Site icon Desculță prin Timișoara

Codru Festival: trei zile și seri magice în liziera Pădurii Bistra de lângă Timișoara

Anul acesta a avut loc cea de-a doua ediție a Codru Festival, ediție la care am fost prezentă și eu. Festivalul acesta are loc în liziera Pădurii Bistra, aflată între Moșnița Nouă și Ghiroda, foarte aproape de Timișoara. În cele trei zile din perioada 25-27 august 2023, prin perimetrul evenimentului au trecut, în total, 70 000 de oameni, au anunțat organizatorii. Codru este un festival de muzică și arte, eco-friendly, multicultural și non-profit, dublat de acțiuni de plantare și ecologizare a pădurilor. Eu cu siguranță nu am trecut cu vederea nici aspectele din urmă – m-a interesat la fel de mult precum m-a interesat componenta de entertainment. Să vă povestesc cum a fost!

La prima ediție nu am participat, pentru că nici nu am fost în țară atunci, însă la aceasta s-a nimerit să fiu la Timișoara, și chiar mi-am dorit să fiu acolo. Din cel puțin două motive! M-a interesat foarte mult concertul austriecilor de la Parov Stelar, pe care îi ador, în plus, deși am crescut la Moșnița Nouă și am locuit acolo timp de 30 de ani, eu nu am fost niciodată în Pădurea Bistra. Cum să lipsesc eu, deci, când în hotarul satului meu are loc un mega festival – cu mai multe scene, cu artiști din țară și din străinătate?

În plus, pe line-up-ul de anul acesta mai apărea și Dirty Shirt, o formație care îmi place mult, mult de tot, și pe membrii căreia am avut ocazia să îi și cunosc personal, atunci când au cântat la Viena, sub bagheta asociației non-profit pe care am avut-o cândva cu Alin, Asociația Culturală Kabaitan. M-am bucurat foarte mult să îi revăd și am gustat din plin concertul lor. Au făcut show, ce să mai…!

Cineva m-a întrebat: – Auzi, dar cică festivalul ăsta este și ecologic. Ia spune-mi, în ce s-a vândut berea? Ei bine, cred că l-am dezamăgit în așteptarea sa negativă atunci când i-am povestit despre Ză Kup, paharul refolosibil în care puteai să ceri băuturile, la Codru Festival. Trebuie, totuși, să menționez că despre paharul acesta părea să știe mai puțină lume decât mi-aș fi imaginat – este loc de mai bine, sperăm să se întâmple la edițiile viitoare!

De asemenea, cred că puțină lume a acordat atenție adevărată faptului că absolut fiecare bilet de intrare cumpărat pentru acces la festival înseamnă cu copac plantat. De altfel, festivalul are loc în fața pădurii, doar o parte a sa desfășurându-se în interiorul acesteia – iar acolo unde festivalul „intră în pădure”, asta înseamnă niște intervenții care sunt menite taman să scoată în evidența frumusețea de basm a naturii.

Fluturi supradimensionați agățați prin copaci, brațe croșetate care îmbrățișează arborii, instalații de artă dintre cele mai diverse, cu tehnologii inovatoare și materiale reactive la lumină, care au creat adevărate opere de artă. Pădurea decorată astfel arăta minunat și ziua, însă noaptea chiar era ca un tărâm de basm. Și aici trebuie să menționez că, spre marea mea surprindere, nu au existat țânțari în zonă, ceea ce m-a bucurat nespus! Cred că s-a stropit cu mare atenție.

Anul acesta, la Codru Festival au existat nu mai puțin de opt scene pe care am avut parte de concerte sau de muzică pusă de DJ. Dar Codru înseamnă și multe alte activități, deja începând cu după-amiezile: festivalul este family-friendly și au existat o mulțime de activități pentru copii: ateliere, o zonă de aventură, board games, jocuri supradimensionate, dar și un spectacol Gașca Zurli, unde a fost nebunie. Companiile care au vrut să se promoveze au fost invitate să își amenajeze tot felul de zone tematice (lounge-uri, de exemplu), am fost uimită să văd de câtă creativitate au dat dovadă unii! Am avut inclusiv o mini-librărie acolo, artizani care au expus și făcut vânzare, s-a ținut și atelier de yoga, a existat și o chestie cu nisip, ca o mică plajă… Totul era amenajat cu gust, au fost construite tot felul de locuri de poze. Foarte fain!

