frey

Ciocolateriile Elveției (4). Frey, cea mai populară ciocolată în Elveția

Încă o afacere de familie, încă o poveste de succes! De foarte mulți ani, Frey este numărul 1 pe piața elvețiană de ciocolată. Deține o cotă de aproape 35% din cea de retail, produce ciocolată încă din 1887 și are aproape 3000 de angajați. Momentele dulci sunt create cu măiestrie tradițională, din ingrediente rafinate și cu multă dragoste. Frey oferă o selecție foarte largă de ciocolată, la un preț foarte bun. Nu-i de mirare că este cea mai populară în Elveția.

A fost, poate, prima cu care m-am întâlnit aici, pentru că ciocolata Frey este omniprezentă în Elveția. Când intri într-unul dintre supermarketurile locale Migros, de exemplu, la raionul de ciocolată sunt pereți întregi de ciocolată. Nu exagerez! Iar mare parte dintre ciocolățile de acolo sunt Frey, ale căror prețuri sunt unele accesibile.

frey logo

Frey, o altă fabrică de ciocolată de mare tradiție

Piatra de temelie a succesului Frey a fost pusă în 1887 de către doi frați: Robert și Max Frey. Încă de atunci, adică de peste 130 de ani, pasiunea lor continuă să trăiască prin ciocolata Frey. Povestea a început cu câteva ciocolăți, iar acum vorbim de o gamă foarte largă de produse. Pe parcurs, compania a devenit o societate pe acțiuni, dar și-a păstrat caracterul de afacere de familie.

După Primul Război Mondial, la fel ca restul ciocolateriilor din Elveția, și Frey a înregistrat dificultăți, dar a reușit să depășească perioada nefastă. În 1932 a avut loc o schimbare de generație: Robert Frey Jr. a preluat compania de la tatăl său, Robert Frey. Al Doilea Război Mondial a adus o altă perioadă dificilă pentru companie, însă s-a trecut și peste acest impas.

În 1950, Frey a fost preluată de lanțul elvețian de supermarketuri Migros, care a investit foarte mult în facilitățile de producție. Compania care în 1985 a împlinit 100 de ani este, din 1982 încoace, cel mai mare producător de ciocolată din Elveția. În plus, unul care pune un mare accent pe sustenabilitate.

De exemplu, pentru că aduce cea mai mare parte din cantitatea sa cacao necesară din Ghana, Frey s-a implicat în contrucția unor locuințe în cadrul SOS Children’s Village din Asiakwa. Încă de atunci suportă și cheltuielile acestora. Le-a asigurat, totodată, și accesul la o sursă de apă sigură. Un alt loc din care Frey cumpără cacao este Coasta de Fildeș. Acolo, compania s-a implicat în deschiderea unui centru medical, asigurând acces la servicii de sănătate pentru 2500 de oameni. Dar a extins și o școală, pe care a echipat-o cu o cantină. Numai în Coasta de Fildeș, Frey implică 500 de fermieri în producția de cacao pentru Elveția. Câțiva dintre fermieri chiar sunt prezentați pe site-ul Frey. Mai multe detalii, aici.

În 2002, la Frey a avut loc un episod foarte trist și interesant. La centrul de distribuție de la Volketswil al Migros s-a produs un incendiu mare, iar flăcările au distrus 40% din produsele de Paște ale companiei.? Ca Elveția să nu rămână fără iepurași de ciocolată, au fost depuse eforturi enorme pentru a produce, de urgență și într-un timp record, iepurașii de Paște necesari pe rafturi. Întreaga cantitate a fost înlocuită!

În 2014, Frey a deschis un nou centru de vizitare pentru cei care doresc să descopere lumea ciocolatei: Chocolat Frey Visitor Centre, care se află în localitatea Buchs de lângă orașul Aarau. Informații despre aceasta, aici.

Impresionanta poveste a ciocolatei din Elveția

Mi-a plăcut mult că pe pagina lor de internet găsești o descriere a istoriei ciocolatei în Elveția. Sunt menționați inclusiv competitorii!

