Ce să vizitezi dacă ajungi în Filipine, în Coron? (1)

Insulele Palawan sunt unul dintre cele mai bune locuri pe care să le vizitezi în Filipine. Este o zonă frumoasă ca un paradis! Cele trei destinații principale ale acestei provincii sunt cele trei insule pe care se află orașele Coron, El Nido și Puerto Princesa. Mare parte dintre cei care sosesc aici vizitează toate aceste locuri în cadrul aceleiași vacanțe… Asta este păcat, cumva, întrucât în doar câteva zile petrecute în câte o destinație nu poți vedea sau înțelege mare lucru. Zona este foarte diversă și complexă și merită descoperită mai cu timp… Este plină de insule nelocuite, de o frumusețe sălbatică, pe care se poate ajunge în cadrul unor excursii cu câte o barcă tipic filipineză, banca, cu flotoare din bambus. Apele sunt limpezi și pline de viață marină, iar cei care fac snorkeling sau diving pot descoperi inclusiv epave ale unor nave scufundate.

Menționasem, într-un articol anterior, că insula pe care am fost noi se numește Busuanga, însă toată se referă la ea drept Coron, pentru că așa se numește și localitatea sa principală: tot Coron, precum și o insulă „sălbatică” aflată în imediata sa vecinătate, insula Coron a tribului Tagbanua. La început nu am înțeles nici eu, dar cert este că nimeni nu zice „pe Busuanga”, ci toată lumea zice „în Coron”. După ce ajungi în Manila cu un zbor internațional, pentru a ajunge în Coron trebuie să iei un zbor intern (noi am zburat cu Cebu Pacific) sau un feribot (care face câteva ore bune, dar are inclusiv dormitoare, deci este o călătorie comodă, de fapt).

Ce să vizitezi, așadar, dacă ajungi pe insula aceasta? 

Lista de mai jos nu este, desigur, una exhaustivă. Este ceea ce am apucat să facem noi în Coron, în cele puțin peste două săptămâni petrecute acolo. Am făcut excursii de o zi organizate de agenții, dar am închiriat bărci și în privat. (Click mereu pe poze pentru a le vedea mai mari.)

*

Insulele Malacapuya, Ditaytayan și Bulalacao

Insula Malacapuya se află cam la o distanță de o oră și jumătate cu barca de orașul Coron. A meritat efortul, pentru că este o insulă nelocuită, cu o plajă superbă, cu nisip alb, alb (praf de scoici, de fapt), cu cocotieri grămadă și cu o apă de un turcoaz perfect, ca-n povești.

Destinația aceasta se vizitează, de regulă, în cadrul unei excursii din care fac parte alte două insule: insula Ditaytayan și insula Bulalacao (plaja Coco). Aceasta din urmă este o plajă amenajată foarte trendy, cu locuri pentru fotografii etc. – asta și pentru ca acolo se servește, de regulă, prânzul zilei, iar prima este o insulă cu o limbă de nisip în mare, absolut spectaculoasă. Preț excursie: 1700 pesos filipinezi per persoană, adică aprox. 140 de lei, cu prânz inclus.

Twin Lagoon, lacurile Kayangan & Barracuda, plaja CYC, plaja Atwayan, grădina de corali Malwawey, plaja Skeleton și epava japoneză de sub ape

O altă excursie foarte populară care se tot vindea pe insulă era una cu opt destinații. Obositoare experiența, dar minunată! Twin Laqoon este o lagună de pe malul insulei Coron a tribului Tagbanua, cu ape de un turcoaz incredibil.

Lacurile Kayangan și Barracuda sunt cele două lacuri pe care tribul Tagbanua  le-a deschis în fața publicului. Despre trib și despre cele două locuri am mai mai în detaliu aici.

CYC vine de la Coron Youth Club și este o plajă micuță, foarte cochetă, înconjurată de ape limpezi. Aici am văzut localnici care veneau și vindeau diverse celor de pe bărci  (bere rece, snacksuri, bijuterii) direct pe apă, ei aflându-se pe niște bărci improvizate, de exemplu, din bucăți de polistiren. Publicasem poze pe Instagram, dar nu le mai am… Vă recomand pentru viitor să mă urmăriți și pe Instagram, căci acolo arăt și multe lucruri care nu ajung apoi și pe blog. Profilul meu îl găsiți aici.

