Site icon Desculță prin Timișoara

Daytrips din Zürich (17). Am fost să văd cel mai vechi oraș din Elveția: Chur

Știu la ce vă gândiți… dar nu vă mai gândiți la asta. Nu așa se citește! 😅 Vă spun eu, cum! C-ul din „Chur” este un c mut, așa că denumirea acestui oraș se pronunță „Hur”. Chur (în retoromană: Cuira) este capitala celui mai mare canton din Elveția, Graubünden (în retoromană: Grisons). Și mai este și cel mai vechi oraș din Elveția, aveam să aflu. Este un foarte bun punct de plecare pentru foarte multe excursii din această zonă, având o așezare fantastică: se află într-o vale, înconjurată de munți. 

Așa am ajuns și noi acolo, în vara lui 2019: l-am vizitat atunci când am parcurs renumitul traseu al trenului panoramic Bernina Express, din care am filmat un pic (vezi aici). Trenul a pornit din Chur și ne-a adus înapoi tot la Chur, iar după întoarcere am decis să dăm o raită și prin localitate. Drăguț orășel. Tipic elvețian, cu un centru vechi foarte pitoresc, complet închis circulației mașinilor. Nu în ultimul rând, orașul fiind într-o vale și fiind înconjurat de munți… asta în conferă un farmec aparte.

Chur este un hub al căilor ferate retoromane, Rhätische Bahn (în retoromană: Viafier retica), iar de aici poți ajunge în stațiuni montane ca Davos, St. Moritz, Bad Ragaz sau Arosa, dintre care primele două sunt chiar unele de renume mondial. Sunt nu mai puțin de 26 de stațiuni montane care se află la mai puțin de o oră de Chur.
Tot de aici pornesc și cele mai populare două trenuri panoramice ale Elveției, Bernina Express și  Glacier Express. Cu acesta din urmă nu am fost – încă! Urmează.😇 Un alt aspect interesant că cei din Chur și-au făcut o legătură și mai directă cu cel mai apropiat vârf: din centrul orașului, telecabina te duce direct pe muntele Brambrüesch (1600 metri). Vara, zona e potrivită pentru drumeții, iarna, pentru sporturi de iarnă.

Chur are aprox. 36 000 de locuitori și are o istorie de peste 5000 de ani, ceea ce face ca acesta să fie cel mai vechi oraș din Elveția. În centrul său istoric medieval se regăsește un palat episcopal (care acum găzduiește o arhivă șio  librărie), o catedrală, mai multe biserici și mai multe muzee (de artă, de istorie, de științele naturii etc.), precum și o mulțime de clădiri foarte bine păstrate, tipice pentru Elveția. Plimbarea pe străzile din Chur a fost o plăcere!

De la Zürich, la Chur se poate ajunge foarte repede: cei 120 de kilometri se pot face într-o oră și ceva cu mașina sau cu trenul. Chiar nu este departe; într-adevăr am tranzitat de foarte multe ori orașul în drum spre diverse destinații montane din Elveția. Este ca un hub pentru excursii.

Nu aș spune chiar că merită să faci, neapărat, o ieșire numai pentru a vedea Chur. Însă vizitarea orașului poate fi legată de un alt program – de exemplu, tocmai acela de a urca pe muntele Brambrüesch, cu telecabina, iar înainte sau după urcarea pe munte să faceți o plimbare și prin Chur.

*

Ma multe povești despre excursii în Elveția, aici.
Exit mobile version