Site icon Desculță prin Timișoara

Ceramică de artă germană: despre modelele deosebite

Zilele trecute am vorbit despre ceramica de artă germană și despre cea denumită „fat lava”.  Am vorbit despre faptul că aceste piese au fost produse între anii 1950-70, în mai multe ateliere din Germania de Vest.

Ceramica de artă germană are întotdeauna o astfel de inscripție pe fund

Aceste ateliere au fost numeroase, dar numai câteva sunt cu adevărat importante, de exemplu Scheurich, Bay, Carstens, Ruscha. Ei au scos pe piață cele mai multe și cele mai apreciate piese. (Pentru clasificări și mărci vezi acest link)

Etichetă din hârtie aurie, pe o vază de la Carstens

Ceramica de artă germană a fost produsă într-o varietate de forme și culori, la care au lucrat o mulțime de designeri. Cele mai interesante și valoroase modele sunt cele care au fost realizate prin tehnica „fat lava”.

Ceramică germană tip „fat lava”, de la Bay

Asta înseamnă că o parte din smalț a fost lăsată să se scurgă precum… o lavă, astfel în final se obținea un mix unic de texturi și culori. Ceramica fat lava este cea mai apreciată și colecționată. Există și modele banale, dar și unele deosebite și adevărate rarități. V-am mărturisit cu ocazia articolului precedent că până în acest moment eu nu am pus mâna pe vreo mare raritate, dar am câteva piese mai interesante. De aceea astăzi vreau să vă prezint câteva modele deosebite, culese de pe internet. Sunt piese pe care orice colecționar serios ar fi bucuros să le aibă în casa proprie. Iată câteva dintre cele care mi-au atras atenția în urma unor simple căutări pe internet. Toate pozele provin de pe Pinterest și au fost preluate de pe Etsy, unde aceste vaze se aflau la vânzare.

Designer: Walter Becht (cod 147-19)
Raritate din anii 70: Vază Robot (cod 559-15)
Raritate din anii 70, designer: Walther Becht, atelier: Oberhessische Keramik
Atelier: Ruscha
Vază pop-art, anii 1960 sau 1970
Raritate din anii 70 (cod 1788-30)
Atelier: Scheurich (cod: 414-16)

Cam așa arată modele mai deosebite și mai rare, care se vând uneori cu prețuri foarte piperate. Și acum că le-ați văzut pe acestea, m-am gândit să vă mai prezint și cum arată câte un raft, câte un colț din casa unui adevărat colecționar, care are seturi întregi de produse ceramice provenite de la același designer/din aceeași colecție, sau care au atât de multe produse, încât pot face aranjamente pe baza culorilor sau formelor. Fotografiile provin tot de pe Pinterest.

Colecția Zig-Zag de la Scheurich
Colecția Inca de la Scheurich
Aceeași formă, alte culori/modele. Atelier: Scheurich
Set de produse de la Scheurich
Exit mobile version