Cum ne pregătim de musafiri care dorm la noi?

Știm cu toții că atunci când le vin musafiri, și mai ales unii care vor și dormi la noi, majoritatea oamenilor sunt puțin stresați – în sensul că vor să îi aștepte cu o casă curată lună și bec, cu „servicii” ireproșabile, astfel ca musafirii să fie mulțumiți de toate și să plece cu amintiri plăcute și cu o impresie bună. Unii se pun și întorc casa pe dos, curăță fiecare colțișor de apartament și gătesc cât pentru o armată.

Nu este deloc necesar să faceți o curățenie generală (dacă nu era oricum în plan așa ceva), este absolut inutil să ștergeți acum praful de pe toate cărțile din bibliotecă și să spălați lustrele. Sunt însă câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le bifați pentru ca overnight-ul la voi să trezească sentimente plăcute oaspeților voștri. Să vedem care sunt acestea, în opinia mea.

Faceți curățenie temeinică în baie

Aici trebuie să faceți curățenie în primul rând. Cada/cabina de duș trebuie să fie strălucitor de curată, la fel și vasul de toaletă. Oferiți astfel și confort, și siguranță. Verificați să aveți destulă hârtie igienică la îndemână, pentru cazul în care s-ar termina sulul de pe suport, respectiv, să aveți un spray în încăperea cu toaleta (mai ales dacă nu este prevăzută cu o fereastră prin care să se poată aerisi). Dacă vreți să mergeți mai departe de atât, puteți să pregătiți, pentru încăperea cu toaleta, și niște șervețele umede, respectiv, absorbante/tampoane. Goliți coșurile de gunoi. Schimbați prosopul de mâini cu unul curat. Pregătiți mai multe prosoape curate la îndemână, și arătați-le musafirilor unde găsesc ceea ce le-ar mai putea fi necesar (gel de duș, uscător de păr etc.).

Oferiți lenjerie de pat curată, proaspăt spălată

Lenjeria de pat se spală după fiecare musafir! Nu contează că persoana respectivă a dormit la noi o singură noapte. Lenjeria nu se reutilizează sub nicio formă! Se spală după plecarea oaspetelui, la fel cum se întâmplă și la hoteluri. Dacă este posibil, oferiți mai multe perini pentru cazul în care le place să doarmă pe o pernă mai groasă sau mai subțire; să aibă posibilitatea de a alege și de a „construi” înălțimea potrivită pentru cap. O pătură extra este de asemenea o idee bună, unii sunt mai friguroși și poate că vor folosi și un al doilea layer. Opțional, prosoapele se pot pregăti și așeza tocmai pe patul oaspeților, astfel ei vor ști că acelea le sunt destinate lor, și nu se vor mai stresa căutând cu privirea prin baie.

Oferiți lumină și apă pentru la noapte

Înainte de culcare, musafirilor trebuie să le explicați unde pot găsi apă de băut pentru cazul în care li s-ar face sete noaptea (ceva foarte probabil). Puteți merge chiar mai departe și să le pregătiți o sticlă sau o carafă cu apă pe noptieră, alături de pahare. Este ideal să aveți și o lumină de veghe; nu uitați că musafirilor le este străin locul, astfel când se vor trezi noaptea și vor dori să ajungă la baie (ceva de asemenea foarte probabil), le va fi de mare ajutor, căci nu își vor aminti brusc unde se află întrerupătorul.

Pregătiți mâncăruri delicioase

Este important ca musafirii să fie mulțumiți și cu ceea ce vor mânca la voi. În general este de preferat să preparați câte ceva înainte de sosirea lor, pentru ca atunci când sunt acolo deja, să nu „trebăluiți” toată ziua prin bucătărie. Este mai bine să nu vadă efortul pe care l-ați depus, s-ar putea, cumva, simți inconfortabil pentru deranj. Recomandat este să întrebi înainte de sosirea lor (în caz că nu știi deja) dacă există ceva ce nu mănâncă, sau ceva la care sunt alergici etc., dacă urmează vreo dietă specială, pentru a putea ști cum și cu ce să vă pregătiți. Este posibil să aveți surprize chiar și cu oameni pe care îi cunoașteți bine, poate a apărut un obicei nou în viața lor sau au devenit recent alergici la ceva. În ziua de astăzi majoritatea gospodăriilor au mașini de spălat vase, însă dacă nu dețineți una, nu acceptați ca musafirii să vă ajute la spălatul vaselor. Se spune că este frumos să te oferi, iar din partea gazdei este frumos să refuze politicos. Desigur că dacă se insistă, nu trebuie nici să o țineți contra cu tot dinadinsul. În orice caz, este în regulă să acceptați o mână de ajutor la debarasarea mesei.

*

În încheiere, cel mai important este să reușiți să rămâneți, cumva, relaxați, lejeri, naturali, pentru că niciun musafir nu se va simți bine la voi, oricât de OK ar fi totul, dacă va vedea că este un deranj prea mare sau ceva incomod, obositor pentru voi faptul că el este acolo.

Este frumos să fii gazdă, dar e și asta o artă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 3 =