu incendiul, aici.

A nu se confunda podurile din lemn de la Luzern, căci sunt două: în primele două imagini de mai sus este Spreuerbrücke (construit ceva mai târziu, în 1408), iar în următoarele două, Kapellbrücke (contruit în 1333). Acesta din urmă fiind cel care este foarte celebru: imaginile cu el sunt printre cele mai recognoscibile imagini ale Elveției. Cineva care are habar de țara asta, dacă vede o fotografie cu Kapellbrücke va ști, imediat, că este vorba despre o poză din Luzern. Este cel mai vechi pod acoperit din Europa, și include și un turn de apă cu formă octogonală, respectiv în interiorul său se regăsesc picturi murale realizate în secolul al XVII-lea, cu scene din istoria țării și a orașului.

Peste Reuss mai trec și alte poduri, pietonale și nu numai, zona aceasta de pe malul apei fiind deosebit de frumoasă, perfectă pentru plimbări.

Am tras și noi de timp pe malul apei, ne-am bucurat de atmosferă, am admirat rațele, am intrat și în Biserica Iezuită construită în 1677, în stil baroc.

După ce ne-am încheiat plimbarea din zona centrală a orașului Luzern am urcat și la Museggmaurer, vechiul zid al orașului (din secolul al XIII-lea, cu nouă turnuri, dintre care unele sunt deschise și pot fi vizitate de către public, ceea ce am făcut și noi. Am băut și o cafea pe o terasă cu panoramă către oraș și munți, și am concluzionat că da, Luzern într-adevăr este cel mai frumos oraș din Elveția.

*

Mai multe povești despre excursii în Elveția, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − five =