Cine sunt germanii din Banat? Expoziție foto în aer liber, în Piața Unirii din Timișoara

„Viața cotidiană a germanilor din Banat în secolul XX în fotografii de familie” este o expoziție de fotografie însoțită de texte, a cărei vernisaj a avut loc la începutul lunii iunie, în Piața Unirii din Timișoara. Am parcurs și eu planșele, iar încă un motiv pentru care mi-au plăcut mult este că am și eu „sânge german” – printre strămoșii mei s-au regăsit și șvabi, care au purtat nume de familie ca Wolf, Kaisser, Disser, Winkler, Hentz, Knittlhoffer, Heitler ș.a.m.d.

Expoziția începe întocmai cu răspunsul la întrebarea: Cine sunt germanii din Banat? Și mai ales pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest subiect, planșele conțin informații extrem de utile și interesante în acest sens.

Totul a început după ce cucerirea Timişoarei în 1716 de către prinţul Eugeniu de Savoya a finalizat înlăturarea dominaţiei otomane în această zonă, iar regiunile eliberate erau în mare parte depopulate din cauza campaniilor de război îndelungate şi aveau nevoie de reconstrucţie. A fost, deci, nevoie mare de oameni care să se mute aici… și să înceapă o nouă viață.

Istoria colonizării germanilor în Banat a început, așadar, în secolul al XVIII-lea. Atunci, aici a fost colonizată, în mai multe valuri, populaţie originară din Württemberg, Baden, Alsacia, Lorena, Palatinat, Austria (Tirol, Stiria), Bavaria, Hessa, Franconia, Silezia, Boemia, Westfalia și Elveţia.

Noii veniţi au fost denumiţi de localnici drept şvabi, iar ulterior, această denumire a fost folosită și pentru populația colonizată din alte zone ale spațiului germanofon. (În vreme ce, de fapt, doar coloniştii veniţi în primele decenii proveneau din Suabia).

Continuarea poveștii se regăsește pe planșele din cadrul expoziției, pe care vă invit să o vizitați cât se mai află în Piața Unirii. Nu la amiază, vă rog, nu în cea mai puternică bătaie de soare (cum am făcut eu!), căci expoziția este bogată, planșele sunt foarte, foarte multe, și chiar merită să citiți tot, tot!

Expoziția își propune să prezinte publicului larg o viziune alternativă a așa-zisei „mari istorii”, prin care înțelegem evenimente sau procese istorice marcante, în ale cărei substraturi se regăsesc însă, mereu, acțiunile, trăirile și speranțele oamenilor obișnuiți. Imaginile selectate pentru expoziție ilustrează viața de zi cu zi a omului obișnuit: rutina germanilor din Banat în secolul XX. Care au fost tradițiile acestora, cum și-au afirmat identitatea și limba maternă, cum au trăit, cum au locuit, cum au muncit și cum și-au petrecut timpul liber, cum au trăit ei momentele istorice care au avut loc?

Care au fost practicile fotografierii și consumului de imagine fotografică în diverse epoci? Unele fotografii sunt realizate în ateliere foto profesioniste, iar altele, cu aparatele foto proprii. Toate reprezintă piese ale memoriei colective a germanilor din Banat și o punte spre experiențele subiective ale acestora în diferite epoci. Expoziția conține imagini din câteva colecții personale selectate cu mare atenție pentru a introduce privitorul în câteva povești de familie.

Eu iubesc fotografiile vechi, alb-negru, m-au fascinat dintotdeauna și sunt conștientă, mereu, de cât de valoroase și de rare sunt – în comparație cu cele de astăzi, realizate non-stop, de către oricine, oriunde, cu telefonul, sute, mii, zeci de mii de fotografii, 90% – îndrăznesc să spun – fără valoare și fără sens. Spre deosebire de cele vechi, care au o estetică aparte și care spun povești întregi – chiar și fără vreo descriere, uneori. Mergeți să le vedeți pe cele expuse acum în Piața Unirii, este o ocazie unică!

Expoziţia este rezultatul colaborării dintre Kulturwerk Banater Schwaben e.V., IKGS München și Forumul Democrat al Germanilor din Banat. O parte a fotografiilor și informaţiile incluse în planşele expoziţiei au fost puse la dispoziţie de Arhiva Diecezană a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, în proiect fiind implicați și cercetători şi masteranzi ai Institutului de Istorie George Bariţiu al Academiei Române, ai Universitătii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și ai Universităţii de Vest din Timişoara.

*Click pe fotografii pentru a le vedea în mărime mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × two =