cheesecake

Cheesecake fără zahăr: atât de delicios, că te lingi pe degete!

Cheesecake-ul este unul dintre puținele deserturi pe care știu să le prepar.❤️ Nu mă pricep la blaturi, la pișcoturi, la creme, la nimic… Însă la cheesecake, da! Este un desert fără coacere, care se prepară rapid și ușor. În plus, varianta pe care o pregătesc eu este una fără zahăr, deci mai dietetică și potrivită și pentru diabetici. 

cheesecake

Ingrediente cheesecake

Pentru blat: 1-2 pachete de biscuiți, aprox. 1/2 pachet de unt

Pentru cremă: 3-4 cutii de cremă de brânză, câteva linguri de iaurt, zeama de la 1/2 lămâie, 2 linguri de xilitol sau 1 lingură de eritritol (sau 2 linguri de zahăr), 6 foi de gelatină, 1 plic zahăr vanilat, zmeură sau căpșuni sau alte fructe pentru ornat

Nu am niște cantități exacte pentru ingrediente, pentru că fac rețeta asta mai mult după ochi și improvizez foarte mult.

Rețetă cheesecake

Rețeta este deosebit de simplă. Biscuiții se amestecă cu untul topit și se tasează într-o formă de tort, iar restul ingredientelor formează crema și se toarnă peste acest blat. Se dă la rece pentru câteva ore. Asta-i tot!

cheesecake

Biscuiții gen chocolate chip cookies se bagă într-o pungă și fărâmițează cu ajutorul unui sucitor. Pentru o variantă (mai) dietetică, folosiți biscuiți fără zahăr, de exemplu, de la Gullon. Ideea este să fie niște biscuiți mai fragezi, mai fărâmicioși, nu biscuiții clasici, pentru lapte.

cheesecake

Untul se topește încet, într-o tigaie. Se amestecă aceste două ingrediente și se bagă într-o formă pentru tort (cu capsă), pe care puteți să o și ungeți cu un pic de ulei. Se tasează, lucru pentru care eu folosesc un fel de ștampilă pentru prăjituri.

Într-un vas se amestecă ingredientele pentru cremă: crema de brânză, iaurtul, zeama lămâie, zahărul, gelatina, zahărul vanilat.

Se poate folosi cremă de brânză Philadelphia sau orice altă cremă de brânză simplă, fără verdețuri sau condimente în ea. Pentru o variantă (mai) dietetică, folosiți cremă de brânză light. Aveți nevoie de vreo 500 de grame de cremă de brânză (adică, vreo patru cutii normale sau două mai mari). Dacă vreți să obțineți un cheesecake mai „înalt”, cu multă cremă, sau un cheesecake cu un blat mai gros, dublați ingredientele. Totul depinde și de forma pe care o aveți, dacă este mai mică sau mai mare. Eu obișnuiesc să fac un cheesecake foarte subțire, atât la blat, cât și la stratul de cremă.

Se adaugă câteva linguri de iaurt. Tot așa, pentru o variantă (mai) dietetică, folosiți iaurt light.

Se adaugă zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie.

Se adaugă două linguri de zahăr, sau, pentru o variantă (mai) dietetică sau potrivită și pentru diabetici, eritritol sau xilitol în cantitatea potrivită. Eu prefer eritritolul, pentru că are calorii zero și nu influențează nici nivelul de zahăr din sânge, având un indice glicemic aproape de zero, mai mic chiar și decât cel al xilitolului. Dar se mai adaugă și un pliculeț de zahăr vanilat. O variantă, mai bună, este să folosiți vanilie naturală.

Foile de gelatină se pun într-o cantitate mică de apă, se lasă până pregătim blatul, iar când ajungem la cremă, se topesc într-o tigaie, cu tot cu apa în care au stat. Se toarnă apoi în amestecul pentru cremă, pur și simplu. Eu folosesc gelatină transparentă de la dr. Oetker.

Se amestecă bine și se toarnă peste blat, în forma pentru tort. Se dă la rece în frigider, pentru min. două-trei ore. Acoperiți cu o folie, pentru a nu prinde mirosuri din frigider!

cheesecake

Mie îmi place să ornez cu fructe ca zmeură sau căpșuni, dar am mai folosit și felii de mango, diabeticii să fie atenți însă, pentru că fructele conțin mult zahăr și o cantitate considerabilă de carbohidrați. Cel mai bine este să nu ornați la final, ci după ce cheesecake-ul a stat deja la frigider o vreme. Atunci, crema se va fi închegat un pic, dar nu suficient de mult, așa că fructele se vor așeza mai bine.

În sfârșit, un desert care nu este o bombă calorică, nu conține nici făină multă, nici zahăr.

Poftă bună la cheesecake!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 2 =