Codru înseamnă și street food de calitate; am văzut o ofertă mai bună decât la multe alte evenimente de acest gen. Și deși prețurile au fost piperate (cum este și normal atunci când angrenezi atâtea eforturi pentru a te trambala undeva afară, pe un câmp), am apreciat că măcar a fost bună mâncarea, adică oferta chiar era una de calitate. OK, în prima zi a fost o problemă cu răcirea băuturilor, care s-a rezolvat apoi, însă.

La Codru se putea rămâne și peste noapte, fiind amenajat un camping pentru cei care și-au dorit asta. Foarte interesant mi s-a părut că a existat o strategie anume pentru minori: cei de până la 12 ani inclusiv aveau intrarea gratuită, dacă erau însoțiți de un adult, iar cei care aveau 16-18 ani au putut veni și singuri la festival, dacă aveau un acord scris al părinților, asta mi s-a părut maxim. Organele de ordine au fost prezente peste tot, eu am fost la festival cu nepotul meu care împlinește 12 ani acum, în septembrie, și m-am simțit OK să îl las să se plimbe în zonele care erau mai de interes pentru el, fără să îl însoțesc peste tot – părea un loc safe!

Nu mai zic că erau binevenite și animalele de companie, asta iarăși mi s-a părut foarte drăguț. La fel de minunat mi s-a faptul că vineri au putut obține acces gratuit la festival cei care au donat sânge la Timișoara, într-o anumită perioadă din vara aceasta.
Eu am urmărit doar concertele de pe scena mare, numită SUB SOARE – preferatele mele au fost Parov Stelar, Dirty Shirt, Tarja Turjunen, Lupii lui Calancea cu Surorile Oșoianu și Coma. Sonorizarea a fost flawless, și am apreciat că fiecare concert a început la timp, așa ceva nu mi-am putut imagina că este posibil. Mi-a plăcut la Codru Festival că după zilele caniculare care au fost la sfârșit de august la Timișoara, seara și noaptea era numai bine sub cerul liber, absolut plăcut, respectiv că am avut ocazia să întâlnesc o mulțime de prieteni și cunoscuți – părea că toată lumea este acolo.
Anul trecut Codru Festival s-a clasat în Top 10 Medium Festivals în Europa. În organizarea festivalului sunt implicate 2000 de persoane (fiind incluși aici și voluntarii). Auzisem de la ediția anterioară, și acum am văzut cu ochii mei, că apusul de soare văzut din locația festivalului este superb.

Există un motiv foarte bun pentru care eu laud acest festival – deși cu siguranță nu a fost totul perfect și se mai pot face și îmbunătățiri în anumite locuri. Iar acest motiv este că, până la urmă, festivalul acesta are loc în satul meu, Moșnița Nouă, unde eu nu mi-am putut imagina vreodată că o să vină și o să cânte fosta solistă de la Nightwish, de exemplu. Iar asta a fost doar cea de-a doua ediție – cine știe ce ne mai rezervă organizatorii pentru edițiile următoare! Visez la nume destul de mari pentru acest festival, care cred că va crește frumos – până să aflăm ce headlines mari mai aduceți, Codru, ce ziceți, îi invitați anul viitor pe sârbii de la Popečitelji?

*

Codru Festival 2023 a făcut parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și a fost finanțat prin programul Lightfest+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Consiliul Județean Timiș, Comuna Moșnița Nouă și Comuna Ghiroda au co-finanțat evenimentul. 

Mai multe despre Codru Festival, aici, aici și aici.

Exit mobile version