Uetliberg este un mic munte (870 m) care se află în imediata vecinătate a orașului Zürich. Dacă urci pe el, și mai ales dacă urci în turnul de belvedere construit în cel mai înalt punct al său, poți avea parte de o panoramă faină asupra orașului și lacului. Este un loc în care poți face excursii atunci când nu vrei sau nu poți să pleci prea departe de oraș: există mai multe trasee aici. Eu am fost pe Uetliberg de două sau trei ori, iar cea mai faină vizită a fost una făcută chiar în ajun de Crăciun.
Cel mai bun mod de a ajunge pe Uetliberg este cu trenul S10, a cărei ultimă stație te duce chiar pe Uetliberg (detalii, aici). După o călătorie de 20 de minute între Zürich și Uetliberg, de la stație mai mergi pe jos o vreme pe o alee realizată în pădure, și ajungi în cel mai înalt punct al muntelui. Panorama este frumoasă chiar și de aici, însă dacă mai urci și în turnul panoramic, chiar vezi departe. Când este senin bine, sunt vizibili și Alpii.
Pe Uetliberg și în zonă se pot face mai multe drumeții, există șinclusiv un traseu de mountain bike. Unul dintre traseele de parcurs pe jos este „Traseul Planetelor”, de-a lungul căreia sunt așezate planete în miniatură – pe măsură ce avansezi, ajungi la câte o planetă nouă din Sistemul Solar, alături de care sunt niște planșe cu informații. Faci mișcare și afli lucruri noi în același timp. „Planetenweg” a fost realizat cu sprijinul Astronomische Gesellschaft Urania Zürich, fiind conceput și deschis în 1979.
Traseul acesta l-am făcut și noi, respectiv am făcut o drumeție de la stația de tren Uetliberg până la Felsenegg, unde funcționează un restaurant cu belvedere.
Drumeția dintre Uetliberg și Felsenegg este o plimbare de aprox. 2 ore. În weekend poate fi destul de aglomerat, ca să zic așa. Dar este chiar o plăcere să vezi atât de multă lume care face mișcare în aer liber, în loc să se relaxeze numai pe canapea. Pe jos, cu biciclete, singuri, cu copiii… Admir enorm elvețienii pentru stilul acesta de viață, cu multe plimbări, la fiecare sfârșit de săptămână. Wanderung-ul este sport național pe-aici, în cel mai adevărat sens al expresiei.
Pe măsură ce am înaintat, am tot descoperit planete în miniatură, plus câte un nou locșor cu panoramă. Era februarie 2019, și încă mai era zăpadă pe ici-colo. Însă atunci când este iarnă-iarnă, pe Uetliberg există și niște trasee pe care să te dai cu sania.
Totuși, când am ajuns la restaurantul de la Felsenegg eram, deja, cam frânți, și de-a dreptul înfometați, așa că am luat și prânzul. Desigur, pe terasă, cu vedere spre lac. De la Felsenegg, coborârea se poate face cu telefericul, ceea ce am și făcut (detalii, aici).
Pe Uetliberg, în ajun de Crăciun
Cea mai frumoasă vizită pe Uetliberg a fost una făcută în ajun de Crăciun, în 2018. Aveam musafiri și am vrut să vedem niște zăpadă. Din păcate, de zăpadă nu am avut parte nici pe Uetliberg – deși speram tare – dar atmosfera de pe vârf era specială. În față la Uto Kulm – hotelul de patru stele aflat pe culme – era amenajat tare frumos, cu luminițe, cu brad mare, cu tot tacâmul.
Am sosit pe înserate, ne-am uitat la luminițe, ne-a înghețat fundul de la vântul care bătea sus, dar nu ne-am lăsat. Din păcate, poze nu am făcut, însă prietena mea Andreea a filmat un vlog pentru canalul său de Youtube. (Vizita pe Uetliberg începe la min. 11:27).
https://www.youtube.com/watch?v=t1JUjnbkbjk
Funny fact legat de Uetliberg… Ori de câte ori îi spun Alinului: hai să mergem undeva la munte, aproape, el zice: pe Uetliberg! Și râde. Asta ca să mă necăjească (în glumă), motivul fiind acela că eu NU vreau să mai merg acolo. Am fost deja și nici nu m-a dat pe spate… vreau munți mai mari, nu mă mulțumesc cu unul de 800 de metri… hei, suntem în Elveția! Putem mai mult! :))
Deși, cine știe, poate că merită încă o vizită, în primăvară sau vară, când natura e toată trează.