Cumpără și tu un covor de lână!

Postarea mea de ieri despre covorul oltenesc pe care l-am achiziționat a fost o adevărată sursă de inspirație pentru una dintre cititoarele blogului: aceasta a dat de îndată o căutare pe OLX.ro și astăzi a și cumpărat un covor de lână. Întâmplarea a făcut ca doamna care vindea covorul să locuiască aproape de ea, astfel că tranzacția a avut loc foarte repede, iar covorul stă deja la aerisit pe balcon. Mă bucur că a luat legătura cu mine prin intermediul paginii de Facebook și că astfel am aflat și eu toate astea! Acesta este: are motive muntenești și este la fel de mare ca al meu, dar a fost mai ieftin:

88973770_2_644x461_covor-popular-de-lana-fotografii

(Sursa pozei este anunțul – care mai era activ la momentul redactării acestui articol.)

Am dat și eu o căutare pe OLX și am găsit o mulțime de anunțuri. Un lucru este cert: există la vânzare multe covoare tradiționale românești sau cu alte motive. De la 150 de lei cel mai ieftin și mai mic la 6500 de lei cel mai mare și mai scump 🙂

Câteva anunțuri care mi-au captat atenția și vreau să vi le împărtășesc aici. Sunt convinsă că în majoritatea cazurilor cumpărând așa un covor second hand ajutați vreo bătrânică să își rotunjească pensia minusculă; nu în ultimul rând, având grijă de ceea ce ați achiziționat probabil că salvați ceva ce reprezintă deja un fel de patrimoniu.

Mare atenție la aceste covoare: ele sunt lucrate manual la războiul de țesut, lâna fiind vopsită cu vopsele naturale – ceea ce reprezintă o valoare; se întrețin greu, nu pot fi curățate oricum – culoarea ar ieși chiar și la apă rece, așa că apelați la un profesionist (și eu mai caut încă); trebuie protejate de molii – cumpărați produse speciale și amplasați-le în cameră, sau chiar sub covor, respectiv, apelați la câte un buchețel de lavandă. În primul rând însă, asigurați-vă că nu cumpărați unul plin de molii!

Și acum să vedem oferta de pe internet.

Am găsit imediat unul foarte asemănător celui pe care l-am cumpărat eu (cu motive oltenești). Costă ceva… VEZI AICI8212230_4_644x461_covor-tesut-din-lana-casa-si-gradina

Acesta fiind mare costă nu mai puțin de… 6500 de lei. Persoana care o are la vânzare scrie despre el că a fost realizat la Cooperativa Meșteșugărească „Covart” din Comarnic, în anul 1968. Este țesut din lână pură și este IMENS: are 520 cm pe 360 cm! Sper că își va găsi locul, așa cum scrie și în anunț, într-un hotel sau ceva asemănător! VEZI AICI

27974167_4_644x461_covor-traditional-lana-pura-sport-timp-liber-arta

Covorul de mai jos ar fi fost lucrat manual în urmă cu 30 de ani la fabrica de covoare de la Siret. Are 2×3 metri și costă 4900 de lei. VEZI AICI

81208094_1_644x461_covor-lana-radauti

Un alt anunț care mi-a captat atenția este cel în care se vând două covoare oltenești – împreună sau separat. Lâna acestor două covoare a fost vopsită tradițional: cu scoarță de copac și plante. Ambele covoare au peste 50 ani și nu au fost folosite niciodată! VEZI AICI

70100602_4_644x461_covor-lana-traditional-i-150m-x-260m-ii-150m-x-250m-casa-si-gradina

Am găsit și covoare la prețuri și mărimi mai mici. Acesta are 1.8 x 3.1 metri. VEZI AICI

89541326_2_644x461_covor-popular-lana-tesut-18-x-31-m-fotografii

Covor moldovenesc de 2.5×1.5 metri: VEZI AICI

17224221_1_644x461_covor-din-lana-lucrat-manual-250-x-150-cm-bucuresti

Iată și unul produs în Spania. VEZI AICI

69411032_1_644x461_vand-covor-lana-cluj-napoca

(sursa fotografiilor de mai sus: anunțurile de pe www.olx.ro)

În concluzie are balta pește! Chiar nu e lipsă de astfel de covoare pe piață – doar să găsești unul pe bugetul tău! Și ca să fie postarea completă, vă voi arăta câteva imagini cu interioare în care aceste covoare arată bine – pentru că nu îi șade bine la orice, cu orice, ca să zic așa.

