De foarte multă vreme vreau să pornesc o serie de articole despre brandurile elvețiene.??Unele dintre ele sunt de renume internațional, dar sunt și câteva despre care lumea largă nu prea știe, neapărat. Unele dintre ele au niște povești fascinante, iar eu nu aș vrea să ratez ocazia de a vă spune și vouă despre ele, dacă tot am luat contact cu ceea ce are de oferit această țară fascinantă. Voi scrie despre ceasurile elvețiene. Voi scrie despre briceagul elvețian. Voi scrie despre mai multe tipuri de produse. Dar vreau să încep – cum altfel? – cu ciocolata elvețiană!
Prima oară când am văzut o cofetărie Sprüngli am rămas cu gura căscată. Tot ceea ce se vinde la Sprüngli arată absolut fenomenal! Ciocolatele și celelalte produse ale Sprüngli sunt niște opere de artă, la fel și locurile în care acestea se vând: niște cofetării și magazine fabulos de frumoase. În plus, este o afacere veche de multe generații, un gen de business pe care-l apreciez mult. Îmi plac poveștile astea!
Istoria Sprüngli începe în anul 1836
Sprüngli este un lanț de cofetării din Elveția, dar și un producător elvețian de ciocolată. Povestea a început în 1836, atunci când David Sprüngli a deschis prima sa cofetărie în Zürich, pe Marktgasse: Confiserie Sprüngli & Fils. Începând cu 1845, la Sprüngli a început și producția de ciocolată, iar pionierii de atunci au contribuit puternic la stabilirea reputației, valabilă și astăzi, că ciocolata elvețiană ar fi cea mai bună ciocolată din lume.
În 1859, David Sprüngli și fiul său, Rudolf, au achiziționat o proprietate imobiliară în Paradeplatz. Aici se află, acum, sediul central al Sprüngli. În 1909, locul acesta a fost renovat în stilul Art Nouveau, iar atmosfera din cofetăria din Paradeplatz mai este, și astăzi, una plină de nostalgie și eleganță.
Se află în vecinătatea Bahnhofstrasse, una dintre cele mai circulate străzi din Zürich, care face legătura între gară și lac, și care este plină de magazine. Încă de atunci, în clădirea respectivă funcționează o cofetărie Sprüngli. Arată minunat: clădirea este superbă, interiorul este superb. Vitrinele sale sunt niște opere de artă! Este, de fapt, nu doar o cofetărie, ci și cafenea, bar și restaurant. Astăzi, Sprüngli deține 17 astfel de cofetării în Zürich și opt în restul țării. Vezi lista lor, aici.
În 1892, Rudolf Sprüngli împarte compania între cei doi fii ai săi. Johann Rudolf primește fabrica de ciocolată Lindt & Sprüngli, iar David Robert devine proprietarul cofetăriilor, adică al Confiserie Sprüngli. De atunci, cele două companii funcționează separat: fabrica de ciocolată Lindt & Sprüngli face ciocolată la nivel industrial (despre asta voi scrie separat), iar cofetăriile Sprüngli au rămas o companie de familie, în care se face ciocolată artizanală.
În 1924, afacerea este predată celei de-a patra generații (Hermann Sprüngli), în 1956, celei de-a cincea generații (Richard Sprüngli), iar în 1994, afacerea este preluată de nepoții lui Richard: Milan și Tomas Prenosil. A șasea generație, deci!
În 2012, Sprüngli deschide magazine în gara din Berna și în aeroportul din Geneva, iar la aeroportul de la Zürich pune bazele unei cafenele de tip lounge. Primul magazin din afara Elveției ia naștere în 2014, în Dubai, sub forma unui boutique & café.
O companie elvețiană care crede în produsele elvețiene
De-a lungul vremurilor, Confiserie Sprüngli a pus un accent deosebit pe reclamă. 1880 este anul primului afiș al Sprüngli, realizat, probabil, de artiști desenatori de la Paris. Celelalte două afișe sunt, ambele, din 1890.
În 1998, Confiserie Sprüngli devine una dintre primele companii din industrie, care este prezentă pe internet. „Suntem o companie elvețiană și credem în produsele elvețiene”, scrie, astăzi, pe pagina lor. La Sprüngli se folosesc numai ingrediente de cea mai bună calitate, multe dintre ele fiind de origine locală, elvețiană.
În cadrul cofetăriilor se pune un mare accent pe calitatea și originea fructelor: pentru torturi, pentru macarons (care aici se cheamă Luxemburgerli) și pentru înghețată sunt folosite, cât mai des, fructe de sezon, din Elveția. De exemplu, cireșele provin de la o mică afacere de familie.
Laptele, care joacă un rol crucial în producția multora dintre specialitățile Sprüngli, este, cum altfel, de origine elvețiană. Exclusiv! La fel, ouăle sunt cumpărate numai din Elveția și provin exclusiv de la găini crescute în aer liber.
Făina este cumpărată tot din Elveția, de la mici afaceri de familie, fiind GMO-free. Am fost surprinsă că până și o treime din zahărul folosit pentru produsele Sprüngli provine din Elveția.
Cacao se aduce din cele mai bune regiuni ale lumii: Africa de Sud, Madagascar, Ghana, Venezuala, Bolivia, Cuba, punându-se un accent deosebit pe conceptul de fair trade. Pe același concept, vanilia vine din Madagascar, Tahiti, Mexic, Papua Noua Guinee.
Acum e acum! Ne va ploua în gură, efectiv
Locuiesc în Elveția de aproape doi ani, dar nu am avut ocazia să gust prea multe produse Sprüngli. Mai ales că, de peste șase luni, nu mai consum deloc zahăr, și nici ciocolată. Cu toate acestea, admir foarte mult acest business! Îmi place că este o afacere întinsă pe mai multe generații, îmi place tot conceptul din spatele afacerii, filosofia, responsabilitatea socială, sustenabilitatea. Îmi plac locațiile lor și îmi place designul produselor Sprüngli. Totul este de o calitate superioară: torturile, prăjiturile, ciocolata. Calitate elvețiană, ce mai!
Sprüngli spune că, astăzi, a produce ciocolată nu mai este o formă de artă, și totuși, să continui să creezi experiențe noi și unice, prin gust, este o formă de mare artă! Dacă veți ajunge vreodată în Elveția, nu ratați o vizită la o cofetărie Sprüngli. Sau măcar gustați un produs sau două din oferta lor din magazine. Până atunci, dacă aveți chef, răsfoiți broșurile Sprüngli, aici.
❤️
Toate imaginile și majoritatea informațiilor din acest articol provin de pe pagina de internet a Sprüngli.