Cum mi-am preparat acasă vopsea cretă și ce am făcut cu ea

Am scris aici despre o vopsea minune, Annie Sloan Chalk Paint. În România nu se găsește acestă vopsea cretă, abia a pătruns și pe piața din Ungaria, se găsește însă în Austria, acolo unde locuiesc eu în acest moment. Cu toate acestea nu mi-am cumpărat încă: nu este chiar ieftină, orășelul în care se comercializează este la aprox. 40 de km de mine, iar eu nu știam dacă o să îmi placă sau nu să vopsesc mobilă sau este doar ceva trecător… Așa că până una-alta mi-am preparat acasă o astfel de vopsea, pe baza unei rețete găsite pe un blog din Ungaria.

Care este rețeta? 

Rețeta este următoarea: carbonat de calciu amestecat cu apă (consistența trebuie să fie cea de smântână) + de două ori atâta vopsea lavabilă pe bază de latex (albă sau colorată/se pot adăuga și pigmenți). Cu această vopsea cretă „falsă” veți putea obține un look shabby chic! Se poate aplica peste lemn, metal, plastic, sticlă… peste orice, FĂRĂ ca suprafața să fie pregătită în vreun fel înainte! Asta este toată frumusețea vopselei.😉

ÎNSĂ apoi trebuie NEAPĂRAT să tratați suprafața cu ceară sau cu lac pe bază de apă, altfel se va duce: dacă veți trece palma peste suprafața vopsită, o să vedeți că va arăta exact ca și cum ați fi „mângâiat” o cretă. Cu ceară închisă la culoare puteți obține un aspect antichizat.

Iată primul meu proiect shabby chic, realizat cu această vopsea preparată acasă:

vopsea cretă

Iată cât de mult contează un strop de vopsea… arată cu totul altfel, nu?

Cum am făcut?

Rama am primit-o de la bunica, era pregătită pentru a fi aruncată la gunoi. Eu am crezut însă în faptul că această ramă mai poate fi „recuperată”! I-am cerut-o și desigur că mi-a dat-o. Am adus-o acasă, am curățat-o de praf și m-am apucat de treabă. Aceasta este tot ceea ce trebuie să faceți în sens de pregătire a suprafeței de vopsit. Să o curățați de praf/păianjeni/urme de grăsimi. (În fundal se poate vedea ceea ce – OH! – va fi într-o zi casa noastră).

vopsea cretă

Am preparat vopseaua pe baza rețetei de mai sus și m-am apucat de vopsit. Am aplicat două straturi. vopsea cretă

După al doilea strat a arătat așa. Înainte de a se usca pare că este prea transparentă vopseaua – nu vă speriați!

vopsea cretă

După uscare m-am apucat să dau cu șmirglu. Asta scoate în evidență modelul sculptat al ramei. Se dă și pe colțuri, și pe muchii, pe ici-colo – în fine, este o chestiune de gust cât de mult dați jos din vopsea. Important este să dați jos măcar un pic, căci de aici vine acel aer vintage, shabby, ca și cum mobila sau decorațiunea respectivă ar fi veche, uzată. Eu am dat cu șmirglu astfel încât să ajung la materialul inițial, dar să mai rămână pe alocuri și din auriu. La final am dat cu ceară și m-am pus pe pozat opera.

shabby chicEu mi-am imaginat această ramă pentru o oglindă de baie. De aceea am dus-o în baia mică, alături de o orhidee a mamei, una foarte frumos înflorită.

vopsea cretă

Dacă ai o astfel de ramă veche și vrei să ți-o transform din „de aruncat” în „shabby chic”, cu vopsea cretă, trimite-mi un e-mail la: shop@descultaprintimisoara.ro!

38 thoughts on “Cum mi-am preparat acasă vopsea cretă și ce am făcut cu ea”

  1. Buna ziua! Se gaseste Annie Sloan Chalk Paint si in RO acum, dar asa cum ziceti, pretul este mare pentru o cantitate mica. De aceea vreau sa va intreb daca ati folosit reteta Dvs. pe textile asa cum este la moda acum. Multumesc!

  2. Eu nu inteleg cum are aderenta aceasta vopsea si nu se curata de pe suprafete? E suficient vopsea lavabila latex+praf de creta? Ce o fixează asa bine de se poate da si pe suprafete lucioase?
    Imi poate spune cineva daca a avut probleme dupa o perioada?
    Cum s.a comportat în timp?

    1. Vopseaua latex face toata treaba referitor la aderenta. Praful de creta din compozitie, ii modifica structura si devine mai casanta.

