În jurul Crăciunului, toți cei care locuiesc în apropiere de tripla graniță Elveția-Germania-Franța își fac planuri să meargă la Colmar. Motivul? În acest orășel francez are loc un târg de Crăciun de poveste. Nimeni nu vrea să îl rateze. L-am ratat însă eu! Târgul, zic, pentru că totuși am vizitat Colmarul vara.
Colmar, capitala vinului alsacian
M-am referit la el ca la un orășel, dar nu este chiar mic: este cel de-al treilea ca mărime în Alsacia – după Strasbourg și Mulhouse. Cumva, îți vine să îi spui „orășel”, pentru că centrul său vechi, cu străduțele pavate și cu casele care sunt, parcă, făcute din turtă dulce, îți dă o senzație de cozy. Să te plimbi și să admiri arhitectura este de vis – mai ales dacă nimerești acolo într-o zi mai puțin aglomerată, când nu sunt turiști la tot pasul.
Colmarul se află pe granița dintre Franța și Germania, foarte aproape și de Elveția. Se regăsește pe Drumul Vinului Alsacian și este considerată a fi capitala vinului alsacian. Cine vizitează acest loc, să nu plece fără câteva sticle de vin cumpărate din magazinele de suveniruri și delicatese aflate la tot pasul. În plus, vă recomand să și participați la una-două vizitări ale unor crame, respectiv să vă plimbați prin viile din apropiere. Sunt destule!
Colmar, ba al Franței, ba al Germaniei
Orașul este renumit pentru cât de bine s-au păstrat casele din centrul său vechi. Este un oraș care a fost supus multor schimbări de-a lungul istoriei, astfel că este aproape un miracol faptul că arhitectura de aici nu a avut de suferit și că ne putem bucura și acum de minunatele edificii din Colmar. Mie casele acestea îmi par, mereu, ca unele din turtă dulce. De poveste!
Spre exemplu, în 1871, în timpul Războiului franco-prusac, Colmarul a fost anexat Imperiu German nou-format. În 1919, după Primul Război Mondial, în urma Tratatului de la Versailles i-a revenit Franței, dar în 1940 a fost anexat, din nou: de data aceasta de Germania nazistă. În 1945 a devenit, din nou, al Franței.
Colmar, orașul care are multe de oferit
Colmarul este interesant chiar și numai pentru o plimbare fără un țel anume. Atmosfera orașului este una foarte relaxată, se poate alege dintr-o mare varietate de restaurante, crame și cafenele în care să consumați ceva tipic alsacian, sau cel puțin franțuzesc. Bineînțeles, să beți neapărat un pahar de vin!
Însă, dacă vreți să cunoașteți Colmarul mai bine, merită să aruncați o privire asupra listei lungi de obiective de vizitat. Una dintre ele este Musée Unterlinden, un muzeu găzduit de o mănăstire dominicană din secolul al XIII-lea. Acest muzeu atrage un număr mare de vizitatori (200 000 pe an), găzduiește Retablul din Isenheim, operă de artă care în 2012 a împlinit 500 de ani.
Un alt muzeu semnificativ este Musée Bartholdi , unde este expusă o mare parte din opera sculptorului francez Auguste Bartholdi, precum și moștenirea comunității evreiești locale. Că a venit vorba de evrei, Colmar a fost locul în care s-a descoperit așa-numitul Tezaur din Colmar: o cantitate imensă de obiecte de mare valoare, care au fost ascunse de evrei în timpul Morții Negre și care a fost descoperită 1863, în peretele unei case medievale din Colmar. Majoritatea obiectelor sunt expuse într-un muzeu din Paris, însă câteva se află în Colmar, la Museé Unterlinden.
În Colmar există și o copie a Statuii Libertății din Statele Unite ale Americii. Cum așa? Păi, renumita statuie din cupru a reprezentat un cadou al poporului francez către oamenii din S.U.A. Iar designul acestuia i-a aparținut sculptorului francez Bartholdi, pe care l-am menționat mai sus și care era din Colmar. (Cadrul de metal al statuii a fost realizat de Gustave Eiffel.) Replica din Colmar se află într-un parc din vecinătatea centrului orașului.
Merită văzute și câteva dintre numeroasele biserici vechi ale Colmarului. Dintre acestea amintesc de Église Saint-Martin, care este cea mai mare din oraș.
Colmar, orașul care este prețuit și îngrijit
Îmi place să văd orașe îngrijite, în care moștenirea arhitecturală este respectată, prețuită și îngrijită. Colmarul este, cu siguranță, un asemenea oraș. Casele sale colorate, cu ferestre cu obloane și cu balcoanele pline de flori sunt absolut superbe.
Nu întâmplător atrage ca un magnet turiștii din toate colțurile lumii! Iar cireașa de pe tort am lăsat-o la final: în apropiere de Colmar am descoperit un sat care este – în opinia mea – chiar mai frumos! Despre asta, data viitoare. Până atunci vă las să fierbeți de curiozitate…
Au revoir!
*
Alte articole despre Franța, aici.