Lindt-Sprüngli, cunoscut la scară largă pur și simplu ca Lindt, este un brand elvețian de ciocolată, cunoscut la nivel global. Ciocolata Lindt este faimoasă datorită gustului său unic și a texturii sale fine, care ți se topește în gură. Să creezi ciocolată atât fină este o artă care necesită experiență îndelungată și dedicare față de o calitate fără compromis.
Lindt are o gamă largă și inovativă de produse de cea mai bună calitate, iar brandul este prezent în aproximativ 120 de țări din întreaga lume. Maeștrii ciocolatieri de la Lindt au dezvoltat o rețetă unică, secretă, pe care au tot perfecționat-o din dorința de a atinge un standard inegalabil. Totul începe de la selecția atentă a materiei prime și culminează cu creații rafinate, care te încântă pur și simplu. Cui nu-i place ciocolata? Și mai ales, ciocolata de calitate superioară… (Un moment de reculegere pentru mine, vă rog, care nu mai pot mânca ciocolată. ? Noroc că la acest brand există, totuși, două tipuri de ciocolată fără zahăr: ciocolată neagră și ciocolată cu lapte.)
Povestea Lindt începe în 1845, cu… Sprüngli
Povestea Lindt începe în 1845, atunci când David Sprüngli și fiul său, Rudolf Sprüngli au început să producă ciocolată. Dar să ne întoarcem și mai mult în timp, până în anul 1836, atunci când David Sprüngli și-a deschis prima cofetărie în Zürich, Confiserie Sprüngli & Fils. Aceasta este compania care a început, în 1845, să producă și ciocolată. Decizia nu era una obișnuită, pentru că în partea germană a Elveției, Sprüngli-tatăl și Sprüngli-fiul au fost primii care au produs ciocolată în formă solidă. Niște adevărați pionieri, deci.
Ciocolata a avut, cum altfel, un mare succes în rândul elitei elvețiene. În doar doi ani, producția de ciocolată a fost mutată din micul laborator din cadrul cofetăriei Sprüngli de pe Marktgasse, într-un loc mai mare, pe malul lacului Zürich.
Mai târziu, în 1892, când Rudolf Sprüngli s-a retras din activitate, compania a fost împărțită între cei doi fii ai săi. Johann Rudolf a primit fabrica de ciocolată Sprüngli, iar David Robert a devenit proprietarul cofetăriilor, adică al Confiserie Sprüngli, despre care am scris aici.
Încă de atunci, cele două companii funcționează separat. Fabrica de ciocolată Sprüngli face ciocolată la nivel industrial și este o societate pe acțiuni, iar cofetăriile Sprüngli au rămas o companie de familie, care pune accentul pe cofetărie și pe ciocolata artizanală. Despre când și cum a devenit „Lindt”, imediat.
Fabrica de ciocolată a ajuns pe mâinile fratelui mai mare. Johann-Rudolf a fost un antrepenor curajos, care a dezvoltat și extins foarte mult fabrica. A echipat-o cu cea mai modernă tehnologie existentă la acea vreme. În 1899 a construit o fabrică nouă, și mai mare. Apoi a transformat compania într-o societate pe acțiuni. În plus, a achiziționat o mică, dar renumită fabrică de ciocolată: fabrica de ciocolată a lui Rodolphe Lindt din Berna. De aici numele!
Lindt, unul dintre cei mai mari ciocolatieri
Rodolphe Lindt și-a pus foarte puternic amprenta pe producția de ciocolată a noii entități. A fost, poate, unul dintre cei mai mari ciocolatieri ai tuturor timpurilor. Încă din 1879, el a dezvoltat o tehnică secretă, prin intermediul căreia a reușit să facă o ciocolată care era superioară tuturor celorlalte care se găseau la acea vreme. Este vorba atât despre aromă, cât și despre textura fină. Curând, ciocolata produsă de către acesta a devenit cunoscută în lumea largă și a contribuit la buna reputație la nivel global pe care o are ciocolata elvețiană.
În 1905, Rodolphe Lindt s-a retras din activitate. Însă două dintre rudele sale, August și Walter Lindt au rupt contractul cu Lindt și au deschis, separat, o nouă fabrică de ciocolată, numită „A. & W. Lindt”. Au urmat două decenii de procese, care s-au încheiat abia în 1928, cu închiderea noii fabrici.
