Nu mai pot! Cu riscul de a-mi urca anumite persoane în cap, trebuie să aștern gândurile acestea pe monitorul calculatorului. Ceea ce ne este prezentat, an de an, de sărbători, de Crăciun, de Paște etc., în centrul Timișoarei, este de-a dreptul odios! Nu știu cine se ocupă de aceste decoruri de sezon, dar chiar sunt oripilante…
Noi tot râdem, dar aceste decoruri tot reapar
Iar și iar! Și parcă, an de an, sunt tot mai groaznice. Arată extrem de ieftin (și nici măcar nu cred că au costat puțin) și fac dovada unei lipse crase de imaginație. Este părerea mea personală, dar din câte observ pe Facebook, și a altora. Înainte de a mă întreba cineva ÎN CE CALITATE vorbesc, menționez că o fac în calitate de cetățean al acestui oraș, un cetățean simplu, dar care are un minim de bun gust și care se simte de-a dreptul scârbit de ceea ce i se propune ca decor de sărbătoare. Mi se adresează și mie acest decor, nu? Ei bine, îmi displace profund. Și nu numai mie, asta este, deja, sigur!
Noroc că cei mici gustă kitchul – măcar ei să fie bucuroși de tabloul care ni se dezvăluie în plin centrul urbei. Cine are cunoștințe minime de psihologie a copiilor, știe că aceștia sunt, în mod natural, atrași de kitch, cel puțin în fragedă copilărie. De aici preferința mare pentru Barbie, prințese, roz, sclipici, Spiderman, jucării de plastic puternic colorate etc. Totuși, odată ce înaintează în vârstă, li se mai cizelează gusturile, iar acest lucru se întâmplă ca urmare a stimulilor vizuali primiți. Ce stimuli vizuali primesc aceștia, în orașul de pe Bega? Vai de noi… Ce bun gust să li se formeze?
OK, înțeleg și că nu se poate face ceva ieșit din comun…
…pentru că trebuie să satisfaci gusturile unui larg grup de oameni. Trebuie să te adresezi tuturor. Dar de ce, oare, trebuie asta să însemne să te cobori la un nivel fără un minim de bun gust? Aceste decoruri parcă se adresează numai unora… De ce nu tindem să apucăm măcar calea de mijloc, ca să mai formăm puțin gusturile? Vom fi, în curând, Capitală Culturală Europeană! Chiar numai atât putem?! Iepurași atât de urâți, ca cei de anul acesta?
Exercițiu de non-imaginație
Am făcut un exercițiu de non-imaginație. Căci nu îi pot spune imaginație. Să vii cu ceva cu adevărat creativ, asta este treaba unor specialiști, care ar putea face niște propuneri bazate pe studii în domeniu, pe o analiză a ceea ce se mai face prin locuri mai vestice, pe un studiu al ofertei de pe piață în materie de decoruri, nu știu, mă gândesc chiar și la posibilitatea punerii în scenă a unor povești sau legende legate de anumite sărbători… Ar exista mult potențial!
Totuși, există o Facultate de Arte în Timișoara, există în oraș atâția oameni de valoare în domeniul artelor vizuale… Există atâția amatori, fără nicio legătură cu acest domeniu – care au însă bun gust, pentru că și l-au cultivat!
Exercițiul meu de non-imaginație a însemnat o căutare de doar 15 minute pe pagina www.aliexpress.com, hulită de unii, iubită de alții. Am căutat decoruri de Paște, nu de dimensiuni mari, ci doar decoruri de Paște în general, pentru a vedea cu ce se poate veni chiar și în situația în care nu se dorește ceva ieșit din comun; sau ceva prea tradițional, cu materiale foarte naturale (dacă logica este aceea că așa ceva nu ar fi pe gustul maselor sau al copiilor).
Și m-am rezumat la Made in China, ca să nu fiu acuzată că doresc nu știu ce opere de artă pe care Timișoara nu și le permite! Cu siguranță dacă m-aș fi uitat ce se face la Budapesta sau la Viena, s-ar fi spus: dar noi nu avem acei bani, blablabla. Asta s-a mai tot vorbit… Deja când spui Viena, în Mica Vienă toți sar ca arși.
Am rămas așadar la iepurași și la ouă Made in China, și am găsit următoarele decorațiuni, potrivite, zic eu, tuturor grupelor de vârstă, tuturor gusturilor: aici, aici, aici și aici. Forme plăcute privirii, materiale decente! Chiar și din China s-ar fi putut comanda ceva decent, la un preț decent!
Și un mic „research” pe Google
O mulțime de oameni se uită extrem de des pe Intagram și pe Pinterest, unde găsesc inspirație pentru locuințele lor, pentru diverse proiecte de DIY ș.a.m.d.
Inspirația Timișoarei de unde vine? Pentru că dacă dăm un simplu search pe Google cu „easter decorations”, găsim o mulțime de idei din care să ne inspirăm – dacă tot nu se apelează la specialiști! Măcar să facem un minim de research și să „furăm” o idee pe care să o adaptăm. Măcar atât!
Îmi place foarte mult, de exemplu, iepurașul de mai jos, care s-ar fi putut realiza și la dimensiuni mari, în colaborare cu niște meșteri populari. Și uite-așa, mai exista și un eveniment care i-ar fi adus în prim plan, pentru o zi, două, pe aceștia!
Sau… cât de bine ar fi arătat aceste ouă din lemn, așezate ici-colo în rondourile din centru! Unde mai pui că se putea apela și la unele albe, pe care să le coloreze copiii. Din câte am văzut, o astfel de acțiune de colorare a unor ouă a avut, totuși, loc, ceea ce este îmbucurător!
Vă las, mai jos, și alte fotografii cu decorațiuni de Paște despre care eu personal cred că sunt drăguțe și care ar fi putut reprezenta un punct de plecare.
Am găsit, pe internet, chiar și un iepure gonflabil. Nimic pretențios, nu vreo mare artă, ba chiar cam kitchos; și nu foarte diferit de ceea ce se folosește de obicei la târgurile din România. Dar care arată, totuși, drăguț! Atât de fină este linia dintre un iepure odios și unul frumușel… Acesta zâmbește, este simpatic. Nu ca orătaniile din centrul Timișoarei, de care eu m-aș fi speriat dacă aș fi fost, acum, copil…
Cam acesta este punctul din care se poate porni pentru a realiza ceva plăcut privirii – care dacă nu aduce chiar cinste orașului, măcar să nu îi facă un deserviciu… Măcar dacă se făcea un Osterbaum gigant, sub care să se fi fotografiat cu drag oamenii, la fel cum o făceau sub cupola aceea de lumini, de Crăciun!…
Probabil ca alegerea „design-ului” a fost facuta de un „eu stiu tot”, cineva care nu are vreo pregatire sau vreun talent deosebit in sfera decoratiunilor. Sau, poate pur si simplu nu s-a facut brainstorming, ci s-a ales prima chesitie care a fost mai la indemana.
Nu stiu cum sta situatia in realitate, dar cred ca ar trebui sa fie departamente speciale care sa se ocupe strict de decorarea orasului, iar angajatii acestui departament ar trebui sa fie specialisti in domeniu, nu oameni care functioneaza pe modul „eu stiu tot”!
Este clar ca sunt solutii destul de ieftine si mult mai estetice, trebuie doar sa ne dam silinta! Cred ca sunt sanse destul de mari ca anumiti artisti locali sa contribuie, chiar gratuit, cu diverse decoratiuni, facandu-si astfel reclame. Variante sunt, trebuie doar sa vrem..
Exact, trebuie doar să se vrea!