Site icon Desculță prin Timișoara

Cum mi-am preparat acasă vopsea cretă și ce am făcut cu ea

Am scris aici despre o vopsea minune, Annie Sloan Chalk Paint. În România nu se găsește acestă vopsea cretă, abia a pătruns și pe piața din Ungaria, se găsește însă în Austria, acolo unde locuiesc eu în acest moment. Cu toate acestea nu mi-am cumpărat încă: nu este chiar ieftină, orășelul în care se comercializează este la aprox. 40 de km de mine, iar eu nu știam dacă o să îmi placă sau nu să vopsesc mobilă sau este doar ceva trecător… Așa că până una-alta mi-am preparat acasă o astfel de vopsea, pe baza unei rețete găsite pe un blog din Ungaria.

Care este rețeta? 

Rețeta este următoarea: carbonat de calciu amestecat cu apă (consistența trebuie să fie cea de smântână) + de două ori atâta vopsea lavabilă pe bază de latex (albă sau colorată/se pot adăuga și pigmenți). Cu această vopsea cretă „falsă” veți putea obține un look shabby chic! Se poate aplica peste lemn, metal, plastic, sticlă… peste orice, FĂRĂ ca suprafața să fie pregătită în vreun fel înainte! Asta este toată frumusețea vopselei.😉

ÎNSĂ apoi trebuie NEAPĂRAT să tratați suprafața cu ceară sau cu lac pe bază de apă, altfel se va duce: dacă veți trece palma peste suprafața vopsită, o să vedeți că va arăta exact ca și cum ați fi „mângâiat” o cretă. Cu ceară închisă la culoare puteți obține un aspect antichizat.

Iată primul meu proiect shabby chic, realizat cu această vopsea preparată acasă:

Iată cât de mult contează un strop de vopsea… arată cu totul altfel, nu?

Cum am făcut?

Rama am primit-o de la bunica, era pregătită pentru a fi aruncată la gunoi. Eu am crezut însă în faptul că această ramă mai poate fi „recuperată”! I-am cerut-o și desigur că mi-a dat-o. Am adus-o acasă, am curățat-o de praf și m-am apucat de treabă. Aceasta este tot ceea ce trebuie să faceți în sens de pregătire a suprafeței de vopsit. Să o curățați de praf/păianjeni/urme de grăsimi. (În fundal se poate vedea ceea ce – OH! – va fi într-o zi casa noastră).

Am preparat vopseaua pe baza rețetei de mai sus și m-am apucat de vopsit. Am aplicat două straturi. 

După al doilea strat a arătat așa. Înainte de a se usca pare că este prea transparentă vopseaua – nu vă speriați!

După uscare m-am apucat să dau cu șmirglu. Asta scoate în evidență modelul sculptat al ramei. Se dă și pe colțuri, și pe muchii, pe ici-colo – în fine, este o chestiune de gust cât de mult dați jos din vopsea. Important este să dați jos măcar un pic, căci de aici vine acel aer vintage, shabby, ca și cum mobila sau decorațiunea respectivă ar fi veche, uzată. Eu am dat cu șmirglu astfel încât să ajung la materialul inițial, dar să mai rămână pe alocuri și din auriu. La final am dat cu ceară și m-am pus pe pozat opera.

Eu mi-am imaginat această ramă pentru o oglindă de baie. De aceea am dus-o în baia mică, alături de o orhidee a mamei, una foarte frumos înflorită.

Dacă ai o astfel de ramă veche și vrei să ți-o transform din „de aruncat” în „shabby chic”, cu vopsea cretă, trimite-mi un e-mail la: shop@descultaprintimisoara.ro!

Exit mobile version