Aceste covoare arată bine fie în spații complet tradiționale – dar rare sunt ocaziile în care avem (sau ne dorim) acasă ceva care arată cam ca o încăpere dintr-un muzeu al satului -, fie în spații moderne în care predomină albul sau cremul, liniile simple, lemnul și alte materiale naturale. Se potrivesc foarte bine și stilului nordic sau celui industrial, loft. De rustic nu mai zic…

Am căutat pe Google imagini cu spații în care s-au folosit chilim-uri orientale sau africane și altele asemenea. (Doamne, ce frumoase erau și cele văzute – o mulțime – la Istanbul!) Este mai greu să găsești încăperi în care s-au folosit covoare tradiționale românești, dar privind imaginile cu chilimurile de orice fel vă veți putea face o idee despre ce anume merge cu covoarele de lână, fie ele cu motive românești sau de alt fel. Chilimuri puteți cumpăra de aici: CARPETU2.

***

În primul și-n primul rând, se potrivesc de minune cu scaunele iconice ale designerilor Ray&Charles Eames (modelul DSW – replici puteți cumpăra de la PREMIAMOB, vezi un model DAW tapițat aici). Observați că pereții sunt albi în ambele poze; observați frumusețea suprapunerii peste un alt covor (așa ceva găsiți de exemplu la IKEA, vezi aici); observați faptul că se potrivesc de minune cu pielea sau cu imitația de piele/blană de oaie (tot de la IKEA, vezi aici și aici).

KilimEdit3

(sursă foto)

Se potrivesc de minune cu de asemenea iconicele scaune Thonet (la noi se produc la Bucea, Cluj, vezi aici). Aici apare deja o lampă specifică stilului industrial (ceva asemănător se găsește la IKEA, vezi aici). Scaunul DAW de la Eames apare și aici. În jur totul este alb. Desigur: albul scoate cel mai bine în evidență modelul vibrant colorat al covoarelor de acest gen.

design_with_rugs

(sursă foto)

Se potrivesc oricărei canapele cu linii moderne și de asemenea acestor mese cu bază metalică, foarte în trend acum (măsuțe asemănătoare găsiți la IKEA, vezi aici). Observați că atât în poza aceasta, cât și în următoarea perdelele/draperiile sunt albe sau crem – pentru un contrabalans. Covorul este lăsat să iasă în evidență!

1411678634058

(sursă foto)

Se potrivesc cu mobilierul din ratan sau bambus; cu sticla și cu cărămida, iar dacă ai curaj și te pricepi puțin la styling, poți să mai folosești culori vibrante în cameră. O măsuță asemănătoare, respectiv mobilier din ratan, chiar și din ratan plastic (fotolii, tabureți, șezlonguri) găsești tot la IKEA, vezi aici, aiciaici, aici, aici, aici și aici. OK, recunosc, îmi place foarte mult IKEA!

Innovative-kilim-rug-in-Living-Room-Contemporary-with-Pink-And-Navy-next-to-Small-Family-Room-alongside-Bedroom-Rug-andKilim-Pillows-

(sursă foto)

Se potrivesc și cu mobila specifică anilor 60, chiar și cu cea lăcuită! Plantele verzi nu pot lipsi, nici fotografiile.

how-to-decorate-with-kilim-rugs-over-carpet-in-the-family-room-amber-interiors

(sursă foto)

Arată bine și în bucătărie: într-una cu mobilă în formă de U și într-una cu insulă pe mijloc, în egală măsură. Arată bine alături de mobila albă, arată bine alături de mobila neagră (gri închis).

fairfax-kitchen-blog-6

(sursă foto)

kilim-in-the-kitchen

(sursă foto)

Nu în ultimul rând arată bine și în dormitor, unde nici nu este atât de solicitat ca într-un living, spre exemplu.

inez-kilim-rug-c

(sursă foto)

Dacă este o piesă pe care chiar nu vreți să umblați nici măcar în picioarele goale, agățați-o în perete: este foarte în trend să înlocuiești tablourile cu covoare mai mici sau mai mari!

Kilim-SR

(sursă foto)

Ce mai: covorul tradițional românesc sau chilimul turcesc (sau în general cel de proveniență orientală sau africană) reprezintă o alegere perfectă! Va atrage toate privirile și chiar se potrivește unor mulțime de stiluri!

Căutați, cumpărați, prețuiți covoarele de lână țesute manual!

 

One thought on “Cumpără și tu un covor de lână!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + 8 =