  3. Buna ,

    Amestecul acesta nu se poate face si cu vopsea pe baza de apa?
    Nu imi dau seama care este vopsea cu latex. Pe google imi da numai lavabile daca scriu latex

    1. Vopselele latex sant cele lavabile(diluabile cu apa) dar ce o calitate superioara fata de ”lavabila” obisnuita cu care vopsesc romanii casele.

    1. doar cu conditia ca dupa vopsire sa petreceti suprafata cu un lac. Dupa ceruire nu este nici indicata nici posibila aplicarea tehnicii servetelului. Aracetul nu prinde pe ceara

  4. Multumiri! Aveam nevoie de aceste informatii foarte mult, fiindca sunt in renovare. Vreau sa dau un aspect patinat unui semineu facut din lemn nefinisat si tema este una nautica. Asadar caut o vopsea albastru nautic pe care s- o dau in primul strat si apoi alb cretat. Ce fel de vopsea ar trebui sa fie cea bleumarin sau unde sa gasesc pigmenti?

    1. Atenție, ceva care se încălzește mult nu poate fi vopsit cu orice, sfătuiți-vă cu specialiștii de la magazinele de vopsele, să nu aveți probleme! Despre vopsea am scris pe larg în articol și în comentarii, vă rog să citiți și comentariile. 🙂

      1. Nu cred că este bună aceasta… este pentru metal… 🙁
        La IKEA parcă mai era ceva ceară… trebuie văzut 🙂
        Dacă pe mobila ce trebuie vopsită este ceva ce se scorojește, aceea da, trebuie dată jos. Faptul că nu trebuie șlefuită suprafața se referă la faptul că de ex. această vopsea-cretă prinde și pe suprafețe lucioase, lăcuite etc. 🙂 Succes!

  5. Toate pe care le cunosc se vând în cutie de metal. Trebuie să aibă consistența grăsimii de porc și să se întindă ușor cu ajutorul unei cârpe. Dacă suprafața este lipicioasă, ați dat prea mult. Dacă este mătăsoasă, netedă, este perfect. Toate miros puternic, este mai bine să lucrați în aer liber, sau măcar să aerisiți între timp încăperea bine, ca să nu vă doară capul.

  6. Da, exact așa. Apă se folosește doar puțină! Eu am cumpărat din România o ceară de albine, pentru mobilă, dar nu prea mi-a plăcut. Ceara originală Annie Sloan este mult peste! Nu se găsește însă în România. Cea de la PNZ este de asemenea super, dar nici aceasta nu se găsește. Lacul (pe bază de apă) îngălbenește de multe ori albul. Deci nu știu ce să zic… ceara originală e cea mai bună.

    1. Vai gata m-ati bagat in „boale”, astazi am cumparat 2 piese de mobilier mai vechi, stiam de aceasta vopsea chalk paint insa am cautat de am innebunit si nu se gaseste in romania. Deja maine fac un drum sa iau vopseaua pe baza de latex, comand si carbonatul de calciu (am inteles ca este practic praf de creta, cel putin asa am citit) si ma apuc de treaba. De 2 ani caut o solutie la aceata vopsea . Va multumesc din suflet pentru reteta. Cum ar trebui sa arate aceasta ceara pt mobila? La borcane, la bidon?

    1. Buna seara, interesanta idee si va multumesc ca impartasiti cu noi cele doritoare de aceasta vopsea insa am unele nelamuriri. De exemplu iau ca si masura un pahar si procedez asa: a pahar de carbonat de calciu deja diluat cu apa cu consistenta unei smantane si 2 pahare de vopsea lavabila pe baza de latex, am inteles bine?

  7. Foarte interesant! Mi-a plaut rama de cand am vazut-o pe Fabricuta, iar tehnica de vopsire e super! Am si eu o rama de acest gen si am transformat-o in suport pentru cercei! Sigur voi aplica ideea, pentru ca arata superb vopsita asa!

    1. Buna ziua
      Va rog sa.imi spuneti de unde pot procura clorura de calciu, am o gramada de vechituri care asteapta o astfel de vopsea, iar alte procedee mi se par anevoioase si cu mult timp de asteptae , acest procedeui se pare ok si as vrea sa il incerc ,lacul se poate folosi de oricare pe baza de apa ,multumesc,o zi buna.

      1. Vali,
        Eu nu am găsit niciunde, deși teoretic trebuie să găsești la magazinele cu chimicale sau la raioanele de flori, pentru că se folosește pentru vie… Așa că am comandat de pe http://www.mustash.ro. Carbonat de calciu, atenție, că tu ai scris clorură de calciu. Lacul trebuie să fie pe bază de apă, da (sau folosește ceară), iar vopseaua de perete trebuie să fie pe bază de latex. Vopseaua originală costă mult, dar ar fi cea mai bună opțiune. Dacă o vrei, scrie-mi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × three =