Plaja Atwayan și plaja Skeleton jur că nu mai știu ce/cum/unde au fost, nici din poze nu îmi mai dau seama… În orice caz, amatorilor de snorkeling și diving, această excursie le rezervă două chestii cu adevărat interesante de explorat: grădina de corali Malwawey, foarte colorată și sănătoasă (este plin de așa ceva în Palawan!), respectiv epava unei nave japoneze de 25 metri lungime, scufundate în cel de-al Doilea Război Mondial, de către americani.

Preț excursie: 1900 pesos filipinezi per persoană, adică aprox. 160 de lei, cu prânz inclus.

Calauit Safari Park și Black Island

Aceste două destinații se vând împreună. Excursia aceasta a fost cea mai obositoare, din mai multe motive. Față de unde se află localitatea Coron pe insula Busuanga, Calauit este o insulă/peninsulă în fix cealaltă parte a insulei Busuanga, iar până acolo se merge cu un microbuz construit clar pentru mărimea filipinezilor. Am stat foarte chinuiți tot drumul, plus că nici carosabilul  nu era neted, deci te zdrăngănea bine de tot. Pentru această excursie este nevoie de multă răbdare, deci. Măcar că peisajele au fost frumoase, pe drum!

Calauit Safari Park funcționează ca un sanctuar de animale. Inițial, în 1976, locul acesta a fost un domeniu de vânătoare, cu mamifere africane aduse aici special în acest scop. Acum, aici mai trăiesc (în pace și liniște) girafe și zebre, în timp ce multe specii de animale care s-au regăsit aici pe vremuri au dispărut. Am văzut girafele și zebrele de foarte aproape, iar girafelor le-am și da și de mâncare, într-un loc special amenajat.

În schimb, cum acesta este, acum, un sanctuar, în parcul de 3700 de hectare au fost introduse, în cadrul unui program inițiat de localnici, diverse specii indigene care se află în pericol. Printre altele, crocodilul filipinez (micuț ca mărime), porcul spinos filipinez și o căprioară locală, Axis calamianensis – vezi foto de mai jos.

Pentru excursia aceasta este nevoie și de mult curaj… Black Island se află la mama naibii, ceea ce înseamnă un drum cu barca de aprox. 45 de minute aproape pe open sea (aproape), deci cu niște valuri care pentru mine au fost terifiante. Toată lumea m-a asigurat că nu a existat niciun pericol (desigur, purtam și veste de salvare, mereu, în toate excursiile), cu toate acestea, să te urci pe valuri și ca acestea să se spargă uneori fix de barcă nu a fost deloc nostim. Am fost uzi leoarcă; nu glumesc, chiar am fost splash-uiți non-stop.

Dacă sunteț curajoși, merită, căci în mod evident, insula aceasta nelocuită este super frumoasă. Aici am putut vedea monitor lizards, niște șopârle mari din specia varanilor, care au un loc semi-îngrădit într-un colț al plajei, dar totuși, practic umblă libere pe acolo.

Pe Black Island (cărora localnicii îi spun insula Malajon) există mai multe peșteri, dintre care noi am vizitat una aflată chiar pe plajă, uriașă și spectaculoasă, cu mici lacuri în interiorul său.

Preț excursie: 2700 pesos filipinezi per persoană, adică aprox. 220 de lei, cu prânz inclus. Intrarea în safari park și transportul cu mașina pe acolo a mai costat 400 de pesos filipinezi per persoană, adică aprox. 30 de lei.

*

Aceste excursii le-am făcut cu o mică agenție locală. În partea a doua vă voi povesti despre excursii făcute pe cont propriu: am fost pe mai multe plaje micuțe și serene din zonă, cu bărci închiriate în privat; am urcat pe doi munți de pe insulă, o dată pe jos, o dată cu mașina; și am fost să vedem și izvorul de apă fierbinte de pe insulă, unde poți face baie în apă de mare încălzită de căldura unui vulcan.

2 thoughts on “Ce să vizitezi dacă ajungi în Filipine, în Coron? (1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − five =