Daytrips din Zürich (1). Schaffhausen & Cascada Rinului

În apropiere de orașul Schaffhausen din cantonul cu același nume se află una dintre cele mai mari atracții ale Elveției: Cascada Rinului (în germană: Rheinfall). Cu o lățime de 150 de metri, o înălțime de 23 de metri și cu o adâncime a bazinului de 13 metri, este cea mai mare cascadă a Europei, care atrage un număr impresionant de turiști. Mai ales vara, când debitul apei Rinului este cel mai bogat.

cascada rinului rheinfall rhine falls
Foto: Zürich Tourism / Valeriano Di Domenico

Ai la dispoziție o zi liberă și te afli în Zürich? În seria aceasta de articole găsești idei pentru excursii de o zi, cu punct de plecare de aici. Schaffhausen și Cascada Rinului se află la numai 40 de km de Zürich, ambele fiind accesibile și cu trenul, via Zürich Hauptbahnhof. Bonus: cascada se vede superb și din tren!

Cascada Rinului, un adevărat spectacol al naturii

Am vizitat cascada în martie 2019 și m-a impresionat! La fel ca multe alte locuri și atracții turistice din această țară superbă. Un adevărat spectacol al naturii: o apă albastră, curată, care după cădere formează o spumă incredibil de frumoasă, însoțită de curcubee, străjuită de un castel, înconjurată de multe alei, construite special pentru ca vizitatorii să poată observa această minunăție din absolut toate laturile și unghiurile. Totul însoțit de zgomotul asurzitor al apei grăbite, în cădere liberă. O adevărată muzică pentru urechile cuiva îndrăgostit de natură!

Lângă Cascada Rinului străjuiește Castelul Laufen (în germană: Schloss Laufen am Rheinfall), de unde se poate coborî cu liftul (complet transparent, ca să te bucuri de priveliște) către unul dintre punctele din care cascada este observabilă de cel mai aproape.

Plătești un bilet de intrare de 5 franci și ajungi în fața unei mici intrări într-o stâncă. Treci printr-o grotă minusculă și ajungi pe o terasă. De unde nu numai că vezi apa de extrem de aproape, ci poți să îi și simți stropii! Există mai multe terase/balcoane de pe care ai posibilitatea să observi cât mai bine locul.

Mai mult decât atât, există și opțiunea de a face plimbări cu barca/vaporul. Și chiar de a ajunge într-un punct de belvedere care se află, cumva, în mijlocul cascadei, și care este accesibil numai pe apă, nu și pe jos. Pe una dintre aceste două pietre din mijlocul fotografiei. Wow, nu?

cascada rinului

În jurul Cascadei Rinului au fost construite mai multe rute turistice. Practic ai parte de opțiunea de a face o plimbare pe jos mai scurtă sau mai lungă, să înconjori locul parțial sau complet, să faci o tură mai scurtă sau mai lungă cu bicicleta. În apropiere mai există și alte atracții, cum ar fi Castelul Wörth (în germană: Schlössli Wörth), dar și un adventure park.

cascada rinului

Schaffhausen, orașul medieval de pe Rin

Vizitarea Cascadei Rinului este o excelentă idee de daytrip din Zürich. După ce ai urmărit spectacolul acesta al naturii, poți vizita și orașul Schaffhausen. Acesta se află în cel mai nordic colț al Elveției, pe râul Rin, între Lacul Konstanz și Pădurea Neagră, foarte aproape de granița cu Germania. A luat naștere tocmai datorită prezenței cascadei. Care, de altfel, are venerabila vârstă de… 15 000 de ani.

În orașul vechi medieval al Schaffhausen străzile sunt înguste – pietonale și complet lipsite de trafic. Casele sunt întreținute și renovate, în timp ce fațadele pictate și balcoane ieșite în relief reprezintă o „semnătură” a locului.

Este unul dintre cele mai frumoase orașe vechi din Elveția, cu o mulțime de case în stil baroc. O așezare înconjurată de vii și peste care străjuiește impresionanta Fortăreață Munot. O altă atracție turistică este Mănăstirea Benedictă Allerheiligen din secolul XI, căreia îi aparține și un muzeu. Schaffhausen merită o plimbare de o zi/o jumătate de zi, ca să ai timp să admiri fiecare casă din centru și să te poți așeza și la o cafenea drăguță sau la un restaurant cochet.

Eu vă recomand să cumpărați înghețată de la El Bertin Glacé. Veți sta ceva la coadă – dar merită! Apoi plimbați-vă un pic pe malul Rinului, pentru a admira rațele, lișițele, lebedele și pescărușii de aici. Dacă aveți la dispoziție mai mult timp, nu ratați o plimbare pe Rin: de exemplu, de la Schaffhausen la Stein am Rhein. Râul acesta impozant este o atracție în sine, nu încape îndoială!

One thought on “Daytrips din Zürich (1). Schaffhausen & Cascada Rinului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − two =