Din secțiunea „Chocology” am aflat că prima fabrică de ciocolată a Elveției a fost deschisă în 1819, în localitatea Vevey. „Isprava” i-a aparținut lui François-Louis Cailler (urmează să scriu și despre ciocolata Cailler, bineînțeles). Ciocolata cu lapte a apărut în 1875, tot în Elveția, atunci când fiul lui Daniel Peter, un măcelar, s-a măritat cu fiica cea mare a lui François-Louis Cailler. Cu ajutorul unui prieten al fiului măcelarului, Henri Nestlé, s-a încercat crearea unui nou produs: ciocolata cu lapte! A fost nevoie de ani întregi de cercetare pentru ca ciocolata de lapte să ia naștere și să ajunsă să aibă succes în rândul consumatorilor.

frey

În 1879, elvețianul Rodolphe Lindt a dezvoltat un proces, numit conching (vezi mai sus, în a doua poză alb-negru din articol), care a făcut posibilă producerea de ciocolată fondantă fluidă, pentru prima oară în istorie. Iar în 1908, tot în Elveția, Theodor Tobler a adăugat alune în ciocolată și a apărut, astfel, ciocolata cu alune.

Dar povestea ciocolatei începe, pe pagina Frey, încă de la azteci, care considerau că boabele de cacao sunt un dar din Rai. Aztecii preparau din cacao o băutură: „xocolatl”. Era, practic, o apă cu ciocolată, care era amară și mai degrabă sărată. Un cronicar spaniol scria, mai târziu, că este o băutură atât de sănătoasă și nutritivă, încât cel care o bea o cană din ea, poate călători toată ziua, fără să fie nevoie să mănânce.

Inițial, ciocolata era consumată doar în formă lichidă. Se spune că maicile de la o mănăstire din Chiapas au inventat, în jurul anului 1550, băutura dulce de ciocolată: un amestec de cacao, vanilie și zahăr de trestie. Multă vreme, băutura aceasta a fost privită drept un lux, ceva ce se consuma la curțile regale și aristocratice ale Europei. Prima ciocolaterie a lumii s-a deschis, apoi, la Londra: în 1657.

praline

Responsabilitate socială și grijă față de mediu 

De ciocolată trebuie să te poți bucura cu o conștiință curată, spun cei de la Frey. Acțiunile responsabile, procesul de achiziție sustenabil și protejarea mediului sunt valori care pentru compania aceasta, dar și pentru multe alte fabrici de ciocolată din Elveția, sunt deosebit de importante.

ciocolată elveția

Frey și-a luat angajamentul să fie o companie sustenabilă. Ține sub control utilizarea resurselor precum energia, apa și materiile prime. De la cultivare și achiziție, până la producție, comercializare, consum și reciclare. Se dorește asigurarea unui succes economic pe termen lung. Iar pentru 2040, Frey și-a propus ca 100% dintre materiile sale prime să fie unele sustenabile, ca 100% din energia folosită să provină din surse regenerabile și ca procentul de reciclare să ajungă la 100%.

ciocolată

Încă din 1967, fabrica de ciocolată a Frey se află în Buchs, în apropiere de Aarau, în cantonul elvețian Aargau. Este singura fabrică de ciocolată a Frey, dar este una imensă. Clădirile sale se întind pe o suprafață totală de 70 000 de mp. În plus, compania are propria sa conexiune la căile ferate din Elveția, SBB – pentru a transporta materia primă și pentru a transmise produsele finite.

Frey produce o gamă foarte largă de ciocolată. Ciocolată neagră, cu lapte, praline, ciocolată cu alune, cu nugat, cu diverse umpluturi (caramel, fructe), fără zahăr și așa mai departe. În fabrica din Buchs se produc, în fiecare zi, 500 000 de ciocolăți! Pe an este vorba de o cantitate de 41 000 de tone de ciocolată.?

❤️

Toate imaginile și majoritatea informațiilor din acest articol provin de pe pagina de internet a Frey.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 11 =