În aceeași perioadă, adică în primele două decenii ale secolului XX, ciocolata elvețiană a cunoscut o expansiune formidabilă. Și nu numai la nivel intern, ci și pe piața de export. Perioada care a urmat, cea dintre 1919 și 1946, a fost una foarte solicitantă. A urmat marea recesiune de la nivel global, apoi cel de-al Doilea Război Mondial a adus restricții de import pentru zahăr și cacao ș.a.m.d. Totuși, compania s-a menținut pe piață. Pentru că și în cele mai grele vremuri, oamenii au făcut tot posibilul să cumpere ciocolată. Nimic surprinzător, aici!
După ce s-a încheiat războiul, cererea pentru ciocolată a explodat chiar, iar Lindt a început expansiunea la nivel global, punând bazele unor noi fabrici de ciocolată în Franța, Germania, Italia, Austria și chiar Statele Unite ale Americii. Companii de distribuție și magazine are pe toate cele cinci continente. Proprietarii societății pe acțiuni „Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG” sunt, în continuare, majoritar elvețieni.
În România nu există un magazin Lindt, dar ciocolată Lindt se găsește în majoritatea supermarketurilor. Magazinul online al Lindt, aici.
O ciocolată premium prezentă în peste 120 de țări
Bomboanele de ciocolată și ciocolata din gama Lindor ți se topesc în gură, ciocolata Excellence este una subțire și fină. Le cunoașteți foarte bine, căci sunt omniprezente pe rafturile marilor retaileri, dar și pe platforma Emag. Sunt preferatele mele!
Produse foarte cunoscute sunt iconicul iepuraș de Paște de la Lindt, numit Gold Bunny, sau ursuleții Teddy Bear. Iepurașul învelit în staniol auriu, cu un mic clopoțel agățat de o panglică roșie purtată la gât, a fost produs pentru prima oară în 1952. De atunci, în fiecare an, din fabricile Lindt pleacă aproximativ 100 de milioane de astfel de iepurași. Anul acesta am cumpărat și eu unul, decor de Paște.
Mie îmi plac mult și Minipralinele, care sunt delicioase și diverse, atât ca gust, cât și ca aspect. În plus, vin în cutii cu niște culori superbe!
Mai sunt multe alte sortimente, dar acestea sunt cele mai populare. Toate produsele sunt, până la urmă, niște capodopere, pentru că maeștrii ciocolatieri de la Lindt creează un „chocolate experience like no other”, cum scrie pe site.
Lindt este o companie inovativă și creativă. Are în spate o experiență de aproape 175 de ani. Și este recunoscută, deja de multă vreme, ca lider a pieții de ciocolată premium. Cred că de asta că convinge și faptul că, din 2009 încoace, marele tenismen Roger Federer este ambasador Lindt – a fost ales, spune compania, pentru că întruchipează, într-un mod unic, valorile fundamentale ale Lindt: elvețian, calitate premium, pasiune.
Lindt derulează un program de farming în Ghana. Are un centru de distracții tematic în orașul elvețian Luzern. Iar anul acesta se pregătește să inaugureze ceea ce se va numi… Lindt Home of Chocolate. Deschiderea acestei case a ciocolatei va marca o etapă importantă în istoria ciocolatei elvețiene. Fondatorul și realizatorul acestui proiect, care se află în curs de construcție la fabrica de ciocolată și sediul principal al Lindt, în localitatea Kilchberg (pe malul lacului Zürich), este Lindt Chocolate Competence Foundation.
Lindt Home of Chocolate va fi o clădire multifuncțională, de 20 000 de metri pătrați. Va găzdui, printre altele, o expoziție multi-media, interactivă. Aici se va regăsi cel mai mare magazin Lindt din lume, unul de o jumătate de hectar! Dar și o cafenea Lindt și un centru de pregătire pentru ciocolatieri. O mare atracție va fi cea mai mare fântână de ciocolată a lumii, înaltă de nouă metri.
Sunt sigură că locul acesta va deveni o destinație foarte populară în rândul tuturor fanilor ciocolatei, din Elveția și de peste granițe. Eu cu siguranță voi merge să văd Lindt Home of Chocolate!
❤️
Toate imaginile și majoritatea informațiilor din acest articol provin de pe pagina de internet a Lindt.
One thought on “Ciocolateriile Elveției (2). Lindt, meșterul ciocolatei elvețiene încă de la 1845”