sion

Daytrips din Zürich (16). Orășelul elvețian Sion, pe ploaie mocănească

Mi-a venit să râd când am citit că Sion este unul dintre cele mai însorite orașe din Elveția. Haha, bună gluma, mă gândeam – pentru că noi am vizitat orășelul pe o ploaie mocănească. De ce am făcut așa ceva? Păi, așa a fost să fie. Planul era să ajungem la Geneva, însă pe drum, prognoza meteo de acolo s-a stricat de tot. Așa că am coborât mai repede din tren și am vizitat Lausanne și Sion, unde ploua ceva mai slab.😅

sion

Una peste alta, nu ne-a părut rău, mai ales că am avut geci de ploaie și umbrelă, așa că a fost OK. Mai greu cu pozele, dar cine mă poate opri pe mine să fac fotografii în călătorii? Nimeni, cu atât mai puțin niște stropi de ploaie. Și chiar cred că au ieșit mai interesante pozele, astfel. Era o atmosferă aparte, și mai ales, străzile erau aproape goale. Perfect pentru imagini pentru blog, căci în aceste poze eu oricum mă tot străduiesc, de regulă, să evit să apară oameni prea mulți.

*
Sion se află în cantonul Valais din Elveția și este chiar capitala acestuia, având chiar și un mic aeroport internațional. Datorită așezării sale, este un bun punct de plecare pentru diverse drumeții din zonă. Are aprox. 35 000 de locuitori și este unul dintre cele mai vechi orașe ale țării, având o istorie de peste 7000 de ani. Datorită ploii, eu am avut bucuria de a fotografia în Sion străzi aproape complet goale.
sion
elveția
sion
sion

Centrul său vechi este foarte pitoresc, așa că am făcut o plimbare destul de lungă pe străduțele sale. Pot spune că este o idee destul de bună pentru o excursie de o zi, însoțită de un prânz sau de o cină – desigur, nu pe vreme ploioasă.

Cele mai importante atracții turistice din Sion sunt Chateau Tourbillon și Château de Valère (numit și Basilique de Valére). Cele două se află vis-á-vis, pe două dealuri din capătul centrului istoric. Tourbillon datează din sec. al XIII-lea, iar Valére, din sec. al XII-lea. În acesta din urmă se află o orgă realizată în 1435, care este una dintre cele mai vechi orgi din lume care încă mai funcționează. Desigur că ambele castele ar fi meritat o vizită, dar nu pe ploaie; poate altă dată.

O altă atracție importantă este Catedrala Notre Dame du Sion (denumită și Catedrala Notre Dame du Glarier), o catedrală monumentală, pe care am văzut-o și noi.

catedrala sion

sion

În rest, nu am făcut decât să ne plimbăm pe străduțele pavate ale Sion-ului, multe dintre ele foarte înguste, și să admirăm arhitectura.

Deosebit de mult mi-au plăcut ușile de intrare în clădiri. Altă dată fotografiez ferestre, aici am făcut poze la uși.

Orașul se află în mijlocul celei mai importante regiuni elvețiene de viticultură, regiunea Valais, renumită pentru vinurile sale. Aici se produce în special vin alb. În plus, în oraș funcționează și o berărie foarte veche, Brasserie Valaisanne, în care se face bere deja de peste 150 de ani – berăria a fost fondată în 1865, de un farmacist olandez. De altfel, nu am menționat, dar cred că v-ați prins deja că Sion se află în partea franceză a Elveției.

Am aflat, de asemenea, că zona fiind însorită și, deci, uscată (din nou, ce glumă bună!), pentru a putea cultiva vie aici a fost nevoie de realizarea unor canale de irigare, cu apă adusă dinspre munți. Canalele acestea se numesc bisses în franceză, iar plimbările de-a lungul lor, prin podgoriile din regiune, sunt o specialitate a cantonului Valais – am trecut pe bucket list să facem o astfel de drumeție.

*

Ma multe povești despre excursii în Elveția, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × two =